Vegetariánství 24. 8. 2022 | Coolinářka - Svatava VaškováCoolinářka - Svatava Vašková

Lilkové rolky se ricottovou náplní

Výborný vegetariánský předkrm nebo lehká večeře - to jsou tyto nápadité rolky z grilovaných lilků plněné voňavou ricottovou směsí.

Foto: Coolinářka
  • Lilek má nízkou energetickou hodnotu, obsahuje hodně vlákniny, vitamíny skupiny B, vitamín A, z minerálních látek pak draslík, železo a fosfor. 
  • Pomáhá zlepšovat peristaltiku střev, snižovat hladinu cholesterolu v krvi a má antioxidační účinky. 
  • Nejvíce prospěšných látek obsahuje stravitelná slupka, proto lilek nikdy neloupejte!

Ingredience: 2 porce

1 velký lilek 600 g 
ricotta z polotučného mléka 200 g 
2 lžíce olivového oleje 24 g 
strouhaný parmezán 30 g 
chilli vločky 1 g 
sekaná čerstvá bazalka 10 g 
1 lžíce sekaných sušených rajčat 15 g 
sůl 2 g 
pepř 1 g 

Postup 

  1. Lilek omyjte a nakrájejte ho na plátky. Ty rozložte na papírové utěrky a osolte ho. Nechte vypotit asi 15 minut.
  2. Mezitím si smíchejte ricottu, strouhaný parmazán, nasekaná sušená rajčata, chilli vločky a sekanou bazalku. Směs dosolte a opepřete.
  3. Lilek důkladně osušte papírovými utěrkami. Lehce ho pokapejte olivovým olejem a každý plátek z obou stran opečte na grilu nebo grilovací pánvi.
  4. Opečené plátky lilku nechte zchladnout, a pak je plňte sýrovou směsí, srolujte a zajistěte párátkem.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  351 79  702  350-550 kcal/porci
bílkoviny g 18,3  4,1  36,6  -
sacharidy g 14,5 3,3  29  -
   z toho cukry g  8,7 2,0  17,4  -
tuky g 23,8  5,4  47,5  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  8,8 2,0  17,7  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 11,6  2,6  23,2  ≥ 1,4 g/100 g
sůl g  2,82 0,64   5,64 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce).





Mohlo by vás také zajímat: