O zdraví 7. 7. 2022 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Co by vám nemělo chybět v cestovní lékárničce

Čas dovolených je tu a s ním i otázka, co všechno si s sebou zabalit na cestu. Cestovní lékárnička je jednou z věcí, která by nám určitě na seznamu neměla chybět. Ačkoli bychom obsah měli vždy přizpůsobit místu, délce a charakteru našeho pobytu, základní výbava by měla být jednotná. Na co byste tedy neměli při balení cestovní lékárničky zapomenout?

Stock photos: Alliance Images/Shutterstock.com

Na své cesty je důležité si přibalit v dostatečném množství především ty léky, které pravidelně užíváte, předem je vhodné také zkontrolovat jejich použitelnost. Jednou z dobrých zásad je nechat všechny léky v originálním balení obsahujícím i příbalovou informaci, nebo si jednotlivá platíčka alespoň dobře popsat nesmazatelným fixem.

„V případě chronických onemocnění nezapomeňte na pravidelnou prohlídku u lékaře spojenou např. s kontrolou tlaku a předpisem léků. Navrhujeme také kontrolu očkování proti tetanu. Před cestou na exotickou dovolenou doporučujeme doplnit případně specifická očkování na základě konzultace s praktickým lékařem nebo očkovacím centrem. Nicméně je vhodné brát si s sebou na dovolenou očkovací průkaz, ať už jedete kamkoliv,“ radí praktická lékařka MUDr. Ludmila Bezdíčková.

pacient na konzultaci u lékařeJe zbytečné s sebou na dovolenou vozit velké množství léků a zdravotních přípravků. Cestovní lékárnička by neměla být příliš velká a měla by být vybavená základně. Některé léky lze využít na více obtíží, proto se poraďte s lékárníkem. Tím můžete obsah lékárničky značně zredukovat.

  • Léky, které užíváte pravidelně, mějte při cestě vždy v příručním zavazadle tak, aby byly v případě potřeby dobře dostupné. Nezapomeňte léky chránit proti slunci a vlhku.

Základní výbava cestovní lékárničky

Dezinfekci na rány – tvoří základ lékárničky, ať už si odřete koleno, nebo strhnete puchýř. Dezinfekční látky brání rozmnožování bakterií a virů.

Základní obvazový materiál - hydrofilní obvaz, elastické obinadlo, gázové čtverce, náplasti s polštářkem i bez.

Léky proti horečce a na bolest – bylo by zbytečné nechat si zkazit dovolenou kvůli bolesti či horečce, které sama nepolevuje. Na oba „neduhy“ nám může posloužit stejná účinná látka - paracetamol, kys. acetylosalicylovou, nebo ibuprofen. Vždy respektujte dávkování a určení přípravku pro dospělé/děti.

Léky na alergii – pokud alergií trpíte, nebo tušíte, že  by vám takové včelí bodnutí nemuselo dělat dobře, vybavte si lékárničku lokálními (gely) i celkovými léky s obsahem antihistaminik.

Léky na průjem –  ne vždy stačí dodržovat hygienické zásady. Někdy se zkrátka problém i přesto objeví a je třeba jej co nejdříve řešit, aby nedošlo ke ztrátě tekutin (dehydrataci), ztrátě minerálů a celkovému oslabení organizmu. Opomenout bychom proto neměli přibalení klasického živočišného uhlí, či obdobně působícího diosmectitu, dále střevní dezinficiens a v případě dětí i rehydratační roztoky.

cestovní lékárničkaLéky proti cestovní nevolnosti – trpíte-li při delších cestách nevolností, jejich přibalení oceníte. Kromě tablet jsou dnes k dostání různá lízátka či žvýkačky, které jsou přijatelnou formou i pro děti. 

Opalovací krémy – podle cílové destinace s odpovídajícím UV faktorem. Především cestujete-li s dětmi, volte vyšší faktor a myslete i na pokrývku hlavy.

Repelentní přípravek – odpudí nežádoucí hmyz, mohou zabránit poštípání a přenosu některých nemocí.

Pinzetu, příp. set na vytahování klíšťat – pokud už se náhodou stane, že opomenete repelentní přípravek použít, nebo nezafunguje tak, jak má, může se vám toto vybavení hodit. 

Co dalšího se může na cestách hodit?

Zvažte přibalení očních kapek na případný zánět spojivek, či podrážděné oči, dále nosní kapky pro léčbu rýmy. Myslete na to, že balení by měl užívat jen jeden člověk, a to kvůli možnému přenosu infekce. S malými dětmi se bude jistě hodit i teploměr.

Pro cesty do exotických zemí a na dobrodružnou dovolenou je možné přibalit na základě konzultace a doporučení lékaře další specifické léky – antimalarika, přípravky na dezinfekci vody, léky proti křečím atd.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: lekarnickekapky.cz, antibiotickarezistence.cz


Mohlo by vás také zajímat: