O zdraví 30. 11. 2019 | Veronika Vágnerová

Vstřebávání vápníku z potravin snižují potraviny i nedostatek vitaminů K2 a D3

Kosti, zuby, ale i činnost srdce, svalů, nervů jsou závislé na vápníku. Když dojde k jeho poklesu, tělo si ho opatří samo - začne ho čerpat z kostí a zubů. Nestačí jen jíst potraviny bohaté na vápník, je zapotřebí vědět, které potraviny vstřebávání vápníku snižují.

Zdravé kosti a zuby závisí na vápníku
Stock Photos: POLIGOONE /Shutterstock.com

Potraviny snižující vstřebávání vápníku

Mezi tyto potraviny patří strava bohatá na oxalát (špenát, kakao, čokoláda, rajská jablíčka, rebarbora, rybíz, angrešt, černý čaj) nebo vlákninu, které ve spojení s vápníkem tvoří nerozpustné sloučeniny a snižují tak jeho vstřebávání střevní sliznicí. K jejich tvorbě v trávicím traktu dochází také při nadměrném přívodu fosfátů. Ty nalezneme v některých druzích masa a ve sladkých nápojích.

„Zde je velmi nebezpečné nejen nekontrolované pití sladkých limonád u dětí, ale i časté návštěvy tzv. fast foodů. Tyto potraviny obsahují velké množství konzervačních látek a tedy hojné množství fosfátů,“ říká MUDr. Jana Čepová.

Neznamená to, že žádnou z výše uvedených potravin nemůžeme jíst, ale není vhodné je konzumovat bezprostředně po poptravinách obsahujících vápník.

  • Vstřebávání vápníku brání také přemíra alkoholu, cigaret, kávy, tavicí soli v tavených sýrech a obecně přemíra soli.
  • Černý čaj je také jednou z potravin, která zabraňuje vstřebání vápníku střevní sliznicí.

Vstřebávání a ukládání podpoří vitaminy K2 a D3

Potraviny s vápníkemKonzumace potravin bohatých na vápník není garancí toho, že kosti nebudou trpět jeho nedostatkem.

Nezáleží jen na jeho absolutním obsahu, ale také na biologické dostupnosti, tedy vstřebatelnosti z dané potraviny.

  • Ta je nejvyšší v tvrdých sýrech typu ementál nebo parmezán, vysoká v ořeších nebo máku a relativně nízká v zelenině.

Celému procesu absorbování vápníku dochází v tenkém střevě a vše je závislé na přítomnosti vitaminu D, který zvyšuje vstřebávání vápníku ze střev a vitaminu K2, který směřuje vápník přímo do kostí a zubů.

Pozor na různé diety

Problémy s nedostatečným příjmem vápníku mají i lidé, kteří dodržují různé nevyvážené redukční diety, kde často chybí nějaká živina, minerál nebo vitamin. Riziková je i vegetariánská strava. Málokterý člověk si dokáže v takovém jídelníčku zajistit dostatečný příjem vápníku. Stejně tak je nesprávná kaloricky náročná strava, kde není zajištěn vyvážený příjem živin, ale převládá nadbytečný příjem cukrů a tuků. 

U nadšenců posiloven a obdivovatelů mohutných svalů často dochází k vyššímu příjmu bílkovin, než je pro lidské tělo běžné, což opět zhoršuje metabolismus vápníku.

Vstřebávání vápníku omezuje:

  • vláknina
  • vysoké množství soli
  • tavicí sůl (např. v tavených sýrech)
  • kyselina fosforečná v kolových nápojích
  • přemíra alkoholu, cigaret
  • přemíra kávy
  • fytáty (některé obilniny - otruby)
  • oxaláty (např. špenát, rebarbora, černý čaj)
  • šťavelany (např. šťovík kyselý, špenát)


Mohlo by vás také zajímat: