Léčivé švestky
Švestky mají v naší kuchyni široké využití. Konzumují se syrové, sušené, kompotované, vyrábějí se z nich povidla nebo slivovice. Švestka nebo také slíva je peckovice a plod slivoně švestky.
- Švestky obsahují kolem 80 % vody, sacharidy, vlákninu, organické kyseliny, minerální látky (sodík, draslík, železo, hořčík, vápník) a vitamíny (provitamín A, B1, B2, C).
- Tyto plody jsou výborným pomocníkem při léčbě revmatismu, dny, zvýšeného cholesterolu, zvyšují odolnost vůči stresu a posilují imunitu.
- Díky vysokému podílu vlákniny švestky velmi pomáhají při střevních potížích a zácpě.
Švestkovo-polentový tvarožník
Tento koláč je ideální kombinací všech prospěšných živin, obsahuje kvalitní bílkoviny, komplexní i jednoduché sacharidy a zdravé tuky. Je tedy vhodný ke snídani či svačině. Základem tohoto jednoduchého receptu je polenta (kukuřičná mouka), polotučný tvaroh, med a čerstvé švestky. Na koláč však můžete použít jakékoli jiné čerstvé ovoce. Recepturu jsem opět připravila bez použití kuchyňské váhy pro snadnější přípravu. Vystačíte si pouze s hrnkem a lžící.
RECEPT: ŠVESTKOVO POLENTOVÝ TVAROŽNÍK
INGREDIENCE:
Čerstvé švestky nebo jiné ovoce pokrájené na kousky 1,5 hrnku / 250 g
Polenta v suchém stavu 2 hrnky / 340 g
Tvaroh polotučný 500 g (2 vaničky), nebo Míša tvarohový mls 500 g
Olej rostlinný 1/3 hrnku / 70 g
Šťáva z citrónu 2 lžičky
Kypřící prášek 1 balení
Sůl špetka
Vejce 2 ks
Med ½ hrnku / 95 g
POSTUP:
- Polentu smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli.
- Vejce rozmícháme s medem, tvarohem, olejem a citrónovou šťávou.
- Vše spojíme dohromady a zamícháme do těsta hrnek pokrájeného ovoce.
- Vylijeme do koláčové formy vyložené pečícím papírem a poklademe zbytkem ovoce na povrch.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 ° C cca 30-40 min.
Energie na 1 porci - 46 g = 106 kcal, tuky 4,1 g-z toho SFA 1,2 g, sacharidy 14,3 g–z toho cukry 5,3 g, bílkoviny 2,7 g, vláknina 0,4, sůl 0,2, přidaný cukr 4,4 g – doporučujeme k svačině.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím