O dětech 7. 2. 2023 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Běžné nachlazení u malých dětí může trvat i týdny

A je to tu zase! Jen co nastoupilo chladnější počasí, děti jsou samá nudle a kašle se nemohou zbavit i více jak 14 dní. Podle slov dětské lékařky může „obyčejná“ viróza potrápit dítě klidně až 3 týdny. Jak běžné nachlazení rozpoznat od bakteriální infekce?

Stock photos: Africa Studio/Shutterstock.com

Výtěr z krku mnohé napoví

Lékaři dnes mívají k dispozici přímo v ordinaci nástroje pro určení správné diagnózy, která rovněž napoví, zda je nutné k léčbě daného onemocnění využít antibiotika či nikoli.

Využívána je především metoda CRP, která pomáhá odlišit virové onemocnění od bakteriálního, i když to není stoprocentní. K dispozici dále lékaři mívají Streptest, který velmi rychle prokáže případnou přítomnost streptokokové infekce z výtěru z krku. Další možností je pak odeslat výtěr z krku na kultivaci do laboratoře. Tento proces ale trvá 3 dny. Případně může lékař odeslat pacienta na vyšetření ke specialistům, např. na ORL. Pokud se bakteriální infekce prokáže, předepisuje lékař antibiotika.

„Nejčastěji předepisujeme antibiotika na streptokoková onemocnění – angíny i spálu, záněty ledvin nebo zápaly plic. Zde využíváme tablety, u menších dětí sirupy. Občas se nevyhneme použití antibiotické masti při kožních infekcích a kapkám do očí a uší,“ říká dětská lékařka MUDr. Lucie Mynářová.

Když kašel a rýma neodchází

nachlazené dětiNervozitu v rodičích vzbuzuje dlouhodobé nachlazení, kdy kašel a rýma u dítěte přetrvává i 3 týdny, nicméně se jedná o virové onemocnění, kde antibiotika nejsou indikována. Jak dodává dětská lékařka, běžné nachlazení u mladších dětí bohužel trvá i několik týdnů. Čím jsou děti mladší, mívají menší schopnost se vysmrkat, nebo vykašlat hlen. I to ovlivňuje délku nemoci.
A jak sami rodiče mohou rozeznat, zda se jedná opravdu „jen“ o virovou infekci nebo naopak průběh nemoci naznačuje bakteriální infekci?

„Může napovědět její průběh. Pokud je na začátku onemocnění horečka, pak teploty postupně poklesnou a přidá se kašel a rýma, jedná se pravděpodobně o virovou infekci,“ upřesňuje MUDr. Mynářová a dodává: „Jestliže po zlepšení vývoje onemocnění vyskočí opět horečky, můžeme předpokládat nasednutí bakteriální infekce na virovou. V tomto případě je třeba dítě vyšetřit. Zde pomáhá vyšetření CRP.“

nemocné dítě bere antibiotikaSkutečně se tedy může stát, že virové onemocnění přeroste do bakteriálního. Na organismus, který je oslabený virovou infekcí, může nasednout bakteriální zánět, tzv. superinfekce. Pak s největší pravděpodobností dojde na indikaci antibiotik. Nicméně lékaři se je snaží předepisovat opravdu jen v případech, kdy je to nutné, protože sami nechtějí podporovat rozvoj antibiotické rezistence.

Naslouchejte svému tělu

A co by dětská lékařka poradila rodičům i dětem, aby zůstali v co největší zdravotní pohodě?

„Nepřecházejte nemoci, když vám není dobře. Tělo vám naznačuje, že si potřebuje odpočinout. I když vám přijde, že na to nemáte čas, zkuste to. Sami sebe se ptejte, co potřebujete, aby vám bylo lépe. A zkuste si to splnit,“ dodává MUDr. Mynářová na závěr.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: antibiotickarezistence.cz; nzip.cz


Mohlo by vás také zajímat: