- Lilek má nízkou energetickou hodnotu, obsahuje hodně vlákniny, vitamíny skupiny B, vitamín A, z minerálních látek pak draslík, železo a fosfor.
- Pomáhá zlepšovat peristaltiku střev, snižovat hladinu cholesterolu v krvi a má antioxidační účinky.
- Nejvíce prospěšných látek obsahuje stravitelná slupka, proto lilek nikdy neloupejte!
Ingredience: 2 porce
1 velký lilek | 600 g |
ricotta z polotučného mléka | 200 g |
2 lžíce olivového oleje | 24 g |
strouhaný parmezán | 30 g |
chilli vločky | 1 g |
sekaná čerstvá bazalka | 10 g |
1 lžíce sekaných sušených rajčat | 15 g |
sůl | 2 g |
pepř | 1 g |
Postup
- Lilek omyjte a nakrájejte ho na plátky. Ty rozložte na papírové utěrky a osolte ho. Nechte vypotit asi 15 minut.
- Mezitím si smíchejte ricottu, strouhaný parmazán, nasekaná sušená rajčata, chilli vločky a sekanou bazalku. Směs dosolte a opepřete.
- Lilek důkladně osušte papírovými utěrkami. Lehce ho pokapejte olivovým olejem a každý plátek z obou stran opečte na grilu nebo grilovací pánvi.
- Opečené plátky lilku nechte zchladnout, a pak je plňte sýrovou směsí, srolujte a zajistěte párátkem.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 351 | 79 | 702 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 18,3 | 4,1 | 36,6 | - |
sacharidy | g | 14,5 | 3,3 | 29 | - |
z toho cukry | g | 8,7 | 2,0 | 17,4 | - |
tuky | g | 23,8 | 5,4 | 47,5 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 8,8 | 2,0 | 17,7 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 11,6 | 2,6 | 23,2 | ≥ 1,4 g/100 g |
sůl | g | 2,82 | 0,64 | 5,64 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce).