O zdraví 10. 6. 2022 | Mgr. Martina KarasováMgr. Martina Karasová

Když lymfa stagnuje, pomohou lymfodrenáže

Při dnešním způsobu života, kdy většinu dne prosedíme a málo se hýbeme, naše lymfa stagnuje nebo zpomaluje svůj chod, lymfatický systém trpí a nefunguje správně. Abychom svou lymfu opět rozproudili a ta pak mohla vykonávat svou funkci tak, jak má, dopřejme si manuální nebo přístrojovou lymfodrenáž.

Stock photos: Yuliya Loginova/Shutterstock.com

Lymfatický systém se stará o včasný a dostatečný přesun veškerých zplodin organizmu a odpadů látkové výměny z těla ven. Lymfa odvádí zplodiny metabolizmu, toxiny, odumřelé buňky, nádorové buňky, bakterie, tukové kapénky, bílé krvinky a bílkoviny.

Mízní uzliny tyto látky zachycují, likvidují a přefiltrovanou lymfu pouští dál do oběhu. Hlavní funkcí mízního systému je obrana proti různým patologickým dějům a je zásadním imunitním a detoxikačním nástrojem našeho organizmu.

lymfatický systémNáš lymfatický systém se skládá z lymfy, lymfatických cév, lymfatických uzlin a lymfatických orgánů. Tento systém však nemá žádný pohon, jako má krevní oběh srdce. Je poháněn jen pomocí kontrakcí příčně pruhovaných svalů, dýcháním, podtlakem a jeho zpětnému toku brání ve větších lymfatických cévách chlopně. Při moderním způsobu života, kdy většinu dne prosedíme a málo se hýbeme, lymfa stagnuje nebo zpomaluje svůj chod, lymfatický systém trpí a nefunguje správně.

Jak lymfu znovu rozproudit? Zkuste lymfodrenáž

Lymfodrenáž je procedura, která má za úkol lymfatický systém vrátit do kondice a zvýšit jeho výkonnost. Lymfodrenáž je prospěšná pro správné fungování lymfatického systému. Může se jednat o lymfodrenáž manuální nebo přístrojovou. Manuální lymfodrenáž drénuje hlavně povrchový lymfatický systém, přístrojová ten hluboký. Manuální lymfodrenáž není klasická masáž. Jedná se o speciální manuální techniku, kterou provádí vyškolený terapeut. Rozdíl mezi klasickou masáží a manuální lymfodrenáží je primárně ve vyvinutém tlaku na jednotlivé tkáně. Při lymfodrenáži se terapeut snaží ovlivnit kůži a podkoží, zatímco u klasických masáží se ovlivňuje primárně svalstvo.

  • Lymfodrenáž je určena pro léčbu lymfedému a otoků, kromě toho je však vhodná pro všechny, kteří si chtějí odpočinout a zároveň udělat něco pro své tělo. Tato procedura je účinnou prevencí proti mnoha onemocněním.
  • Lymfatické drenáže jsou velmi vhodné pro osoby, které v zaměstnání dlouho stojí nebo sedí a lymfatický systém nemůže proto dostatečně dobře pracovat.

přístrojová lymfodrenážStejně jako manuální, tak i přístrojová lymfodrenáž zlepšuje a obnovuje oběh lymfy v těle. Vhodné je kombinovat manuální a přístrojovou lymfodrenáž dohromady.

Před přístrojovou nebo i manuální lymfodrenáží je velmi důležité speciálními hmaty vyprázdnit sběrné velké lymfatické uzliny krku a třísel, abychom zajistili bezproblémový odtok mízy. V opačném případě by lymfa neměla kudy z drénované části těla odtéct.

Jaké jsou účinky lymfodrenáže?

  • působí jako prevence nebo redukce otoků různého původu
  • analgetický, relaxační účinek
  • regenerace organismu – zrychlení rekonvalescence
  • kosmetické účinky – redukce jizev, vrásek, celulitidy
  • posílení imunity
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: vlastní praxe, Přednášky z certifikovaného kurzu pro fyzioterapeuty, e-book Lymfatický systém Lymfa Press CZ


Mohlo by vás také zajímat: