O výživě 16. 5. 2022 | PhDr. Karolína Hlavatá Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá Ph.D.

(Ne)výhody nízkotučné diety. Jakým méně tučným potravinám dát přednost?

Dieta s nízkým obsahem tuku (méně než 30 % celkového energetického příjmu) je efektivním způsobem redukce hmotnosti. Je to logické – na zvýšeném energetickém příjmu se podílí především nadměrná konzumace tuků. Tuky mají vysokou energetickou denzitu, což znamená, že v malém objemu je obsaženo hodně energie.

Stock photos: Kmpzzz/Shutterstock.com

Proto se například na vysokohorské túry nosí salám a Horalky. Tuky mají v porovnání s bílkovinami a sacharidy dvojnásobnou energetickou hodnotu (1 g tuku poskytuje energii 38 kJ, zatímco 1 g sacharidů nebo bílkovin dodá energii 17 kJ), což z nich právě činí „energetické bombičky“.

Proč tučné chutná?

tučné a sladké jídloOblíbenost tuků je dána především jejich senzorickými vlastnostmi, protože tuk dodává jídlu charakteristickou plnost. Zkrátka, tučnější potraviny a pokrmy se „rozplývají na jazýčku“, kdežto nízkotučné varianty při konzumaci trochu „drhnou“.

  • Velmi rizikový, zejména u osob s genetickou dispozicí k hromadění tuku, je pak výběr potravin s vysokým obsahem tuku a zároveň cukru, přičemž právě sladkosti bývají obézními často preferovány. Konzumace těchto pokrmů sice navozuje libé pocity dané organoleptickými vlastnostmi tuků (plnost) a cukrů (sladkost), ale výrazně přispívá k pozitivní energetické bilanci.
  • Příjem tuků bývá často podhodnocován, protože lidé nepočítají s příjmem tzv. skrytého tuku, jehož zdrojem jsou uzeniny, plnotučné mléčné výrobky a sýry, oplatky, sušenky atp.

Jak vypadá nízkotučná dieta?

Jak již bylo zmíněno, tuky mají hradit méně než 30 % z celkového energetického příjmu (CEP). Při redukčním režimu nastaveném na 6 000 kJ tomu odpovídá 47 g tuku, pokud jejich příjem snížíme na 25 % CEP, je to pouze 40 g. Pokud budeme respektovat doporučení, aby nasycené tuky hradily max. 10 %, zbývá nám na živočišné tuky a tuky tropických palem (kokosový, palmový olej, tuk shea atd.) jen 10 g.

  • Pak je nezbytné preferovat ze živočišných potravin libové maso, polotučné a nízkotučné mléčné výrobky, málo tučné sýry a vystříhat se mazání na pečivo.

Výhody režimů s omezením tuku

Omezit tuky ve stravě není nijak těžké. Stačí vyměnit tučnější variantu za méně tučnou, přičemž až na výjimky (např. čokoláda) má téměř každá potravina svou méně tučnou vrstevnici a není tedy nutné se ani při hubnutí vzdávat některé ze skupin potravin.

Obsah tuku ve vybraných potravinách a pokrmech - srovnání

Druh potraviny (100 g)

Obsah tuku (g/100 g potraviny)

Druh potraviny (100 g)

Obsah tuku (g/100 g potraviny)

Hermelín 45 % t.v.s.

25,5

Stříbrňák 30 % t.v.s.

11,5

Čedar 50 % t.v.s.

33

Čedar light

18,3

Lučina 70 % t.v.s.

27

Lučina linie 40 % t.v.s.

10

Jogurt smetanový

8,4

Jogurt polotučný

3

Vepřový bůček

26,3

Vepřová kotleta

7,1

Kuřecí prsa (s kůží)

9,2

Kuřecí prsa (bez kůže)

1,2

Čabajka

47,9

Kuřecí šunka

1,2

Tuňák v oleji

20,9

Tuňák ve vlastní šťávě

0,8

Kobliha

21

Buchta tvarohová

12,1

Ledové kaštany

40

Čokoláda 70 % kakaa

45,1

Sušenky Mila

36

Bebe dobré ráno

15,5

Hranolky

12

Brambory vařené

0,1

Chipsy

35

Tyčinky

2,6

Nevýhody nízkotučných stravovacích režimů

Zvyknout si na nízkotučné potraviny nebývá těžké. Dlouhodobé dodržování nízkotučné diety v současném obezigenním (obezitě nahrávajícím) prostředí s dostupnými, chutnými, levnými potravinami o vysokém obsahu tuku je ale obtížné. Ukazuje se tak, že nízkoenergetická dieta s nízkým obsahem tuků je vhodná zejména pro krátkodobé režimy.

Na co je třeba myslet při dlouhodobém dodržování nízkotučné diety

Při dlouhodobě sníženém příjmu tuků je důležité pamatovat na fakt, že tuky jsou důležitou součástí stravy nejen pro svoji vysokou energetickou hodnotu, ale i pro zajištění řady životně důležitých funkcí. Tuky jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin, které si organismus člověka nedokáže vytvořit a musí být přijímány stravou.

  • Nízký příjem tuků esenciálních mastných kyselin může způsobit poruchy růstu a vývoje u dětí, u dospělých osob poruchy imunity, suchost a šupinatění kůže. Zvlášť je třeba dbát na nedostatečný příjem n-3 mastných kyselin, jejichž nedostatek je spojován se zvýšeným rizikem vzniku srdečně-cévních a metabolických onemocnění.

vitamin DPotraviny obsahující tuk jsou zdrojem v tucích rozpustných vitaminů (vitaminy A, D, E, K), jejichž vstřebávání tuky také usnadňují. Nedostatečný příjem vitaminu D je spojován nejen s osteoporózou, ale i s poruchami imunity a s vyšším rizikem kardiovaskulárních a nádorových onemocnění. Vitaminy E a provitamin A patří mezi antioxidanty, jejichž úkolem je snižování oxidačního stresu, jenž stojí v pozadí mnoha civilizačních onemocnění.

Větších efektů dosáhnete s nízkosacharidovou dietou

Nízkotučná dieta má ve světě redukčních diet jistě své místo, ukazuje se však, že v rámci redukčních diet je možné dosáhnout stejných, i lepších výsledků při dodržování nízkosacharidových diet nebo středomořské stravy.

  • U nízkosacharidových diet i středomořské stravy tvoří tuky přibližně 35 % celkového energetického příjmu, přičemž největší důraz je kladen na zastoupení mastných kyselin s převahou mononenasycených a vícenenasycených mastných kyselin (zdrojem jsou olivy, ořechy, semena a oleje z nich vyrobené, ryby).
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: vlastní praxe - autorka textu je dietoložka


Mohlo by vás také zajímat: