Červenou barvu jahodám dodávají anthokyany, červená barviva, která patří mezi antioxidanty - ty náš organismus chrání před negativními důsledky stresu. Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínu C - pokud si dáme 150 g jahod, “splníme” denní doporučenou dávku pro dospělé (100 mg). Obsahují také vitamín A, E, K, draslík a mangan.

Suroviny

tvaroh polotučný   500 g
Hera máslová 180 g
cukr krupice 100 g
mouka polohrubá 250 g
kypřící prášek  20 g
vanilkový cukr 20 g
mléko polotučné 1,5% 250 g
smetana zakysaná light 150 g
vanilkový puding 40 g
jahody 200 g

Postup

Ve větší míse smícháme tvaroh, smetanu, mléko, cukr a prášek do pečiva. Vmícháme jahody, větší nakrájíme na čtvrtiny, menší přepůlíme nebo necháme vcelku. Z mouky, Hery, cukru a prášku do pečiva připravíme drobenku.
Menší plech vymažeme lehce tukem a vysypeme hrubou moukou. Na plech dáme 2/3 drobenky, pak rozetřeme tvarohovo jahodovou směs a posypeme zbývající drobenkou. Pečeme zvolna v předem vyhřáté troubě na 160°C.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

40 ks
energetická hodnota (kcal) kcal 100 221 3 993,6 max 110 kcal/porci
bílkoviny g 2 5,2 93,3 -
sacharidy g 12 27 489,5 -
z toho cukry g 7 14,7 2662 -
tuky g 5 10,2 184,8 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 2 5,2 94,5 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.4 g/100 g
vláknina g 0 0,8 13,9 -
sůl g

0

0,333 6,033 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g 6 12,2 220 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (moučník).