Zdroj: Bread with cream z Shutterstock

Výhodou pomazánek je, že se jich nemusíme vzdát ani v okamžiku, kdy se rozhodneme zabojovat s nadbytečnými kily. Přeběhl vám právě mráz po zádech, jelikož vás nenapadl jiný základ než tvaroh, který ale nemáte v oblibě a nebo ho prostě nemusíte mít několikrát v týdnu? Tvaroh sice je ideálním pomazánkovým základem, ale rozhodně ne jediným.

Bez tuku to nepůjde, ale...

Bez tukového základu se při výrobě pomazánek bohužel zcela neobejdeme. Lze ale volit rozhodně potraviny odpovídající zdravému stravování a najít mezi nimi i ty méně tučné. „Tradiční prazáklad pomazánek známe od našich babiček a není na něm nic zlého. Je to kostka taveného sýra, jedno žervé, velká lžíce Flory, pokud hubneme tak raději light. Často se přidává vejce a tedy i vařený žloutek, trochu hořčice. Z těchto potravin lze pomazánku dobře vyšlehat,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. Přidat můžeme i trochu tvarohu, avšak jen tolik, aby chuťově nepřehlušil ostatní ingredience.

Zkuste light margariny

Jako základ se výborně hodí také Lučina. Nechcete-li dávat máslo, ať už kvůli cholesterolu či alergii, je ideální rostlinný tuk, zejména light margariny.

Chceme-li vyloučit mléčné výrobky, dodáme bílkovinu do pomazánky tím, že přidáme namixované nebo na jemno nakrájené vařené či pečené maso, sterilizovaný celer, okurky a jako pojidlo trochu majonézy.

Pomohou luštěniny

Poněkud zapeklitá situace nastává, pokud hodláte vynechat mléčné nebo živočišné produkty zcela. „Jako základ pak lze využít luštěniny. Ty mohou být dokonce samy o sobě pomazánkami, bez sýrů, vajec a podobně. Připomínají spíše paštiky. Jako pojidlo většinou postačí trochu majonézy. Můžeme dát jako rostlinnou variantu i sojanézu, pokud ovšem strávníci netrpí alergií na sóju,“ dodává Karolína Hlavatá.
Do umletých luštěnin stačí také přidat trochu kvalitního olivového oleje a citrónové šťávy, což je typické například pro humus. Děláme-li pomazánku ze sterilizovaných fazolí nebo cizrny, lze k naředění pro rozmixování přilít trochu nálevu a opět citrón.

„Na troše olivového oleje či másla můžeme také orestovat najemno nakrájenou cibulku, přidat a rozpustit jedno droždí, ochutit provensálskými bylinkami. Vedle ve vývaru nebo osolené vodě uvařit čočku a po vychladnutí obou směsí je smíchat a rozmixovat,“ doporučuje dietoložka. Podobně lze podle ní použít i ostatní luštěniny, například bílé fazole s červenou cibulkou.

Ochutnejte zeleninové pasty

Náš zdravý jídelníček také zpestří zeleninové pasty. Zeleninu, například lilek, cuketu, papriky, dýni, ale i další podle chuti a fantazie orestujeme a rozemeleme. Ochutíme libovolným kořením nebo česnekem či bylinkami.

Uplatní se i při hubnutí

Při hubnutí mohou být pomazánky právě tím, co nám zpestří mnohdy chuťově omezený jídelníček. Když bojujeme s nadváhou, vždy existuje odlehčenější varianta. Například místo klasické majonézy nebo másla sáhneme po light majonéze nebo odhlehčených margarinech. Místo smetany dáme jogurt a sýry zvolíme s tučností maximálně do 30 %. Podle dietoložky ale není třeba podléhat panice. „Klidně můžeme udělat pomazánku i z tučného tvarohu. Není tolik kyselý a má stejnou energetickou hodnotu jako Lučina linie. Takže jako večeři si ji můžeme dovolit,“ ujišťuje dietoložka.

Jestliže válčíme s nadbytečnými kily, pak bychom si měli podle Karolíny Hlavaté dopřát alespoň dvakrát týdně pomazánky z ryb. Stejně jako pro jiné pokrmy i v případě pomazánek, byť odpovídajících zdravému stravování, platí, že je třeba jíst rozumné porce a zejména si k nim přikousnout dostatečné množství zeleniny.

My doporučujeme tyto pomazánky:

 
Vajíčková cottage pomazánka
Ingredience:
Vejce vařená natvrdo 6 ks
Margarín 2 lžíce
Cottage cheese 150 g
Hořčice dijonská 1 lžička
Jarní cibule 1 ks
Sůl, pepř dle chuti
Postup:
Vychladlá a oloupaná vejce nejdříve rozdělíme na bílek a žloutek. Žloutky utřeme s margarínem a přidáme cottage cheese, hořčici, sůl, pepř a důkladně promícháme. Na závěr vmícháme nadrobno nasekanou jarní cibulku a pokrájené bílky a dáme do lednice uležet.
 
 
 
 
 
Lososovo tvarohová pomazánka
Ingredience:
Uzený losos 200 g
Tvaroh polotučný 250 g
Margarín 4 lžíce
Paprika mletá sladká nebo uzená 1 lžička
Šťáva z citrónu 1 lžíce
Sůl, pepř dle chuti
Kopr 1 svazek
Postup:
Uzeného lososa pokrájíme na drobno . Tvaroh utřeme s margarínem a přidáme lososa, šťávu z citrónu, papriku, sůl a pepř. Na závěr vmícháme nasekaný kopr. Dáme do lednice uležet. 
 
 
 
 
 
Tofu mrkvová pomazánka pomazánka
Ingredience:
Uzené tofu 200 g
Margarín 2 lžíce
Olej řepkový 1 lžíce
Mrkev 1 větší kus
Cibule 1 větší
Česnek 1 stroužek
Slunečnicová semínka 30 g
Sójová omáčka 1 lžíce
Sůl, pepř na dochucení
Petržel nebo pažitka nasekaná 2 lžíce
Postup:
Mrkev a tofu nastrouháme nahrubo na struhadle. Cibuli a česnek pokrájíme na jemno a orestujeme na lžíci oleje na pánvi, pak přidáme nastrouhané tofu s mrkví a restujeme do opečení. Vedle na pánvi si na sucho opražíme slunečnicová semínka. Vychladlou tofu směs a semínka pak rozmixujeme dohladka a dochutíme sójovou omáčkou, solí a pepře. Přidáme na závěr margarín a zelené bylinky a důkladně promícháme a dáme do lednice uležet.