Detail článku
Odborná spolupráce
Zobrazit přehled 11 článků v této oblasti »

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

1.11.2012, mvl

Dr. Karolína Hlavatá

Absolvovala bakalářské studium Veřejného zdravotnictví na 3. lékařské fakultě v Praze, na Masarykově univerzitě v Brně vystudovala obor Zdravotní vědy - Pedagogická specializace výživa člověka. Postgraduální studium absolvovala v oboru Fyziologie a patofyziologie člověka. Publikuje v domácích i zahraničních časopisech, aktivně se účastní kongresů, konferencí a přednáškových akcí pro odbornou i laickou veřejnost.

Co Vás přesvědčilo zapojit se do VCJ jako odborný garant?

Mám ráda zajímavé projekty, které mají budoucnost a jsou pro širokou veřejnost přínosem.

Jakou pozici má podle Vás logo VCJ na trhu mezi všemi ostatními značkami potravin?

Zatím trochu ztíženou, protože není zcela známá. Nicméně, to, co se skrývá za logem VCJ, je pro spotřebitele k nezaplacení.

Jaký největší problém spatřujete v souvislosti s kvalitou potravin v Česku?

Češi by se rádi stravovali levně (to především) a ně vždy hledí na zdraví. Nicméně i tato situace se zlepšuje, ačkoli mnohdy hrozí druhý extrém. Myslím si, že pokud člověk používá zdravý rozum, sleduje nutriční složení výrobku a umí jednotlivé potraviny porovnat, není problém s kvalitou potravin.

Co se Vám na logu Vím, co jím líbí? A v čem si myslíte, že má ještě rezervy?

Líbí se mi to, že hodnotí potraviny podle přísných kritérií a že se zaměřuje na více rizikových položek (obsah nasycených tuků, trans mastných kyselin, jednoduchých sacharidů, vlákniny a soli, což jsou položky sehrávající ve výživě člověka značnou úlohu). Proto pokud některá potravina získá logo VCJ, je opravdu zárukou kvality. Určitou rezervu spatřuji v její propagaci. Uvítala bych také větší osvětu pro populaci o výše zmíněných sledovaných kritériích a jejich vlivu na zdraví.