O výživě 21. 9. 2020 | Mgr. Lucie KremlíkováMgr. Lucie Kremlíková

Návyky ve stravování, které zdraví opravdu mohou škodit

Některé návyky, které jsou společensky vnímané jako zdravé, nemusí ve skutečnosti být prospěšné. Ve velkém množství informací je snadné se ztratit. A to se týká hlavně stravování.

Stock Photos: ESB Professional /Shutterstock.com

Vynechávání mléčných výrobků

Pokud máte laktózovou intoleranci či alergii na mléčnou bílkovinu, je pro vás vhodné se mléku a mléčným výrobkům vyhýbat. Pokud ale netrpíte ani jednou zmiňovanou poruchou, není třeba z běžného jídelníčku tyto potraviny vylučovat.

  • Zbytečně se připravíte o řadu kvalitních potravin, které jsou zdrojem všech makronutrientů (sacharidů, tuků a bílkovin), velké většiny vitamínů a dobře vstřebatelného vápníku. Bezlaktózové tudíž neznamená zdravější!

Vynechávání lepku

pečivo bez lepkuDalším současným trendem je vylučování lepku z jídelníčku. Pokud nejste celiak, pro kterého je jedinou možností přísné dodržování bezlepkové diety, není třeba se lepku zříkat.

Lepek zdravým lidem nezalepí střeva, nezpůsobí záněty ani neudělá tzv. „moučné“ břicho.

  • Nápis gluten-free vám tedy rozhodně nezaručuje, že je daná potravina zdravější! Jen vás informuje o tom, že neobsahuje lepek.

Celozrnné vs vícezrnné a cereální pečivo

Pokud se rozhlédnete po prodejně s pečivem, najdete u produktů mnoho názvů, které vám přijdou téměř shodné – celozrnné, vícezrnné, cereální či dokonce multicereální. Ale rozdíly jsou v nich velké! Ne každá tmavá houska posypaná zrníčky je ta nejlepší varianta.

  • Celozrnné potraviny jsou takové, které obsahují minimálně 80% celozrnné mouky z celkové hmotnosti pečiva. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, obsahují vitamíny a minerály. Mají nízký glykemický index a po jejich konzumaci máme pocit sytosti. A oproti ostatnímu pečivu jsou tmavší.

Ne ale každé tmavé pečivo je celozrnné, výrobci umí obarvit i pšeničné pečivo třeba ječmenem či karamelem. Oproti tomu vícezrnné pečivo musí obsahovat minimálně 5% jiné mouky, než je pšeničná nebo žitná. A cereální pečivo?

  • Tento pojem není definován českou legislativou, takže se za ním může skrývat jakýkoliv výrobek, který obsahuje cereálie – obiloviny. Tedy i klasický bílý tukový rohlík. Dávejte si proto dobrý pozor, co vlastně kupujete.

Zdravé potraviny v neomezeném množství

smoothieA pak je tu další omyl. To, že je něco zdravé, ještě neznamená, že to mohu konzumovat v jakémkoli objemu.

V rámci zdravého stravování je důležité i množství. A proto není dobré přejídání se, byť zdravými potravinami.

Jednou z častých chyb je popíjení ovocných smoothies. Proti konzumaci čerstvého ovoce rozhodně nic nenamítáme, klidně i v rozmixované podobě.

  • Ale pokud si uděláte nápoj ze 2 banánů, 2 pomerančů, jablka, mrkve a borůvek, je to velká porce kalorií.

Vyřadit všechna „éčka“ v potravinách

Pozor na častý omyl, že každé „éčko“ obsažené v potravině je hrozba. Velké množství z nich jsou synteticky připravené látky, kterým je lepší vyhnout či jejich konzumaci omezit na minimum. Ale v seznamu všech „éček“ jsou i přírodní látky, které jsou pro nás přínosné.

  • Třeba E 101 je vitamin B2, E 160a karoteny, E 300 vitamin C či E 406 agar.

Nezapomínejte, že základem zdravého stravování je pestrá strava, založená zejména na kvalitních, minimálně průmyslově zpracovaných potravinách a v adekvátním množství. Nenechte se klamat marketingovými triky a vlivy mediálně známých osobností a používejte zdravý rozum a rady opravdových odborníků.



Mohlo by vás také zajímat: