Poradna 19.9.2018 |  Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. Jitka Laštovičková

Strava - snídně - porovnání


Dobrý den,

obracím se na Vás s prosbou o porovnání dvou konkrétních druhů snídaně. V úvodu bych rád uvedl, že jsou mi principy zdravé výživy známy a že vím, že celozrnné pečivo je zdravější než bílé a že zelenina atd....rád bych Vás požádal o porovnání dvou snídaní pro dítě cca 7 let.

1. Bílá houska s máslem paštikou a zelenina a 2. Kukuřičné lupínky s čokoládovými kuličkami v rozumném poměru a kvalitní plnotučné mléko.

Rád bych věděl, a připouštím, že zcela tendenčně, jak hodně, je "nezdravé" snídat "lupínky" v porovnání s bílým pečivem a paštikou. Nota bene zda snídat něco, co je sice mega-zdravé, ale fakt mi nechutná... Nemyslím si totiž, že by ty lupínky měly být kdoví-jak fatální "problém", zejména ve chvíli, kdy má dítě, k tomuto typu snídaně, fakt zdravou svačinu po druhé vyučovací hodině, oběd ve školní jídelně a i další jídla přes den rozhodně splňují nadstandard kvality jídelníčku dnešních malých dětí tohoto věku.

Prosím o otevřenou odpověď zahrnující informace o energii, jejím vstřebávání a využití, vitamínech, případně nevhodných látkách a i Váš názor a doporučení.

Děkuji Jiří

Dobrý den, pane Jiří,


máte pravdu v tom, že pokud jsou ostatní pokrmy vyvážené, občasné vybočení je v pořádku - nicméně bych tento typ snídaně (ani jednu z verzí) nedoporučovala zařazovat denně. Ani jedna z variant není zcela ideální, obě mají svá pro i proti.

Nutit se jíst něco, co je sice zdravé, ale vážně mi to nechutná, jistě není ideální. Ale v současné době je nabídka potravin na trhu velmi široká, a tak je ideální hledat nějaký kompromis, jinou - pro mě chutnější, přijatelnější - variantu.

varianta 1 - bílá houska, máslo, paštika, zelenina
(gramáže zvolené pro propočet - 50 g houska, 10 g máslo na housku, 48 g paštiky, 100 g zelenina - mix rajčata, okurka, listový salát). Energie - cca 1600 kJ - 23 g tuků, 34 g sacharidů, 9 g bílkovin

Díky přítomnosti zeleniny dítě přijme více vlákniny, také vitamíny a minerální látky (dle typu zeleniny).
Tento typ snídaně je bohatý zejm. na tuky (nasycené) a obsah soli (jen v paštice je jí 0,67 g, dalším významným zdrojem je pečivo - houska - byť byste zvolili housku bez posypu solí). Pouze polovina bílkovin pochází ze živočišného zdroje (je tedy plnohodnotná, obsahuje všechny potřebné aminokyseliny), druhá polovina pochází z obiloviny (bílé mouky).

S ohledem na vysoký obsah tuků dítě sice svačina zasytí, ale nepřijme dostatek plnohodnotných bílkovin a spíše méně složených sacharidů. Pokud bychom zvolili kvalitní paštiku, kde je ve složení vysoký podíl jater, přijme dítě vitamín A a železo. Obsah vlákniny je nízký - 4 g (zdrojem je zejm. zelenina + v malém množství i pečivo).

varianta 2 - kukuřičné lupínky, čokoládové kuličky, plnotučné mléko
(gramáže zvolené pro propočet - kukuřičné lupínky 30 g, čokoládové kuličky - cereálie - 20 g, plnotučné mléko 200 ml). Energie - cca 1200 kJ - 8 g tuků, 51 g sacharidů, 10 g bílkovin

Tento typ snídaně je bohatší na sacharidy, jednu třetinu z nich ale tvoří cukry (jednoduché sacharidy) - jednak laktóza (mléčný cukr přirozeně se vyskytující v mléce), ale dále zejm. cukry v čokoládových kuličkách. Kukuřičné lupínky jsou zdrojem soli (sodíku) - 0, 52 g, nicméně zde není další významný zdroj soli/sodíku jako třeba u varianty 1. Většina bílkovin (6 g) pochází z mléka, jsou tedy plnohodnotné (obsahují všechny potřebné aminokyseliny). Bílkoviny + přítomnost tuku pomohou k dobrému zasycení, složené sacharidy zajistí, že se bude energie uvolňovat dále i postupně. Díky přítomnosti mléka dítě přijme také důležitý a dobře využitelný vápník, vitamín D. Obsah vlákniny je i v této variantě nízký - 1 g.

Vhodnější obdobou varianty 1 by mohla být např. chléb s máslem a kvalitní šunkou (výběrovou nebo nejvyšší kvality) a zeleninou (jiná varianta je namazání žervé, lučinou). Vhodnou obdobou varianty 2 by bylo např. musli s ořechy nebo sušeným ovocem (třeba i kombinace musli sypaného a zapečeného), mléko nebo bílý jogurt s obsahem tuku 1,5 - 3,5 %, ovoce.

S pozdravem J. Laštovičková, nutriční terapeutka

Poradna 18.9.2018 |  Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. Jitka Laštovičková

Počítání kalorií a udržení váhy


Dobrý den,

chtěla bych Vás poprosit o radu. Během dvou let jsem zhubla asi 18 kilo díky počítáním kalorií a odvažování potravin. Pomalu bych ráda s hubnutím přestala, ale mám v hlavě určitý blok a bojím se přestat s počítáním kalorií, abych znovu nenabrala. Jsem chronická dietářka a protože se mi tento způsob jako jediný osvědčil, bojím se s ním přestat.

Přesto, že jsem nebyla vždy úplně důsledná, např. mléko do kávy jsem nikdy nezapočítávala, stejně mám obavu, abych opět nesklouzla ke starému způsobu stravování, protože mám sklony nechat se strhnout společností a situací např. v restauraci atd.. Vím, že bych měla mít porce v oku a přes měsíc srpen jsem se snažila vážení omezit a zvyknout si na to, ale váha mi kolísala, proto jsem jedla radši jako vrabec a mnohem méně, abych si váhu udržela, když jsem neměla k dispozici váhu, ale byla jsem unavená.

Chtěla bych se s Vámi poradit, jak tuto situaci řešit. Děkuji. 

Adéla

 

Dobrý den, milá Adélo, 

na prvním místě bych ráda ocenila velkou práci, kterou máte za sebou - zhubnout 18 kg je skvělé! Moc Vám gratuluji.

A naprosto chápu, že se snažíte si váhu dále udržet - což je klíčové. Máte pravdu, že neustále odvažování potravin dlouhodobě není komfortně udržitelné a dokonce ve Vás může vyvolávat stres. Těžko zcela takto na dálku Vaši situaci posoudit - píšete, že v době, kdy jste vážení omezila, tak váha kolísala a jedla jste mnohem méně a cítila jste únavu. Neznáme přesněji Vaši situaci - z jaké váhy jste hubla, kolik vážíte nyní a kolik energie přijímáte a jak probíhal konkrétně ten srpnový měsíc - zda tam bylo třeba více výkyvů, které mohly vývoj hmotnosti ovlivnit. 

Určitě je dobře snažit se vážení potravin omezovat a snažit se spíše porce odhadovat. Zkuste se zamyslet tedy nad průběhem srpna, zda tam bylo více takových chvil, kdy jste třeba byla ovlivněna jídlem samotným nebo okolím a měla jste tendenci dát si větší porci. Nebo zda třeba nebylo méně pohybu nebo jiné potraviny než obvykle (více hřešení). Téma udržení porci, nepodléhání vlivu okolí jsou řešitelná třeba ve spolupráci s psychologem. Je také možné, že je Vaše ideální váha třeba o něco vyšší (např. o 2-3 kg) než současná váha - a tuto váhu byste byla schopná bezproblémově udržet při nevážení (odhadování) porcí. Někdy je ta ideální tělesná váha o něco jiná než ta, které jsme schopni dosáhnout při redukci.

Zkuste se tedy zamyslet nad průběhem srpna, zda zde nepůsobily významně jiné faktory. Zkuste znovu porce spíše odhadovat - a převažovat třeba jen občasně. Cca 2 kilogramy jsou pohyblivé (příjem tekutin,  výdej), tak se zkuste při prvním zakolísání váhy nevyděsit a pokračovat dále v režimu. Na zhodnocení si nechte třeba 3-4 týdny, kdy by se mohlo podařit, že se změně více přizpůsobíte a nebude Vás třeba tolik stresovat. Mohlo by Vám také pomoci monitorování tělesného složení (po měsíci, měsíci a půl)- abyste se ujistila, že neroste množství tuku v těle. 

Držím Vám moc palce, ať se Vám dobře daří,

s pozdravem J. Laštovičková, nutriční terapeutka 

Poradna 18.9.2018 |  Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. Jitka Laštovičková

Hledám jídelníček


Dobrý den,

potrebuji poradit. kde najdu recepty na vyvážený jídelníček 1500 kcal - jsem invalidní důchodce

Děkuji

Vendula

Dobrý den, milá Vendulo,

přesný odkaz, kde najdete recepty pro vyvážený jídelníček na 1500 kcal přímo neznám. Obvyklejší bývá to, že člověk zná energii určenou pro jednotlivá hlavní jídla/svačiny a pak hledá z různých zdrojů recepty s odpovídajícím množstvím energie, živin.

Myslím si, že se velmi dobře můžete inspirovat recepty Vím, co jím (na hlavní jídla, polévky, svačiny), které najdete zde - https://www.vimcojim.cz/magazin/recepty/

Dále bych Vám mohla doporučit např. knihu společnosti STOB - Hubneme s rozumem tvořivě - Variabilní jídelníček pro hubnutí a udržení váhy - Iva Málková, Jarmila Štochlová nebo Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí - Iva Málková, Jana Dostálová (zde jsou i tipy pro výběr potravin, nákup).

Další možné publikace - např. Obezita - Václava Kunová nebo Superjídelníček - Petr Havlíček, Petra Lamschová (jsou k dispozici i další díly a publikace také s recepty, jen jiným názvem).
Tyto publikace mívají často k dispozici i knihovny - zkuste se pozeptat v té Vaší.

Mnoho úspěchů přeje

J. Laštovičková, nutriční terapeutka

Poradna 17.9.2018 |  Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. Jitka Laštovičková

Další zdroje bílkovin


Dobrý den,

slyšela jsem, že sojové výrobky by se neměly konzumovat často, protože produkují ženské hormony, podobné estrogenu (a jeho zvýšená produkce způsobuje různé problémy). Stravuji se zdravě, a moc nemusím maso (dám si občas rybu či kuřecí), tak jím právě hodně tofu, tempeh, ořechy, mléčné produkty, luštěniny apod.

Chci se proto zeptat, jaké další zdroje bílkovin do jídelníčku zařadit? Léčím se také s roztroušenou sklerózou, a proto se snažím omezit konzumaci živočišných produktů na minimum (vejce, tučnější mléčné výrobky apod.).

Kateřina

Dobrý den, milá Kateřino,

ano, je to tak - častá konzumace soji se neodporučuje (zejm. ženám v plodném věku, dětem, mužům) s ohledem na obsah fytoestrogenů, látek, které se podobají ženským pohlavním hormonům. Občasná konzumace tofu a tempehu je vhodná. Nevím na základě jakého doporučení se snažíte omezit konzumaci živočišných (plnohodnotných) zdrojů bílkovin.

Abyste přijala dostatek kvalitních bílkovin, zařazujte kombinaci obilovin a pseudoobilovin (zejm. druhů s vyšším obsahem bílkovin - amarant, quinoa, pohanka, jáhly) a jiných druhů luštěnin než soji (cizrna, fazole, čočka, hrách). Těchto potravin je však potřeba ujíst větší porci - což může být vzhledem k vyššímu obsahu vlákniny složitější. Ořechy určitě také dále zařazujte.

Určitě bych však doporučila i zařazování živočišných, kvalitních zdrojů bílkovin jako jsou právě ryby, libové maso, vejce, mléko a mléčné výrobky.

S pozdravem J. Laštovičková, nutriční terapeutka

Poradna 17.9.2018 |  Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. Jitka Laštovičková

Bílkoviny - mohou škodit? Kolik je optimální množství?


Dobrý den,

chtěla bych se Vás zeptat, zda může organismu uškodit nadbytečné množství bílkovin. Na toto téma jsem již slyšela různé názory. V mém případě mám hodně pohybu (běh, kolo, cvičení) a k mému (troufám si napsat) zdravému jídelníčku konzumuji i uměle přidané syrovátkové bílkoviny, s nimiž jsi ráda dochucuji obilné kaše či tvaroh.

Zajímalo by mě, zda se bílkoviny v nadbytečném množství nemohou usazovat ve střevech a tam "hnít". Nebo tělo veškeré přijaté množství přetvoří na svalovou hmotu? Mnoho krát Vám děkuji za odpověď.

S pozdravem Tereza

Dobrý den Terezo,

ano, nadměrný příjem bílkovin organismu škodí - v dětství je spojen s vyšším rizikem obezity v budoucnu, jak v dětství, tak v dospělosti nadměrný příjem bílkovin zatěžuje ledviny, které odbourávají dusíkaté látky (které jsou součástí bílkovin).

Pro osoby, které mají onemocnění ledvin v rodině nebo nějakým způsobem narušenou správnou funkci ledvin, to může být velmi rizikové. Obecně nám postačuje příjem bílkovin 0,8-1 g na kilogram naší ideální váhy, pokud sportujeme více než rekreačně, tak případně i vyšší (např. 1,2 - 1,5 g bílk. na kilogram hmotnosti). Doporučuje se ale nepřekračovat 2 g bílkovin na kilogram ideální váhy.

Přítomnost bílkovin ovlivňuje rychlost posunu tráveniny trávicím traktem (podobně má na toto vliv i vláknina) - nicméně bílkoviny jsou stráveny a zpracovány (a ledviny pak musí odbourávat dusíkaté látky), nezůstávají ve střevech a nehnijí tam.

Osobně bych Vám však doporučila zjistit kolik bílkovin nyní přijímáte a pokud se bude jednat o vyšší než doporučované množství, pak svou stravu upravit, snížit konzumované množství bílkovin.

S pozdravem J. Laštovičková, nutriční terapeutka

Poradna 16.9.2018 |  Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. Jitka Laštovičková

Jaký tuk a cukr se neukládá v těle?


Dobry den,

zajimalo by mne jaky tuk- mimo nezdraveho kokosoveho tuku-se v tele neuklada?? Popripade jaky tuk je vhodny pri a pro hubnuti??? A jaky cukr se neuklada v tele? Popripade jaky cukr je vhodny pro a pri hubnuti??

Dekuji za Vasi odpoved

Jana

Dobrý den, milá Jano,

pokud jsem Váš dotaz správně pochopila, pak hledáte typ tuku, který negativně neovlivňuje hladiny cholesterolu a tedy i naše zdraví.

Mezi "zdravé" tuky patří např. řepkový olej nebo olivový olej (panenský na studenou kuchyni, rafinovaný na teplou kuchyni). Vhodné jsou také nepražené a nesolené ořechy (např. kešu, lískové, vlašské, apod. nebo také semena), pravidelná konzumace ryb, lze zařazovat i avokádo. Všechny tyto potraviny jsou bohaté na vícenenasycené mastné kyseliny. Ale ani s těmito potravinami bychom to neměli přehánět, více neznamená v tomto smyslu zdravější - lépe je pravidelně konzumovat menší množství.

Spotřebu volných (přidaných jednoduchých sacharidů - cukrů) je vhodné jak při hubnutí, tak obecně v rámci zdravého životního stylu snižovat. Tj. nepřislazovat potraviny a pokrmy nebo jen minimálně, dát si třeba bílý jogurt s kousek ovoce než ochucený jogurt, kde je již cukr přidaný. Energetická hodnota většiny surovin, které využíváme ke slazení, je velmi podobná, výhodou je tak zvolit tu, která má třeba vyšší sladivost nebo obsahuje navíc i nějaké další vhodné živiny. V malém množství může být vhodný med nebo třtinový cukr. Menší množství kalorií obsahuje např. čekankový sirup, téměř zcela bez kalorií je stévie - tyto jsou tak při hubnutí vhodnější. Měli bychom se však snažit přislazovat běžné potraviny minimálně nebo vůbec, abychom znali jejich přirozenou chuť a nezvykali jsme si na sladkou chuť.

S pozdravem a přáním příjemného dne, J. Laštovičková, nutriční terapeutka

 

Poradna 5.9.2018 |  Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. Jitka Laštovičková

Příklad jídelníčku pro studentku - užitečné odkazy


Dobrý den,

potřebovala bych poradit s jídelníčkem - co snídat, svačit, obědvat a večeřet. Hlavně jaké množství čeho. Mám problém s přejídáním - nevím jak nastartovat vyvážený pravidelný jídelníček. Je mi 19 let, mám 168 cm a vážím cca 52 kg. Nejsem aktivní. Váhu chci udržovat. Mockrát děkuji.

S pozdravem Klára

Dobrý den, milá Kláro,

rozhodně bych Vám doporučovala na nastavení stravování spolupracovat s odborníkem, který se zabývá léčbou PPP vzhledem k Vaší předchozí zkušenosti s anorexií a se současnými potížemi s přejídáním. Nejde bohužel takto na dálku stanovit, jaké přesně byste měla mít porce - to bude třeba řešit s odborníkem.

Nyní máte body mass index (BMI) 18,5 - to je nejnižší hranice normy (někdy je tato hodnota posuzována i jako podváha). Proto je otázka, zda ve Vašem případě postačí váhu jen udržovat a nebo by bylo potřeba, aby se Vaše váha ještě trochu zvýšila.

Inspiraci co se týče složení jednotlivých denních jídel, můžete načerpat z našich videií a článků nebo i rámcového jídelníčku:

https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Projezme-se-ke-zdravi---jak-na-pestry-a-vyvazeny-jidelnicek__s10010x10935.html

https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Vyhody-dobre-snidane-Svezi-den-a-klidny-vecer__s10010x10822.html

https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Jake-rano,-takovy-cely-den.-Nastartujte-se-vyzivnou-snidani__s10010x10870.html

https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Hlavni-jidlo-dne-nesidte.-Co-si-k-zdravemu-obedu-vybrat__s10010x11018.html

https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Veceri-nedavejte-nepriteli,-snezte-klidne-dve__s10010x9441.html

https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Vecere-predchazi-nocnimu-prejedeni.-Jaka-by-mela-byt__s10010x10963.html

https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Zdrava-svacina-doda-energii-a-vyrovna-hladinu-cukru__s10010x10554.html

https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Ramcovy-jidelnicek-pro-mirny-redukcni-rezim__s10012x10256.html

https://www.vimcojim.cz/magazin/videa

A jak jsem Vám psala již v minulé odpovědi, jak by měl zhruba vypadat jídelníček dospělé zdravé ženy se můžete podívat zde - http://www.healthyandfree.cz/index.php/svepomocny-program/jidelnicek

Užitečné informace by Vám mohl přinést i svépomocný program vytvořený odborníky pro léčbu psychogenního přejídání, mentální bulimie, kde najdete tipy jak si nastavit zdravé stravování. Můžete se na něj podívat online zde - http://www.healthyandfree.cz/index.php/svepomocny-program

Držím Vám palce, s pozdravem J. Laštovičková, nutriční terapeutka

Poradna 4.9.2018 |  Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. Jitka Laštovičková

Hubnutí na invalidním vozíku


Dobrý den,

je mi 46 let, mám roztroušenou sklerózu a jsem upoutaná na invalidní vozík. Minimální pohyb. Vážím 85 kg, měřím 165 cm. Poradila by jste mi kolik bílkovin, sacharidu, tuku a vlákniny by jsem měla mít na den abych zhubla?

Moc děkuji 

Ivana

Dobrý den, paní Ivano,

moje odpověď Vás zřejmě nepotěší, ale ve Vašem případě bude nutné redukci hmotnosti a nastavení stravovacího režimu řešit ve spolupráci s odborníky (nutričním terapeutem, dietologem). Nejlépe i se zapojením Vašeho ošetřujícího lékaře.

Není možné takto na dálku určit kolik byste měla přijímat energie a hlavních živin - neznáme Vaše složení těla, současný zdravotní stav, aj. Musíte tedy konzultovat osobně s odborníky.

Bylo by vhodné také konzultovat po dohodě s ošetřujícím lékařem možnosti pohybu s rehabilitačním lékařem nebo fyzioterapeutem.

Přeji mnoho zdraví a držím palce.

S pozdravem J. Laštovičková, nutriční terapeutka

Poradna 2.9.2018 | Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

Retynol palmitate


Dobrý den,

ráda bych se zeptala na Retynol palmitate. Je to součástí palmového oleje? V jaké míře je škodlivý.

Děkuji za odpověď.

Dana

Dobrý den, 

retinyl palmitát je jedna z forem vitaminu A, která se používá v potravinách jako přídatná látka nebo v kosmetických výrobcích jako surovina. Jedná se o ester kyseliny palmitové a retinolu. S palmovým olejem to přímo nesouvisí. Kyselina palmitová je obsažena v různých olejích a tucích. 


Referenční hodnota příjmu pro vitamin A je 800 mikrogramů/den, což je dávka kterou bychom měli v průměru konzumovat. V rozvojových zemích jsou známy případy nedostatečného příjmu vitaminu A, které mohou končit i slepotou u dětí. V rozvinutých zemích k vážným zdravotním postižením vyplývajících z nedostatečného příjmu vitaminu A obvykle nedochází.

U vitaminu A však hrozí předávkování – tzv. hypervitaminóza. Tolerovaný příjem pro dospělou osobu je 3 mg/den. Předávkování hrozí hlavně při vyšší konzumaci doplňků stravy. Nadměrné spotřebě vitaminu A by se měly vyvarovat těhotné ženy, kterým hrozí poškození plodu. V prvním trimestru se nedoporučuje, aby těhotné ženy konzumovaly játra, která patří k nejbohatším přirozeným zdrojům vitaminu A.
I kosmetické přípravky mají stanoven limit obsahu ve výrobku. Obsah retinol ekvivalentu v tělovém mléku musí být nižší 0,05 % a v krémech 0,3 %.

S pozdravem

doc. Ing. Jiří Brát, Csc.

Poradna 29.8.2018 |  Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. Jitka Laštovičková

Strava a léčba kortikosteroidy


Dobrý den,

kvůli roztroušené skleróze musím podstoupit léčbu kortikosteroidy, a protože častý vedlejší účinek je oteklost a výrazný příbytek na váze, chci se zeptat, zda tomu lze nějak předejít, například úpravou stravy?

Dodržuji zdravý jídelníček již pěkných pár let, nemám problém s váhou, přiměřeně sportuji. Ale z léčby mám strach, že se mi začne ukládat tuk do obličeje a nic s tím neudělám. Dá se tomu předejít "normálním zdravým" jídelníčkem? Nebo by bylo vhodnější jíst po dobu léčby například low carb, paleo apod.?

Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Zdravím, Katka

Dobrý den, milá Kateřino,

osobně bych ani jeden z těchto stravovacích stylů nedoporučila. Vhodnější pro Vás bude spíš volit potraviny s nižším glykemickým indexem, snižovat příjem přidaného cukru a správně si skládat pokrmy - tak jako dosud.

Zcela těmto nepříjemným vedlejším účinkům neujdete, ale můžete je takto "mírnit".

Bude pro Vás lépe mít 5-6 pokrmů denně než jen 3 pokrmy, menších porcí. Konzumujte dostatek zeleniny a 2 porce ovoce za den, u ovoce si na jednu porci např. na 125-150 g a sladšího druhu ovoce o trochu méně (hroznové víno, broskve, žlutý meloun, banán). Druhy zeleniny a ovoce samozřejmě střídejte, ať je strava pestrá.
Zařazujte ideálně celozrnné pečivo a cereálie s vysokým podílem vlákniny, nepřislazované konzumujte luštěniny, rýži natural, jáhly, quinou. Každé hlavní jídlo by mělo obsahovat zdroj složených sacharidů (polysacharidů - ideálně i s vyšším obsahem vlákniny), zdroj kvalitních bílkovin (vejce, ryby, libové maso, mléko a mléčné produkty, luštěniny) a zeleninu (dušenou, pečenou, vařenou, čerstvou). Konzumujte pravidelně také zdroje nenasycených mastných kyselin - tučnější mořské ryby, ořechy, lněné semínko nebo chia semena.

Pokud to bude Váš zdravotní stav dovolovat a ošetřující lékař bude souhlasit, zkuste zařazovat i pohyb - např. procházku, 30 min. denně.

Vždy je samozřejmě snaha, je-li stav stabilizován, dávky těchto léků snížit na nejmenší možnou dávku, která zaručí účinek (nebo dokonce zcela vysadit).

Pokud to bude ve Vašem případě možné, třeba brzy přejdete na biologickou léčbu, která tolik váhu neovlivňuje.

V průběhu léčby kortikoidy může být nutné doplňovat také některé vitamíny a miner. látky (vápník, vitamín D, ale třeba i draslík). To bude vhodné zkonzultovat s Vaším lékařem.

Detailně se tématem zabývala Dr. Hlavatá v únorovém článku, který si můžete přečíst zde:
https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Kortikoidy-a-jejich-vliv-na-zdravi.-Jak-zmirnit-vedlejsi-ucinky__s10012x10841.html

Držím moc palce, aby Vám bylo brzy lépe!

S pozdravem J. Laštovičková, nutriční terapeutka

Poradna 28.8.2018 |  Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. Jitka Laštovičková

Hubnutí po anorexii


Dobrý den,

mám dotaz týkající se stravováí po prodělané anorexii.

Již od roku 2014 se potýkám s PPP. Nejdříve jsem kriticky zhubla, pak pribrala zpět na zdravou váhu a tak to šlo porad dokola. Až teprve letos jsem pribrala více. Mám už nadvahu. Mám neustále chutě, necítím se zasycena, uspokojena tím, co by snědl normální zdravý clovek. Přijde mi, ze mám roztazeny žaludek. Take jsem za poslední mesic a půl pribrala kvůli tomuto hrozne moc. Chtěla bych se dostat opět na normální váhu, ale tak abych zase neskončila s anorexii.

Co by mi mohlo pomoci? Děkuji za odpověď.

Anna

Dobrý den. milá Anno,

v současné době by bylo potřeba posoudit Váš současný režim - jak velké porce jíte, jaké potraviny vybíráte, zda máte nějaký pravidelný pohyb. Výkyvy chutí mohou souviset i se stresem, nedostatkem spánku, nepravidelnou stravou a špatným složením stravy. Takto na dálku bez bližších informací nejde určit, v čem může být problém.

Může se také stát, že jedna porucha příjmu potravy přejde v jinou - po anorexii se může objevit bulimie nebo záchvatovité přejídání.

Nejlepší by tak pro Vás nyní bylo zajít se poradit s odborníkem v oblasti stravování (ideálně s takovým, který má i zkušenosti a pacienty s poruchami příjmu stravy) a poradit se s ním o současném stravování a režimu (jak jsem popisovala výše). Společně můžete začít Vaše stravování upravovat - první cíl by měl být váhu stabilizovat - aby se již dále nezvyšovala, nikoliv zatím snižovat - to by byl až další krok.

Pokud by se jednalo o přejídání či bulimii, bude na místě i péče psychologa se zaměřením na PPP.

Držím Vám moc palce, ať se Vám dobře daří.
S pozdravem J. Laštovičková, nutriční terapeutka

Poradna 24.8.2018 |  Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. Jitka Laštovičková

Roztroušená skleróza a strava


Dobrý den,

byla mi diagnostikována RS, a ráda bych se zeptala, zda máte nějaká doporučení, jaké potraviny jsou při této diagnóze vhodné, a které nikoliv.

Vím, že oficiálně žádná výživová doporučení u této nemoci vydaná nejsou, nicméně bych tělu ráda dala to nejlepší pro boj s touto chorobou.

Moc děkuji za odpověď.

Katka

Dobrý den, milá Katko,

máte pravdu v tom, že dosud nějaká speciální doporučení pro výživu při této chorobě úplně specifikována nebyla, nicméně je pár věcí, které lze doporučit.

Jezte dostatek ovoce a zeleniny, různých druhů - jsou zdrojem vitamínů, minerálních látek a antioxidantů. Vhodné je taky zařazovat potraviny, které jsou zdrojem omega3 mastných kyselin, které mají pozitivní efekt ba organismus - pokud např. nekonzumujete ryby, lze zařadit např. mořské řasy nebo vhodný doplněk stravy.

Doporučuje se domluvit se s lékařem o doplňování vitamínu D (ideálně prostřednictvím kapek - Vigantol, které lékař může předepsat). Vhodné je také zařazovat potraviny bohaté na selen a zinek, případně zařadit kvalitní doplňky stravy s obsahem těchto minerálních látek. O doplňcích se ideálně poraďte s lékařem nebo s lékárníkem, kterému důvěřujete - ne každý doplněk stravy je kvalitní. 

Přeji Vám mnoho zdraví, ať se Vám dobře daří. 

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 23.8.2018 |  Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. Jitka Laštovičková

Paleo stravování - jako protizánětlivá strava? Co je ketóza?


Dobrý den,

měla bych dotaz na protizánětlivou stravu, za kterou je považován způsob paleo-stravování. Mám poruchu imunity a záněty mne doprovázejí neustále. Přečetla jsem knihu Jídlo na 1.místě a ráda bych nějak rozumně přistoupila k jejich doporučením vynechat obiloviny, mléčné výrobky, luštěniny a cukr kromě přirozené formy v ovoci. J

aká jsou rizika takového stravování? Na co si dát pozor? Pozitiva jsou v knize popsány na mnoha stránkách i poděkování od lidí, kteří zlepšili výrazně touto stravou svůj zdravotní stav.

A ještě jeden dotaz, co se děje v těle při ketoze a ketoacidoze? Jak nedojít až ke ketoacidoze. Děkuji Vám velmi za odpovědi.

Přeji pevné zdraví a hojnost energie.
Iveta

Dobrý den. milá Iveto,

čím více druhů potravin ze své stravy vyloučíte, tím se zvyšuje riziko, že strava nebude dostatečně pestrá a nepřijmete dostatečné množství vitamínů a minerálních látek.

Pokud jste odhodlaná na paleostravování přejít, pak je potřebné snažit se zařazovat do stravy vhodné potraviny, které jsou zdrojem klíčových živin a látek, které při této dietě mohou chybět. Důležitým faktorem je ale také reálná využitelnost živiny z daného zdroje.

Např. vyřazením luštěnin, celozrnných obilovin můžete mít nižší příjem vlákniny a některých vitamínů skupiny B, vyřazení mléčných výrobků je rizikové s ohledem na vápník (ten je také např. v ořeších, máku - ale z těchto zdrojů je mnohem hůře využitelný).

Při ketoze člověk nepřijímá dost sacharidů pro hrazení energetického výdeje, jsou vyčerpány i zásobní zdroje (glykogen z jater) organismus pak čerpá energii z ketolátek tvořených oxidací z mastných kyselin. Ketolátky také tlumí pocit hladu, chrání svalovinu před odbouráváním

Je vhodné mírně zvýšit příjem tekutin - ledviny jsou nuceny více pracovat, doporučuje se také doplňovat draslík.

Ketoacidoza je již stav, kdy je stabilita vnitřního prostředí narušena - ketolátek, které jsou kyselé povahy, je mnoho, a nárazníkové systémy (ledviny, plíce, aj.) již nezvládají stav kompenzovat a udržovat stálost vnitřního prostředí. pH vnitřního prostředí je více kyselé, než by mělo být (proto acidóza). Objevuje se zvracení, průjem, nevolnost. Je to stav ohrožující život a je nutná hospitalizace a úprava vnitřního prostředí.

Než takovou dietu začnete držet, doporučila bych poradit se s lékařem - zda v rodině nebylo nějaké onemocnění ledvin a zda je funkce Vašich ledvin v pořádku.

Osobně nejsem zastáncem tohoto typu stravování, i když zvýšení příjmu zeleniny, zařazování ovoce, kvalitních ořechů a vyřazení cukru je samozřejmě pozitivní.

S pozdravem J. Laštovičková, nutriční terapeutka

Poradna 22.8.2018 |  Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. Jitka Laštovičková

Zavařování, nebo mražení - pro malé děti


Dobrý den,

mám malé dítě a přemýšlím, zda je lepší si letošní ovocnou úrodu po menších porcích zamrazit, poté rozmrazit a udělat dítěti rozvar, nebo přesnídávku a dochutit ji medem či udělat přesnídávku zrovna a poté ji zavařit.

Která varianta je vhodnější? Děkuji

Vladimíra

Dobrý den, paní Vladimíro,

na Vaši otázku není úplně jednoduché odpovědět.

Rozvar upravujete kratší dobu (tedy mohou být nižší ztráty některých vitamínů vlivem tepla), nicméně je potřeba jej brzy spotřebovat, nevydrží Vám tak dlouho jako zavařená přesnídávka. Možnost delšího skladování je výhodou přesnídávky, zde je asi lépe ovoce zavařit rovnou, mražení a opětovné rozmražení a pak zavaření mi nedává příliš smysl.

U některých druhů ovoce utrpí při mražení více konzistence. Mražení může mít za následek snížení množství některých vitamínů v ovoci (např. u mražených malin se snižuje obsah vitamínu C).

Můžete tak třeba část úrody zpracovat mražením (a pak později připravit rozvar) a z části vyrobit přesnídávky. Tak si Vaše dítko užije a ochutná obě varianty.

Rozhodně je mražení šetrnější, zejm. listová zelenina mražení vs. delší skladování. Při rozmražování ale ke snížení množství některých vitamínů může docházet (zejm. při pomalém rozmražování - únik šťávy).

Hezké léto přeje J. Laštovičková, nutriční terapeutka

Poradna 21.8.2018 |  Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. Jitka Laštovičková

Máslo vs. margarin


Dobrý den,

chtěla bych se zeptat ohledně rozdílu mezi máslem a margarínem na namazání. Máslo nekonzumuji 4.roky a nechybí mi,místo něj volím budto sýry (lučiny,ricota,cottage) a nebo margarín Flora,Rama apod,.

Máslo jsem však běžně konzumovala před čtyřmi lety třeba ve školní jidelně k snídani ( 10.g porce máslíčka). Nyní jsem však v situaci,že netuším, co volit,protože mi bylo doporučeno a řečneo, že prostě pro mladou a hlavně aktivní ženu, co nemá žádné problémy jako vysoký cholesterol, krevní tlak a ke všemu se denně věnuje sportu ( 1-1,5h/den aktivní cvičení aerobní ) a co hlavně NEJSEM obezní ani NEMÁM kila navíc ,spíš jsem dost hubená a mám výrazně málo tuku v těle, jídelníček mám jinak sestaven zdravě a tuky mám spíš až na spodní hranici kolem 20% z celku příjmu.

Tak mi bylo řečeno, že bych měla klidně na chléb volit právě normální máslo,že nemusím nahrazovat margarínem. Co si myslíte ?

Děkuji moc.
Misa

Dobrý den, milá Míšo,

přikláním se k doporučení, které jste dostala - pokud jste zdravá a aktivní, nemáte potíže s cholesterolem, můžete pečivo mazat také máslem. Lze také střídat kvalitní rostlinný margarín, máslo nebo žervé, čicottu, tvaroh či lučinu (které kromě tuků obsahují také bílkoviny).

V našem stravování jde o celkové složení naší stravy a zastoupení rostlinných a živočišných tuků - oba druhy tuků bychom měli zařazovat, Živočišné tuky obvykle přijímáme v dostatečném množství - jsou součástí i zdrojů kvalitního bílkovin (i libové maso nějaké množství tuku obsahuje, stejně tak mléko a mléčné výrobky, vejce, apod.). Častěji tak míváme nadbytek živočišných tuků a spíše nedostatek tuků rostlinných, což není z dlouhodobého hlediska ideální. Pokud zařazujete oba druhy tuků, nepřevládají jen živočišné tuky, nemusíte se zařazení másla obávat.

S pozdravem J. Laštovičková, nutriční terapeutka

Poradna 20.8.2018 |  Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. Jitka Laštovičková

Jak zdravě jíst a určovat si porce


Dobrý večer,

chtěla sem se zeptat jak si mám určovat porce a chtěla bych zdravě jist a nikde nemužu najit zdravy jidelniček a do prace si nocim jidlo do prace a a pracuji od 8 00 do 14 00.

Děkuji naschledanou
Eva

Dobrý den, paní Evo ,


jaké přesně byste měla jíst porce takto na dálku zcela určit nejde - nevíme zda pracujete fyzicky, zda aktivně sportujete, zda máte váhu optimální nebo byste potřebovala hubnout, apod. Také přesný návod na zdravý jídelníček (co jíst v pondělí, úterý, apod.) od nás nečekejte, ale určitě Vám můžeme poradit se základními prvními kroky ke zdravému stravování.

Jezte pravidelně 3-5x denně - 3 hlavní jídla a 2 menší svačinky (jezte cca po 3, nejdéle po 4 hodinách). Každé hlavní jídlo by mělo být složeno ze zdroje kvalitních bílkovin (libové maso, ryby, vejce, mléko nebo mléčné produkty, luštěniny), zdroje sacharidů - zejm. složených (celozrnné pečivo nebo kuskus, rýže natural nebo basmati, brambory, ovesné vločky, apod.) a zeleniny. Denně byste měla mít 2 porce ovoce (porce cca 125 g), 3 a více porcí zeleniny (300-500 g zeleniny za den).

Mějte pestrou stravu - zařazujte libová masa, ryby (i tučnější), vejce, polotučné mléko a mléčné produkty, také luštěniny, celozrnné obiloviny, menší množství nepražených nesolených ořechů a semen.

Inspirovat se můžete v článcích a také ve videích Vím, co jím - na ta, která by pro Vás mohla být dobrým začátkem, odkazuji níže:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=uu38R8aTwQA

https://www.youtube.com/watch?v=pmxVe7HKONc

Ať se Vám dobře daří! Hezké léto přeje J. Laštovičková, nutriční terapeutka

Poradna 15.8.2018 |  Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. Jitka Laštovičková

Jídelníček při léčbě PPP


Dobrý den,

je mi 18 let, měřím 168cm a vážím 50kg. Jsem studentka, mám nepatrnou pohybovou aktivitu. Prošla jsem si anorexií a teď bojuji s bulimií. Už vůbec nevím co jíst a čím se řídit. Pořád mám hlad, myslím na jídlo a přejídám se. Moc prosím o příklad a rady ohledně jídelníčku (kdy a co jíst) a ohledně pohybové aktivity pro zpevnění těla. Ráda bych našla dlouhodobě udržitelný způsob stravování, při kterém si udržím váhu, nebudu mít hlad, pomůže mi se dostat z PPP a navrátit menstruaci.

Děkuji za odpověď .

S pozdravem Klára
Klára

Dobrý den. milá Kláro,

pokud máte v současné době bulimii aktivní, bude nutné řešit ji s odborníkem v oblasti poruch příjmu potravy. Je nutné pracovat nejen s příjmem stravy (jídlem), ale i s psychikou - velice to spolu souvisí. Doporučila bych Vám tak vyhledat psychologa nebo psychiatra, který se na tuto problematiku specializuje.

Jak byste měla nyní jíst je složitá otázka a nejde ji řešit jen takto na dálku, nemáme o Vás bližší informace - jaký je vývoj váhy, jak se stravujete nyní, apod. Neexistuje univerzální řešení - je potřeba pracovat přímo s Vaším současným stravováním a konkrétními problémy se stravou. Je potřeba, abyste se nebála jídla, ale zároveň postupně začala zvládat kontrolovat konzumované porce a bránit se přejídání.

Měla byste postupně jíst jako zdravý běžný člověk - tj. pravidelně (ideálně 5 denních jídel), s dostatkem ovoce a zeleniny, zařazovat různé druhy potravin, aby byl jídelníček pestrý (libové maso, ryby, obiloviny - a to i celozrnné, luštěniny, mléko a mléčné produkty, ořechy a semena). Jak by měl zhruba vypadat jídelníček dospělé zdravé ženy se můžete podívat zde - http://www.healthyandfree.cz/index.php/svepomocny-program/jidelnicek

Užitečné informace by Vám mohl přinést i svépomocný program vytvořený odborníky pro léčbu psychogenního přejídání, mentální bulimie, kde najdete tipy jak si nastavit zdravé stravování. Můžete se na něj podívat online zde - http://www.healthyandfree.cz/index.php/svepomocny-program

Co se týče pohybu, může být pro Vás pozitivní počkat se zařazením až se podaří trochu stabilizovat stravování. Vhodnou aktivitou může být třeba jóga, pilates, lehké posilování s vlastní vahou - v kombinaci s procházkami. Vše ale záleží na Vašem zdravotním stavu a vývoji PPP.

Držím Vám palce, ať se dobře daří!

S pozdravem J. Laštovičková, nutriční terapeutka

Poradna 12.8.2018 |  Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. Jitka Laštovičková

Problémy s trávením - co je příčinou?


Dobrý den,

již delší dobu se potýkám s problémy s trávením (časté průjmy, nafouklé břicho, nadýmání). Stravuji se zdravě, ale napadlo mě, že problémy možná mohou být způsobeny vysokým příjmem vlákniny. Snídám většinou ovesné vločky s kešu a jogurtem nebo celozrnné pečivo se šunkou a sýrem, obědy a večeře jsou podobné - to mívám většinou kus kus, pohanku, luštěniny, jáhly nebo rýži s nějakou bílkovinou (tofu, šmakoun, kuřecí, losos, vejce...), někdy doplním oříšky, hummusem, sýrem... a nakrájenou syrovou zeleninou.

Myslíte, že to může být tím? Zkoušela jsem již ze stravy vylučovat mléko či lepek, ale intolerance se neprokázala:) Také jsem vypozorovala, že cca týden před menstruací se buď objeví, nebo když už jsou, tak se zhorší. Je možné, že by to bylo hormonální?

Děkuji za názor:) Katka

Dobrý den, milá Kateřino,

ano, je pravda, že nadměrný příjem vlákniny může souviset s nadýmáním a častějším vyprazdňováním (větším objemem měkčí stolice, ńeměl by však způsobit, že bude stolice vysloveně vodová). Zpravidla těsně před menstruací trápí ženy nadýmání a nafouklé břicho více, je to spjaté s hormonálními změnami v rámci menstruačního cyklu, ale opět by potíže neměly být příliš intenzivní.

Co můžete udělat samostatně - zkuste snížit příjem vlákniny (zařadit třeba na čas i necelozrnné obiloviny, snížit příjem zeleniny na 300 g denně, luštěniny zařadit 1-2x týdně, předem je namáčet, vařit je pak v nové vodě), zařadit můžete i probiotika (poraďte se v lékárně a vyberte probiotika bez obsahu laktózy). Zkuste si vést stravovací deník a mapovat intenzitu potíží (nadýmání, počet stolic, konzistence stolic) - takový deník často významně pomáhá hledat souvislosti mezi potížemi a konzumovanou stravou.

Zárověň bych ale doporučila zajít se poradit s lékařem. Příčin průjmu může být celá řada (intolerance laktózy, alergie na některou potravinu, dráždivý tračník, celiakie, apod.) - lépe než samostatně ze stravy vylučovat různé potraviny, bude zajít se poradit s gastroenterologem nebo alergologem, kteří provedou cílená vyšetření. V prvé řadě bude nutné vyloučit různá onemocnění, pak je možné hledat a zkoušet další možnosti - např. s výraznějším nadýmáním mohou souviset potraviny obsahující fermentovalné oligosacharidy (tzv. dieta FODMAPs). Gastroenterolog a alergolog často pacientům pomohou od potíží, které je dlouho trápí.

Držím Vám palce, ať se podaří najít a odstranit příčinu potíží a cítíte se lépe!

S pozdravem J. Laštovičková, nutriční terapeutka

Poradna 31.7.2018 |  Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. Jitka Laštovičková

Přerušení úbytku váhy - nedělám něco špatně?


Dobrý den,

při své výšce 193 cm jsem se "vypracoval" na 151 kg. Do tohoto problému mi byla diagnostikována artroza kyčlí 2. a 3. stupně a k tomu pupeční kýlu. Tu mi budou operovat při váze 130 kg.

Nastolil jsem režim, kdy měsíčně jezdím na rotopedu (cca 20-25x měsíčně, minimálně 1 hod při tepové frekvenci 90-105 tepů/min). Jídlo se snažím 5x denně(nízkotučné jogurty, masa -kuře,ryba,hovězí. hodně zeleniny, těstoviny klasické, rýži také. Müsli tyčky štavnaté, tunákové saláty, dělám si bramborový salát po rakousku, vejce, šunky, sýr eidam 20%. Pořídil jsem si kontaktní gril od Tefalu a na něm dělám všechna masa i brambory. V práci nám vaří výtečně, naštěstí je téměř vždy ve výběru vhodné lehké jídlo. Tuto počáteční váhu jsem měl v polovině května.

Dnes jsem na 133,5 kilech, % tuku mi klesla z 36,2 na33,0, držím si cca 50% vody a 4,4-4,9 kg minerálů v kostech, 42-45 kg svalů. V poslední době jsem se celkem zasekl, chtěl jsem se zeptat zda něco nedělám špatně. Obvod pasu si kvůli vyhřezlé kýle měřím špatně. Objednal jsem se i k obezitologovi (v květnu), ale termín mám až na konec srpna. Omlouvám se že otravuji a děkuji za radu-rady.

Martin


Dobrý den, pane Martine,

pustil jste se do změn úplně skvěle a máte za sebou velký kus práce! Gratuluji ke krásnému poklesu váhy - který je i dost rychlý. Pokud váha stojí jen např. 2 týdny, zkuste být trpělivý a ještě vydržet další 2-3 týdny. Počáteční úbytek na váze je vždy rychlejší a po nějaké době se rychlost poklesu hmotnosti zpomalí. Někdy zůstane váha stejná třeba 2-3 týdny a poté se zase dostaví pokles.

Pokud váha zůstává stejná již např. 4-6 týdnů a dále neklesá, zkuste třeba mírně zvýšit intenzitu aktivity (svižnější chůze nebo jízda na rotopedu v maličko rychlejším tempu) nebo zařadit jinou aktivitu. Případně se můžete podívat i na celkové množství přijímané energie a rozložení jednotlivých živin - zda se porce a jídelníček nemění. Pokud je příjem vysoký (např. 15 000 kJ), lze jej zkusit mírně snížit - např. o 1000 - 1500 kJ. Často i jen změna v pohybové aktivitě pomůže.

Držím Vám moc palce, věřím, že váhy 130 kg dosáhnete záhy a po operaci pak budete zdárně pokračovat (až Vám lékař opět pohyb povolí - přece jen budete potřebovat nějaký čas na zotavení po operaci).
Krásné léto, ať se Vám dobře daří přeje

J. Laštovičková, nutriční terapeutka

Poradna 30.7.2018 |  Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. Jitka Laštovičková

Jak překonat nechuť dcery k mléčným výrobkům


Dobrý den,

jak na nechuť dcery 9let na mléčné a kysané výrobky. Jediné co jí jsou sýry.

Děkuji za odpověď

Pavlína

Dobrý den, paní Pavlíno,

zde platí pouze nabízet opakovaně, v různých kombinacích, nicméně nenutit. Zkoušejte dávat ochutnávat dceři od sebe - někdy se časem podaří, že dítě novou chuť postupně přijme.

Můžete připravit acidofilní mléko mixované s ovocem /banán, broskev, apod./ nebo z klasického mléka uvařit kakao. Do jogurtu můžete přidat ovoce nebo ovocné pyré, dochutit jej trochou skořice nebo kokosu, malým množstvím sekaných ořechů a třeba i cereáliemi. U čerstvých sýrů a tvarohu zkuste dochutit bylinkami (zelené natě - petrželka, pažitka) a také zeleninou. Tvarohy ale lze připravit také "na sladko" - podobně jako jogurty.

Vyzkoušejte různé varianty, nabízejte a uvidíte. Nechte pro zkoušení i dostatek času a snad se povede, že dcera přijme některé jiné výrobky.

S pozdravem a přáním příjemného dne

J. Laštovičková, nutriční terapeutka

Položte vlastní dotaz
Pro položení dotazu musíte být přihlášení:
Ochrana proti spamovacím robotům. Odpovězte prosím na následující otázku: Jaký je letos rok?

Nejste ještě registrovanými uživateli? Napravte to, zvládnete to za pár sekund.



Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a k analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.