Studie Společnosti pro výživu

Jak vyplývá ze studií Společnosti pro výživu, celkový příjem tuků u dětí v různých věkových skupinách odpovídá doporučením, děti však mají v rámci celkové stravy nevyváženou skladbu mastných kyselin.

  • Batolata ve věku 24-36 měsíců konzumují ve stravě v průměru 15,5 % nasycených mastných kyselin z celkového příjmu energie a překračují tak výrazně hranici tolerovaného příjmu 10 %. Na druhou stranu místo doporučovaných 7 % esenciálních polynenasycených mastných kyselin mají příjem nízký (jen 4,5 %).
  • U předškolních dětí byl příjem nasycených mastných kyselin 156,7 % z maximální tolerované denní dávky a konzumace polynenasycených mastných kyselin byla rovněž nízká (jen 48,6 %). U deseti procent dětské populace je rozpor mezi realitou a doporučením ještě větší. Konzumace nasycených mastných je na úrovni vyšší než 211,9 % tolerovaných hodnot a polynenasycených mastných jí desetina dětí v množství menším než 29,7 % z doporučeného příjmu. Při těchto hodnotách již hrozí poruchy lipidového spektra a rozvoj metabolických onemocnění.
  • Děti ve věku 7-10 let konzumují 12,5 % nasycených mastných kyselin z celkového příjmu energie, což je opět více, než se toleruje, a jen 6,3 % polynenasycených mastných kyselin, což je méně, než se doporučuje. Deset procent dětí této věkové skupiny přijímá 16,7 % nasycených mastných kyselin a méně než 3,7 polynenasycených mastných kyselin z celkového příjmu energie. Zdravému stravování dětí jsme se věnovali v článku 10 tipů pro zdravé stravování dětí
  • Doporučení nejsou dodržena ani ve věkové skupině dětí 11-15 let. Děti konzumují více nasycených mastných kyselin z celkového příjmu energie, než by měly (12,6 %), a méně polynenasycených mastných, než se doporučuje (6 %). Deset procent dětí této věkové skupiny přijímá 16,6 % nasycených mastných kyselin a méně než 3,6 % polynenasycených mastných kyselin z celkového příjmu energie. Zdroj: SZÚ

Z toho vyplývá jednoznačné doporučení pro všechny věkové skupiny dětí – snížit příjem živočišných tuků a zvýšit příjem rostlinných tuků a olejů, u nichž převažují polynenasycené mastné kyseliny.