O zdraví 3. 5. 2022 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Meditace? Skvělý trénink pro vaši duši!

Každý, kdo se zajímá o pohyb a cvičení, si může vcelku snadno nastudovat, jak se dostat do formy. Zlepšení psychické kondice je ale něco, čemu se cíleně a systematicky věnuje málokdo. Přitom duševní rovnováha je přinejmenším stejně důležitá jako štíhlá postava a pružné svaly. Jak ale trénovat psychiku? Vyzkoušejte meditaci!

Meditace
Stock photos: ZephyrMediac/Shutterstock.com

Z termínu meditace mají lidé často smíšené pocity. Spojují si ho s poněkud „podezřelým“ duchovnem, sektami nebo přímo s vysloveným šarlatánstvím. Jde ale z velké části o předsudky.

„Meditace je technika, pomocí které se člověk učí kontrolovat své vlastní myšlenky, rozumět svým pocitům a poznávat sebe sama. Je to metoda, při které se člověk učí vypnout myšlenky a hlavu a zaměřuje svou pozornost dovnitř, na své myšlenky a pocity. Z dostupných výzkumů jsou potvrzené účinky meditací především při stavech bolesti, depresích. Velmi dobré využití mají meditace i u poruch přijímání potravy, ADHD poruchách a nakládání se stresem,“ vysvětluje fyzioterapeutka Mgr. Martina Karasová.

  • Díky meditaci můžete získat psychickou rovnováhu, kterou řada lidí v dnešním uspěchaném a komplikovaném světě postrádá. 

Samostatně, nebo na kurzu?

Kurz Meditaci můžete studovat sami, nebo si najít nějaký kurz. Záleží především na typu osobnosti. 

Uzavřenější lidé většinou dávají přednost soukromí a klidu, ti více společensky zaměření zvolí možnost učit se ve skupině.

„Každému může vyhovovat jiný přístup. Pokud tápete a nevíte jak začít, je kurz pro vás tou správnou volbou, kde se naučíte jak na to, a zdokonalovat v meditaci se pak už můžete sami doma,“ myslí si Martina Karasová.

Ačkoliv je meditace postup starý tisíce let, pomoci vám s ní mohou i moderní technologie. Tak jako existují fitness náramky hlídající váš tep při běhu a radící, zda přidat či ubrat, lze si pořídit i programy, které člověka provedou prvními meditačními krůčky

„Začátečníkům, ale i pokročilým mohou pomoci vedené meditace, které si můžete stáhnout i jako aplikaci do telefonu – např. Cla nebo Headspace,“ říká fyzioterapeutka. 

Správné dýchání je klíč

Nejjednodušší základy meditace můžete vyzkoušet ještě dříve, než si pořídíte knihy, stáhnete aplikace nebo vyhledáte kurz. Lehněte si na podložku v klidné místnosti, kde vás nebude nikdo rušit, a soustřeďte se na vlastní nádech a výdech. Nejspíš vás napoprvé překvapí, jak dýcháte rychle a povrchně. Když svůj dech plně vnímáte, snažte se ho zpomalit a zintenzivnit.

Aby byla meditace efektivní, je třeba využívat celou kapacitu plic. Nejprve byste se měli nadechovat do břicha a až pak do hrudníku. Pro začátek pomůže položit si jednu dlaň na bříško a druhou z boku na hrudní koš a sledovat, jak se zvedají. Vydechněte vzduch nejprve z břicha a až pak z hrudníku. Když tento typ dechu zvládnete, můžete zařadit i krátké zadržení vzduchu mezi nádechem a výdechem.

„Meditovat můžete také při tzv. „body scénu“, tedy postupným uvědomováním si pocitů v jednotlivých částech svého těla,“ připomíná Martina Karasová.

Dechová cvičeníJde o techniku, při níž se nejprve soustředíte na nohy. Představujete si, jak jsou těžké, vnímáte všechny body, kde se vaše dolní končetiny dotýkají podložky. Stejně pak postupujete i u dalších částí těla až k hlavě. Meditovat není pochopitelně třeba jen v leže. Naopak!

Techniky duševního tréninku zahrnuje i řada fyzických cvičení, často jsou původně i jejich nedílnou součástí a byly násilně „amputovány“, když metodu přejímal materiálně zaměřený západní svět.

Skvěle vypracované meditační techniky má joga nebo tai chi,“ připomíná Martina Karasová. 

Pozor na podezřelé guru

Meditace přináší většinou samá pozitiva, ale je přece jen třeba být v některých případech při jejím praktikování obezřetný.

„Odborníci meditaci nedoporučují osobám s poruchou osobnosti nebo se sklony k depresím, pokud tedy nejsou součástí řízené psychoterapie,“ varuje Martina Karasová.

Všichni by si pak měli dávat pozor na meditace nabízené samozvanými guru, kteří od svých žáků vyžadují slepou poslušnost a tvrdí, že znají jedinou a absolutní pravdu. Meditace je cesta, po které může jít každý sám a svou vlastní rychlostí. Pokud vám někdo tvrdí, že jen on vás po ní provede, je to vždycky podezřelé. 

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: odborná garantka Mgr. Martina Karasová - fyzioterapeutka


Mohlo by vás také zajímat: