O výživě 25. 6. 2021 | Mgr. Alena VídeňskáMgr. Alena Vídeňská

Jaké svačinky si připravit na túru nebo kolo, abychom neměli hlad

Na výletě často vyhládne, a proto je vhodné mít v batůžku svačinku. Udělá dobře nejen vašemu zdraví, ale hlavně vám dodá energii na další sportovní výkon. Jaké dobroty si vzít s sebou na túru nebo na kolo, abyste se nezaplácli nějakou nezdravou „blbostí“ a vydržely vám i v případě horkého počasí?

Stock Photos: everst /Shutterstock.com

Na pořádný výšlap se posilněte už vyváženou snídaní

  • Měla by obsahovat sacharidy s nižším glykemickým indexem (ideální ovesné nebo jiné vločky, celozrnné pečivo), bílkoviny (jogurt, kefír, vejce, šunku,…), ovoce nebo i zeleninu.
  • Měla by být ale lehká, aby vám nebylo těžko a zároveň taková, abyste se po ni cítili nasycení na delší dobu.
  • Ideální jsou tedy různé druhy kaší s ovocem a proteinem, nebo i vajíčka na x-způsobů se zeleninou a kusem zdravého pečiva.

svačina na koloNa výletě svačí každý rád. Neznám člověka, který by si po pár kilometrech v nohách nesedl na pěkné místo v přírodě, kochal se okolní nádherou a neukusoval něco dobrého.

Jaké svačinky jsou tedy ideální? Jistě něco, co nebude těžké do žaludku, ale dodá vám postupně sílu na pokračování v cestě.  Svačinky by měly být dobře stravitelné a především by nás neměli utlumit, ale naopak nabít energií.

Co si tedy vzít s sebou

  • Sendviče na x-způsobů: žitný, celozrnný nebo proteinový chléb namazat lučinou, obložit kvalitním sýrem (šunku bych volila do chladnějších dní), zapéct v toustovači a přikusovat k němu nakrájenou zeleninu. Absolutně nejjednodušší způsob dobrého jídla.
  • Karbanátky z mletého masa. Skvělý způsob „oběda“ v přírodě. Chroupejte k nim zeleninu a nebo si dejte kus celozrnného pečiva.
  • Ovoce a zelenina do krabičky: nakrájejte si do krabičky zeleninu všeho druhu a přihoďte do batůžku pár jablíček. Jsou pevná a nezapatlají vám batoh jako třeba banány nebo broskve.
  • Ovesné nebo jiné cereální či raw tyčinky. Tyčinky si můžete připravit doma nebo koupit takové, které jsou složením čisté a neobsahují žádné přidatné látky.
  • Muffiny či jiné domácí zdravé sladké buchty a koláče. Doma připravené banánovo-ovesné, nebo i jiné muffiny jsou skvělou volbou i pro ty, co potřebují na výletě něco sladkého.
  • Sušené maso: Bílkoviny potřebujeme doplnit i na výletě a v sušeném masu je jich pořádná dávka.
  • Ořechy a semena: stačí menší hrst. Nezapomeňte, že jsou hodně tučné a mohou být tak i těžké do žaludku.
  • Protein: zasytí na dlouhou dobu a ideální je, že nezabere moc místa ani nic neváží.
  • Rýžové nebo jiné chlebíčky: skvělé jako rychlý zdroj energie.
  • Ovesná nebo jiná kaše se sušeným ovocem: Sladkost, na kterou se těšíte celou cestu. Zdravý a rychle vstřebatelný zdroj energie, který vás nezatíží.

A co si nosím já

výletV chladnějším počasí mám v batohu vždy vaničku polotučného tvarohu nebo sýru cottage a kvalitní šunku.

Když už teploty trochu stoupají, osvědčily se mi na tvrdo uvařená vajíčka, která loupu až těsně před konzumací, konzervovaný tuňák nebo protein. Nikdy nechybí krabice se zeleninou a raw tyčka či datle.

I v případě výletu se vyplatí naplánovat si, jak daný pobyt v přírodě budou dlouho trvat, a tak si rozvrhnout i jídlo s sebou.

Není nic horšího, než se s vyplazeným jazykem a vlčím hladem toulat po lesích a myslet jen na to, kde si dát něco k jídlu. Je lepší být vždy připraven a vzít si jídla i o něco více, než je vaším zvykem. Nezapomínejte ani na vodu nebo čaj do termosky.



Mohlo by vás také zajímat: