O výživě 20. 3. 2023 | Mgr. Jitka LaštovičkováMgr. Jitka Laštovičková

S jarem zrevidujte nejen svůj šatník, ale i jídelníček

Dali jste si do nového roku předsevzetí zlepšit svůj jídelníček? Jarní měsíce vám nabízí příležitost svoje předsevzetí naplňovat. Máte tendenci probírat a revidovat s přicházejícím jarem svůj šatník a domácnost? Tak k tomu letos přidejte i jídelníček! Zapomeňte na různé detoxové diety a raději se soustřeďte na „detox“ kuchyně a spíže. Jakých potravin byste se měli zbavit a čím je nahradit?

Stock photos: VH-studio/Shutterstock.com

Připravte si domácí snídaňovou směs

Snídáte rádi cereálie? Zbavte se těch, které jsou doslazené cukrem či sirupem, obsahují vyšší množství sodíku (více než 0,5 g na 100 g potraviny) nebo neobsahují dost vlákniny (alespoň 5 g na 100 g potraviny). Připravte si vlastní směs, která bude výživově vhodnější a často i významně levnější.

  • Zvolte různé druhy cereálních, nejlépe celozrnných vloček – jemnější, hrubší (nepřehánějte to s pufovanými cereáliemi).
  • K tomu přidejte menší podíl nasekaných ořechů, lyofilizované nebo sušené nedoslazované ovoce.
  • Anebo při podávání přidejte půl lžičky kvalitního ořechového másla a 50-100 g čerstvého ovoce.

Náš tip: Vyzkoušejte si Domácí křupavou granolu podle našeho receptu.

Kořenící směsi? Raději jednodruhová koření a bylinky

parapet s bylinkamiMáte rádi různé kořenící směsi? Vytřiďte a vyhoďte ty, které máte doma otevřené již dlouho, i směsi obsahující ve svém složení sůl. Mnohem lepší než použít připravené směsi je využívat jednodruhová koření a bylinky a sůl přidávat samostatně jen dle opravdové potřeby. Přijímáme jí totiž zbytečně moc – obsahuje ji pečivo, uzeniny a řada dalších potravin.

  • Máte-li doma vhodné místo, začněte si základní bylinky i pěstovat. Sušené bylinky také dobře poslouží, ale čerstvou bazalku, mátu nebo rozmarýn si rychle zamilujete.

Náš tip: Jak na pěstování bylinek poradíme v našem článku.

Vyměňte chlazený dezert za tvaroh či bílý jogurt

Milujete sladké chlazené pudinky a dezerty? Výživově nejsou nijak skvělé – obvykle s jejich konzumací získáte málo bílkovin a naopak až moc cukrů.

  • Dejte si raději bílý jogurt, skyr, neochucený kefír nebo polotučný či měkký tvaroh.
  • Přidejte si k němu čerstvé nebo mražené ovoce (50-100 g) a malou hrst nasekaných nepražených ořechů či mandlí a pár lžic ovesných vloček.

Nedoslazený mléčný výrobek je nutričně skvělou a rychlou svačinou.

Náš tip: Připravte si výtečný Tvarohový chia dezert s jahodami a borůvkami.

Pryč s instantními pokrmy

mražená zeleninaNajdou se u vás ve spíži nebo mrazáku nějaké instantní potraviny nebo pokrmy „pro strýčka příhodu“, když nemáte čas vařit? Instantní polévky, těstoviny s omáčkou nebo mražená pizza? Pokud se vám je nechce vyhazovat, po spotřebování už si další nekupujte. Skutečně potřebných živin v nich moc nenajdete. Jsou i jiné varianty rychlých a nenáročných jídel.

  • Předem si můžete připravit na kostičky nakrájenou směs kořenové zeleniny třeba i s libečkem, kterou zamrazíte. Během chvilky pak díky ní připravíte zeleninovou polévku, do které stačí přidat ovesné vločky nebo těstoviny, rozmíchat vejce a dochutit přidáním pepře a soli.
  • Mějte doma raději vždy v zásobě mraženou zeleninu, v chladničce tvrdý sýr a ve spíži konzervu s tuňákem a celozrnný kuskus. Zeleninu krátce orestujte, připravte kuskus, doplňte strouhaným sýrem nebo tuňákem a v mžiku máte rychlý oběd nebo večeři.
  • Při nákupu těstovin pak raději sáhněte po těch, které jsou vyrobeny ze semoliny (tvrdé pšenice) nebo přímo celozrnné.

Více čerstvé zeleniny a ovoce

Co byste si naopak měli domů z obchodu nosit, je čerstvé ovoce a zelenina. Druhy vybírejte podle sezóny a využívejte hojně i výhodné nabídky. Řada obchodů již nabízí zvýhodněné bedýnky s různými druhy. Nebojte se v plánování jídel i trochu improvizovat, podle toho, jakou zeleninu či ovoce zrovna pořídíte. Sami nakonec zjistíte, že téměř pro každý druh najdete nějaké využití a současně si lépe pohlídáte své 2 denní porce ovoce a 3-5 porcí zeleniny.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: autorský článek (autorka je nutriční terapeutka)


Mohlo by vás také zajímat: