O zdraví 13. 1. 2023 | Mgr. Martina KarasováMgr. Martina Karasová

Včasnou péčí o jizvu můžete předejít komplikacím

Jizva je součástí přirozeného procesu hojení kůže. Vzniká jako následek jejího porušení při úrazu nebo operaci. Po operaci se tkáň hojí jizvou, která nemusí být jen kosmetickým problémem, ale může ovlivňovat i funkci okolních tkání, svalů, cév, nervů a vnitřních orgánů. Proto si každá jizva zaslouží náležitou péči.

Stock photos: Zaruna/Shutterstock.com

Včasnou péčí o jizvu můžeme proces hojení ovlivnit a předejít tak případným komplikacím. Jednou z nich jsou srůsty, které nemusí být na povrchu viditelné, ale mohou způsobovat obtíže i uvnitř našeho těla, a ovlivnit tak i činnost vnitřních orgánů nebo potíže při pohybu. Proto je potřeba operační ránu a jizvu správně manuálně ošetřovat.

První fáze hojení (do týdne po operaci)

polohování po operaciSrůsty vznikají již v prvních hodinách po operaci. Prevencí a současně léčbou srůstů je v této fázi důležitá nenáročná pohybová aktivita po kratší dobu několikrát denně, například polohování na bok, dýchání, správné vstávání do sedu, stoje nebo chůze. Množství pohybové aktivity záleží na aktuálním stavu, proto postup vždy konzultujte s ošetřujícím lékařem nebo fyzioterapeutem.

Po odstranění krytí se operační rány začněte lehce dotýkat, pozitivně tím ovlivníte obnovu citlivosti a cirkulaci krve a lymfy. Ránu pravidelně sprchujte jemným proudem vody a následně důkladně osušte. Při kašli, kýchnutí, smíchu, stolici nebo při změnách polohy těla ránu vždy fixujte mírným plošným tlakem dlaně.

Druhá fáze hojení (2.-3. týden po operaci)

V tomto období dochází k formaci kolagenu v operační ráně. Žádné tlaky ani tahy na operační ránu nesmí vyvolávat ostrou bolest. Pro správné formování jizvy je nutné měkké tkáně v oblasti operační rány několikrát denně ošetřovat a protahovat ve všech směrech.

Mechanická stimulace v oblasti operační rány snižuje její bolestivost, ale bodová tlaková masáž se nedoporučuje, protože novotvořená tkáň je velmi křehká a mohla by se poškodit.

Po odstranění stehů ránu a její okolí promazávejte, buďte však opatrní, abyste nestrhli vytvořené strupy. Využít lze různé neparfémované masti, nesolené vepřové sádlo nebo silikonové gely.

Třetí fáze hojení (od 4. týdne po operaci)

promazávání jizvyPostupně můžete navyšovat intenzitu zátěže. Přibližně od 4. měsíce by tkáň jizvy již měla být připravena na plnou pohybovou aktivitu a mechanické zatížení ve všech směrech. Můžete pokračovat ve cvičeních z obou předchozích fází a od 6. týdne přidejte i podélné protažení jizvy, a to tak, že bříška obou palců položíte zlehka vedle sebe na jizvu a budete je šetrně odtahovat od sebe.

Mějte na paměti, že jizva vyzrává rok i déle. Proto si zaslouží vaši péči déle než pouze pár dnů. Alespoň půl roku po jejím vzniku pak jizvu nevystavujte slunci.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informaci: M. Bajerová: Péče o jizvu po císařském řezu (Umění fyzioterapie)
https://www.vfn.cz/wp-content/uploads/2022/08/220715_KRL_letak_jizva_A4WEB.pdf


Mohlo by vás také zajímat: