O zdraví 1. 10. 2020 | Mgr. Eva KloučkováMgr. Eva Kloučková

Stačí malá oděrka - a zdrojem nákazy je domácí mazlíček

Les není jediným nebezpečným místem. Klíšťata se běžně vyskytují i v parcích a zahradách. A to dokonce i městských. Tam se mohou přichytit na nás i na domácí mazlíčky. Lymskou borreliózou nebo klíšťovou encefalitidou se můžeme nakazit pak od nich - při odstraňování klíštěte ze zvířete.

Foto - zdroj: istock.com

Klíště psa - zdroj nákazy pro člověka

Z vlastní zkušenosti to zná pan Zdeněk (60) z Plzně: „Velmi pravděpodobně jsem si nákazu způsobil při odstraňování klíštěte ze svého psa. Tehdy jsem si neuvědomil, že stačí dotknout se klíštěte a nevydezinfikovat si pořádně ruce. Jen malá oděrka stačí k tomu, aby se klíšťová encefalitida přenesla i tak,“ říká.

piknikTo, že nákaza při odstraňování klíštěte není nic výjimečného, potvrzuje MUDr. Jana Váchalová z Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny, Fakultní nemocnice Plzeň.

„U našich hospitalizovaných pacientů se s tímto mechanismem přenosu setkáváme často. Proto je důležité se při odebírání anamnézy zaměřit nejen na přisáté klíště, ale též na pobyt ve volné přírodě či na zahradě, a na to, zda nemocný klíště neodstraňoval.“

  • A jak tedy při odstraňování klíštěte postupovat?

„Při odstraňování klíštěte zvířeti rukou dochází ke kontaminaci, malá oděrka na kůži může být pro virus bránou ke vstupu a podpořit nákazu. Proto je vhodné odstraňovat klíště v ochranných rukavicích a speciálním nástrojem, např. pinzetou,“ pokračuje lékařka.

Druhá fáze nemoci je kritická

klíšťová encefalitidaKlíšťová encefalitida se zpravidla projevuje ve dvou fázích, kdy první připomíná chřipku a druhá pak přichází po několika dnech zdánlivého klidu.

„Když o sobě dala nemoc vědět podruhé, byla velmi silná. Neudržel jsem se ve vzpřímeném stavu, obtížně jsem vnímal okolí, nedokázal jsem se ani podepsat. Dohromady mi rekonvalescence trvala 6 měsíců,“ říká pan Zdeněk.

Na očkování ještě není pozdě

Proti klíšťové encefalitidě sice neexistuje specifická léčba (lékaři pouze mírní příznaky), ale lidé se mohou nechat očkovat.

„Povědomí o tom, že klíšťová encefalitida je opravdu závažné onemocnění, je ve společnosti příliš malé. Přitom ochrana, konkrétně očkování, je všem jednoduše k dispozici. Moje rodina je již očkovaná, a pokud bych mohl vrátit čas, jednoznačně bych se nechal též očkovat,“ uzavírá pan Zdeněk.

  • Očkování vhodné v i v období aktivity klíšťat.

Při tzv. zrychleném schématu se druhá dávka aplikuje už 2 týdny po první a za dalších 14 dní je možné očekávat dostatečnou ochranu. Kvůli třetí dávce je třeba k lékaři zajít po šesti až dvanácti měsících. Doba na přeočkování, už jen jednou dávkou, je v závislosti na věku po dalších 3 nebo 5 letech.



Mohlo by vás také zajímat: