Recepty 1. 3. 2023 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Pohankové palačinky s vejcem a špenátem

Palačinky jsou klasikou, kterou snad miluje úplně každý. Zkuste si jednou za čas jídelníček zpestřit a připravit si palačinky z pohankové mouky a naslano, třeba podle našeho certifikovaného receptu. Tabulku s výživovými údaji naleznete na konci.

Foto: Pavla Vomastková
  • Pohanka se řadí mezi pseudoobiloviny. Neobsahuje lepek a je tak vhodnou surovinou i pro celiaky nebo alergiky. Pohanka je zdrojem kvalitních polysacharidů, vlákniny, ale i řady dalších látek. Výjimečný je obsah rutinu, který působí pozitivně především na kardiovaskulární systém.

  • Palačinky lze připravit na stovky způsobů, ať už nasladko či naslano. Vyzkoušejte například variantu s vejcem, které palačinku obohatí o další bílkoviny. Přidat můžete i strouhaný nebo čerstvý sýr, vybírejte ale méně tučné a méně slané varianty. A neměla by samozřejmě chybět ani zelenina, například v podobě špenátu, který je během chvilky hotový.

  • Ingredience: 4 porce

    Na palačinky:  
    pohanková mouka 140 g 
    vejce 2 ks 
    polotučné mléko 250 ml 
    řepkový olej 20 ml 
    sůl 1 g 
    Na dokončení:  
    vejce 4 ks 
    sýr madeland light 60 g 
    baby špenát 300 g 
    pažitka 5 g 
    pepř 0,5 g 

    Postup 

    1. Z mléka, pohankové mouky, vajec a špetky soli vymícháme hladké těsto. Dle potřeby zahustíme moukou nebo zředíme mlékem do požadované konzistence, těsto necháme odležet.
    2. Rozpálíme si pánev a přidáme kapku řepkového oleje, vlijeme těsto a po chvíli na těsto doprostřed palačinky rozklepneme vejce, přidáme i listy mladého špenátu. Opékáme na mírném plamenu, aby byla palačinka i vejce hotové (žloutek může zůstat mírně tekutý, pokud nám to nevadí a jsme si jisti kvalitou vajec), pokud chceme mít žloutek více hotový, přiklopíme pokličkou.
    3. Palačinku posypeme strouhaným sýrem a necháme ho rozpustit. Když je palačinka hotová, opatrně přeložíme okraje do středu, aby nám vznikl čtverec s dírou uprostřed, kde zůstane nepřekrytý žloutek. Opatrně vyndáme z pánve na talíř, posypeme čerstvou pažitkou a čerstvě mletým pepřem.
    4. Pokud se veškerý špenát do palačinky nevejde, podusíme jej a podávejte k palačince vedle.
    výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
         

     

    4 porce
    energetická hodnota (kcal) kcal  365 132  1 459  350-550 kcal/porci
    bílkoviny g  22,9 8,3   91,8 -
    sacharidy g  29,6 10,7   118,4 -
       z toho cukry g 5,0  1,8  19,9  -
    tuky g 18,5  6,7  74,1  -
       z toho   - - - -
       nasycené mastné kyseliny (SFA) g  5,4 1,9  21,5  ≤ 2 g/100 g
       transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
    vláknina g  4,1 1,5  16,4  ≥ 1,4 g/100 g
    sůl g 0,91  0,33   3,66 ≤ 0,875 g/100 g
    přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

    Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).



    Mohlo by vás také zajímat: