Urodilo se vám letos na zahrádce hodně rajčat a nevíte, jak s nimi naložit? Nebo si chcete trochu rozšířit počet kvalitních domácích surovin, které si zvládnete udělat sami a připravit podle své chuti? Pak je čas na přípravu domácího kečupu.

Sůl, obsah rajčat a cukru hlídejte vždy!

Je však důležité vědět, že domácí kečup nemusí být zákonitě zdravější než ten kupovaný. Stejně jako u kečupu kupovaného je třeba dbát na obsah soli, rajčat a cukru. Poradíme vám, na co si dát pozor a nabídneme vám i recept na zdravý domácí kečup.

Ingredience obsažené v kečupu, které rozhodují o tom, zda je kečup pro naše zdraví vhodný nebo nikoliv, jsou sůl, přidaný cukr a množství rajčat. 100 g výrobku by mělo obsahovat méně než 1,8 g soli, na toto množství by mělo být použito alespoň 200 g rajčat a množství přidaného cukru je závislé na energetické hodnotě, která by v souladu s kritérii Vím, co jím neměla překročit 100 kcal (42 kJ).

Jak je to s kečupy a logem Vím, co jím?

Zatím žádný z kečupů nemá logo Vím, co jím. Problematický je především nízký obsah rajčat na 100 g výrobku, který u kečupů na našem trhu nedosahuje optimálního množství 200 g rajčat na 100g kečupu. Kvalitní a zdravý kečup si zkuste připravit doma, je do něj možné použít domácí suroviny a postupně si vyladit svou vlastní recepturu, která vám bude nejvíce vyhovovat.

Zaměřeno na sůl a cukr

100g samotných rajčat obsahuje 2,6 g cukru a jejich energetická hodnota činí 22, 47 kcal (94 kJ). V případě, že vámi vyrobený kvalitní kečup má obsahovat alespoň 200 g rajčat na 100 g výrobku, se dostáváme k hodnotě 44, 94 kcal (188 kJ). Jestliže jedna lžička soli má 5 g, na 1 kg vyrobeného kečupu bychom měli použít maximálně přibližně 3 a půl lžičky soli (18 g soli).

Záleží také na volbě sladidla, kterým budeme kečup doslazovat, protože jejich energetická hodnota se liší. Výbornou alternativou k cukru může být třeba javorový sirup. Pro přehlednost uvádíme v tabulce jejich kalorickou hodnotu a maximální množství, které můžete použít na 1 kg vyrobeného kečupu.

SLADIDLO

KALORICKÁ HODNOTA (100 g)

MAX. MNOŽSTVÍ NA 100 g VYROBENÉHO KEČUPU

POČET LŽIC NA 1 KG VYROBENÉHO KEČUPU (1 LŽÍCE = 20 g)

Bílý řepný cukr

400 kcal (1680 kJ)

12, 5 g

6 lžic

Třtinový cukr

390 kcal (1630 kJ)

12, 8 g

6 lžic

Včelí med

352 kcal (1362 kJ)

14, 3 g

7 lžic

Javorový sirup

261 kcal (1093 kJ)

18 g

9 lžic

Jaká rajčata jsou na kečup ta správná?

Rajcata ve SvedskuPro přípravu kečupu jsou vhodná vejčitá rajčata, která se používají také pro výrobu omáček a polévek. Z vejčitých rajčat je to např. odrůda "Roma" nebo San Marzano, z tzv. masitých např. "Beefmaster". Vhodná jsou keříčková rajčata Karla nebo Šejk, které se mohou pěstovat i na balkoně. Vhodné jsou také rajčata odrůd Uragan F1 - brzy plodí, Tajfun F1, a Orkado F1, plody všech těchto odrůd jsou pevné a masité, rostliny se dají pěstovat ve studeném skleníku (folníku) nebo i venku.

Pár rad před vařením

Dříve než se pustíte do většího zavařování, vyzkoušejte si na menším množství, které ingredience vám nejvíce v kečupu chutnají. Základními ingrediencemi jsou rajčata, cibule a jablka. Základním kořením je sůl, pepř, skořice a hřebíček. Je možné také použít mletou papriku. A pokud chcete kečup pálivý, tak samozřejmě můžete přidat chilli.

Rozmyslet, připravit a vaříme!

Na závěr slibovaný recept, který můžete dle libosti a vlastních receptů upravovat. Nezapomeňte však, že ingrediencemi, které rozhodují o tom, že váš kečup je zdravý, je dostatek rajčat a obsah soli a cukru. Budete-li vařit kečup podle receptů z kuchařky, pamatujte, že má-li být zdravý, pak nesmíte použít více než 3 a půl lžičky soli a 6 lžic cukru na 1 kg vašeho kečupu.

Recept na zdravý domácí kečup

  • 25 dkg cibule
  • 1 lžička mletá sladká paprika
  • 2 ks bobkového listu
  • 150 ml vody
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžíce soli
  • 150 ml 8% octa
  • 3 ks hřebíčku
  • 25 dkg jablek
  • 10 kuliček černého pepře
  • 15 dkg třtinového cukru (či přepočítat množství stévie či javorového sirupu)
  • 1 špetka mleté skořice
  • 2 kg rajčat

Do kastrolu si připravíme omytá a přepůlená hodně zralá rajčata, očištěná jablíčka i se slupkou, oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli.

Pak přidáme ocet, cukr a veškeré koření. Koření si můžeme dát do zvláštního obalu, abychom ho potom mohli bez problémů vylovit z kastrolu. Zeleninu vaříme do zhoustnutí, za občasného míchání, asi 1 hodinu. Záleží na vodnatosti rajčat.

Potom vytáhneme obal s kořením a směs na kečup ponorným mixerem rozmixujeme. Kečupovou směs propasírujeme přes husté síto a kečup si horký nalijeme do připravených skleniček. Kečup sterilujeme 20 minut.

Věříme, že nyní už si vychutnáváte zdravý a chutný domácí kečup. I s ním však s mírou, aby se naše tělo nebouřilo.