Vitamínový salát s grepem
Fotografie: Martina Matičková

Proč jíst grapefruit

Grapefruit je cenným zdrojem vitamínu C, který posiluje celkovou obranyschopnost organismu a kardiovaskulární systém. Má silné antioxidační a protizánětlivé účinky a pomáhá snižovat cholesterol a regulovat činnost střev. Už jen 200 g grapefruitu nám pokryje téměř celou doporučovanou denní dávku vitamínu C (100 mg). Grapefruit je však také zdrojem dalších zdraví prospěšných látek jako je kyselina listová, draslík, fosfor a hořčík. Komu vadí nahořklá chuť grepu, tak červený grep je sladší variantou a skvěle se hodí i do zeleninového salátu. Tento salát je díky kuřecímu masu i plný bílkovin, které nás zasytí a podílí se také na posilnění imunity. Stačí už jen přidat celozrnné pečivo a máte vyvážené hlavní jídlo plné základních živin, vitamínů a vlákniny. Radí své tipy  Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.

SUROVINY :

Grapefruit    100 g
Hlávkový salát 120 g
Zelí červené 100 g
Červená řepa - vařená 200 g
Celer bulva 100 g
Grapefruitová šťáva 30 g
Olivový olej 30 g
Maso - kuřecí prsa 300g
Ořechy vlašské 20g
Petrželová nať 10 g
Sůl 3 g
Med 10 g
Pepř 2 g

POSTUP:

Nejdříve si připravíme marinádu smícháním olivového oleje, šťávy z grapefruitu, soli, pepře a medu. Kuřecí prsa si polovinou marinády pokapeme a chvíli marinujeme. Pak opečeme na pánvi z obou stran do zlatova. Mezitím si připravíme salát. Grapefruit a červené zelí si pokrájíme na plátky. Celer a červenou řepu nastrouháme nahrubo. Zeleninu smícháme s natrhaným salátem, čerstvou petrželkou a pokapeme zbylou marinádou. Přisypeme vlašské ořechy a pokrájená kuřecí prsa. Podáváme s celozrnným pečivem.

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

živové údaje na porci na 100g celkem  Kritéria Vím, co jím
   

 2 porcí 

hlavní jídlo
energetická hodnota (kcal] kcal  517 101 1040 max 400 -700 kcal/porci
bílkoviny  g 41 8 82 -
sacharidy g 34 6,6 68 -
  z toho cukry g  20 3,9 39,6 -
tuky g 24 4,6 47,2 -
    z toho    -
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 3 0,6 6,4  ≤ 1.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
    transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
vláknina g 9 1,9 18,7  
sodík mg  01 0,15 1,54  ≤ 2,2 mg/kcal
přidaný cukr g 4 0,8  8,2  ≤ 2,5 g/100 g