O pohybu 13. 5. 2022 | Mgr. Martina KarasováMgr. Martina Karasová

Jak zlepšit flexibilitu kloubů

Jestli jsme více či méně flexibilní, je nám svým způsobem dáno již do vínku. Pokud jste někdy navštívili lekci jógy, je vám asi jasné, do které skupiny patříte. Jste-li součástí méně flexibilní skupiny, nezoufejte, zatímco zvýšenou pohyblivost vycvičit nelze, tu sníženou ovlivnit alespoň částečně můžeme.

Stock photos: Pereslavtseva Katerina/Shutterstock.com

Flexibilita je schopnost kloubů pohybovat se v celém svém přirozeném rozsahu pohybu bez bolesti nebo pocitu ztuhlosti. Není to však jen zásluha kloubních struktur, i pružné svaly a šlachy mají zásadní vliv na to, jak lehce se budeme pohybovat.

Dostatečnou flexibilitou snížíte i riziko zranění

Trénink flexibility může:

  • snížit riziko zranění,
  • napravit svalovou nerovnováhu,
  • zlepšit držení těla, 
  • zvýšit rozsah pohybu kloubů,
  • správné protahování je také prevencí proti zraněním.

Flexibilita kladně ovlivňuje regeneraci a následný růst svalové hmoty a strečink má kladný vliv i na krevní oběh. Svaly se lépe prokrvují, což znamená, že jsou do nich efektivněji přinášeny živiny a rychleji se odplavují odpadní látky.

Myslete na flexibilitu v každém věku

muž a žena cvičící jóguDokonce ani s postupujícím věkem neztrácí flexibilita svou důležitost. Studie prokázaly, že pravidelné protahování může pomoci zvýšit flexibilitu dolní části těla, dynamickou rovnováhu a sílu dolní části zad, což jsou všechno faktory, které pomáhají snižovat riziko pádů u starších lidí.

Jak na flexibilitě zapracovat? Máme pro vás pár tipů

1. Věnujte pozornost svému tělu

Prvním krokem ke zvýšení vaší flexibility je všimnout si, které části vašeho těla jsou více a které méně pohyblivé. Překvapivě mnoho lidí své tělo vůbec nezná, což je vlastně hlavní příčinou pozdějších zranění či bolestivých stavů. Naučte se vnímat své tělo – kde vás to táhne, která část je více ztuhlá a která se naopak pohybuje snadněji?

2. Dbejte na správné držení těla

Jedním z nejlepších způsobů, jak zlepšit flexibilitu, je zaměřit se na zlepšení držení těla. Kdykoli sedíte zhrouceně - vaše hlava a ramena jsou vysunutá vpřed, páteř zakulacená (řízení, sezení, práce na počítači), jsou vaše svaly v nepřirozené poloze, která může způsobit svalové napětí. Můžete to napravit tím, že se jednoduše posadíte rovněji. Vaše uši, ramena i pánev by měli být v jedné rovině.

3. Zahrňte trénink flexibility do svého tréninku

protahující se mužPokud pravidelně sportujete a upřednostňujete rychlejší a silově zaměřené cvičení, zkuste zařadit do tréninku i cvičení flexibility. Spousta vrcholových sportovců se věnuje józe či pilates. Krom zlepšení flexibility a stability to může být příjemná relaxace a kompenzace silových druhů cvičení.  

4. Věnujte každý den několik minut protahování

Nejlepší na tréninku flexibility je, že jím nemusíte trávit hodiny, abyste viděli zlepšení, stačí jen využít čas, který máte, například když čekáte, než se vám uvaří ranní káva. Pokud jste spíše noční sova než ranní ptáče, zkuste se protáhnout během přestávky na oběd v práci nebo před spaním. Vytvořte si svou rutinu, která vám nijak nenabourá nabitý program a které se budete moct věnovat pravidelně.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: Vlastní praxe autorky (fyzioterapeutka)
www.forbes.com/health/body/how-to-improve-flexibility/
blog.nasm.org/certified-personal-trainer/training-relevance-of-flexibility
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3503322/


Mohlo by vás také zajímat: