Nejdůležitější jsou:

Těmi nejdůležitějšími látkami, které v tomto časepotřebujeme, jsou vitaminy C a D a dále pak látky selen a zinek. Dokáží naši imunitu natolik podpořit, že můžeme ve zdraví bez zbytečných nachlazení, chřipek a únavy zvládnout toto náročné období.

Evropanům chybí „déčko“

„Nedostatkový je v zimě především vitamín D, který ovlivňuje nejen pevnost našich kostí, ale také imunitní systém. Jeho hypovitaminózou je v současné době v Evropě ohroženo třicet až padesát procent populace, u dětí je to více než šedesát procent,“ upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá. Jedním z důvodů nedostatku bývá podle ní hlavně jeho nízký příjem potravou.

„Hlavním zdrojem vitamínu D jsou mořské ryby, játra, rybí olej, tedy potraviny, které nejsou u nás příliš oblíbené,“ míní dietoložka.

Ryby působí protizánětlivě

Úprava lososaCíleně bychom tedy měli obohatit jídelníček především rybami, například lososem či makrelou. Výhodou lososa je, že se nemusíme obírat s kostmi, a také ho lze upravit na spoustu různých způsobů, ať už ho grilujeme, pečeme, připravíme na zelenině, s bramborem nebo se špagetami a špenátovou omáčkou a podobně. Máme tak velkou šanci, že rybu vpašujeme i do dětského jídelníčku.

Ryby, ve kterých jsou více nenasycené mastné kyseliny z řad omega 3, působí protizánětlivě a zároveň obsahují i pro imunitu důležitý zinek a selen, jsou například také sardinky.

Chytejte sluneční paprsky

Dalším důvodem nedostatku vitamínu D je, že v zimě je nízké ozáření kůže sluncem a v létě se mažeme krémy s vysokým ochranným faktorem. Během podzimu a zimy je méně sluníčka a když už jdeme ven, tak jsme zahalení od hlavy až k patě. Zároveň se pozdě rozednívá a odpoledne je brzy tma. Takže mnohdy slunce nestihneme ani zahlédnout. Proto bychom měli využít každé možnosti lapat sluneční paprsky, byť by to mělo být jen deset minut o obědové pauze. I to se počítá.

  • Pokud se nám nic z toho nedaří, pak máme ještě možnost sáhnout po vitamínu D ve formě potravinových doplňků.

Citron nemá nejvíc „céčka“

V zimě je zelenina poměrně drahá i chuťově méně atraktivní, a tak nám může scházet také vitamín C. Ten ale můžeme celkem jednoduše doplnit buď z ovoce a nebo zařadit do jídelníčku mléčně kvašenou zeleninu.

  • Řada lidí ale podléhá mýtu o tom, že nejlepší bude konzumovat hodně citronů. Navíc si je ještě vymačkají do teplého čaje. Nejen, že tím většinu „céčka“ zničí, ale pravdou není ani to, že v citronu je ho nejvíc. Víc než citron má podle Karolíny Hlavaté vitamínu C například pomeranč.

Zmražení vitaminy nezničí

Velmi významným zdrojem je také černý rybíz, a to i když ho máme k dispozici v zimě jen zmražený.

„Mražením se sice část „céčka“ ničí, ale stále ho zbývá dostatek. Mražené jahody mají stejný obsah vitamínu C jako citrony. Jen musíme nechat ovoce rozmrazit postupně a ne ho rozehřívat v kastrůlku nebo v mikrovlnce,“ dodává dietoložka.

Opomíjené brambory

Brambory v pářeDalším přirozeným a v zimě dobře dostupným zdrojem vitamínu C je například křen. Vitamínovou bombu si uděláme, pokud ho smícháme s kvašeným zelím. Chutný a přijatelný i pro děti je s nastrouhaným jablkem.

  • „Céčko“ najdeme také v petrželové nati, paprice, brokolici.

„Velmi opomíjeným zdrojem jsou brambory, ale pozor na vaření. Ideální pro zachování vitamínu je připravovat je ve slupce v páře. Tak se uchová vitamínu nejvíc,“ radí Karolína Hlavatá.

Abychom se nemuseli dopovat vitamínovými doplňky, posílí náš imunitní systém i zelený čaj. Obsahuje velké množství antioxidačně působících látek.

Syntetické není to samé

Velká část české populace spoléhá v zimě na multivitamínové přípravky. Na druhou stranu, čerstvou zeleninu nebo ovoce konzumuje denně případně několikrát za den, jak je doporučováno, pouze malá část. Vitamíny a minerální látky z čerstvé a hlavně pestré stravy ale přípravky plně nenahradí.

„Jde o to, že synteticky vyrobené vitamíny nebo vitamínové přípravky obsahují vždy jen danou konkrétní látku, kdežto v přirozené potravině se nachází řada dalších látek, takže se doplňují, a výsledný efekt je mnohem účinnější. Příkladem je kombinace vitamínů, látek s antioxidačním účinkem a vlákniny,“ objasňuje Karolína Hlavatá.