Proč jíst grapefruit
Grapefruit je cenným zdrojem vitamínu C, který posiluje celkovou obranyschopnost organismu a kardiovaskulární systém. Má silné antioxidační a protizánětlivé účinky a pomáhá snižovat cholesterol a regulovat činnost střev. Už jen 200 g grapefruitu nám pokryje téměř celou doporučovanou denní dávku vitamínu C (100 mg). Grapefruit je však také zdrojem dalších zdraví prospěšných látek jako je kyselina listová, draslík, fosfor a hořčík. Komu vadí nahořklá chuť grepu, tak červený grep je sladší variantou a skvěle se hodí i do zeleninového salátu. Tento salát je díky kuřecímu masu i plný bílkovin, které nás zasytí a podílí se také na posilnění imunity. Stačí už jen přidat celozrnné pečivo a máte vyvážené hlavní jídlo plné základních živin, vitamínů a vlákniny. Radí své tipy Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.
SUROVINY :
Grapefruit | 100 g |
Hlávkový salát | 120 g |
Zelí červené | 100 g |
Červená řepa - vařená | 200 g |
Celer bulva | 100 g |
Grapefruitová šťáva | 30 g |
Olivový olej | 30 g |
Maso - kuřecí prsa | 300g |
Ořechy vlašské | 20g |
Petrželová nať | 10 g |
Sůl | 3 g |
Med | 10 g |
Pepř | 2 g |
POSTUP:
Nejdříve si připravíme marinádu smícháním olivového oleje, šťávy z grapefruitu, soli, pepře a medu. Kuřecí prsa si polovinou marinády pokapeme a chvíli marinujeme. Pak opečeme na pánvi z obou stran do zlatova. Mezitím si připravíme salát. Grapefruit a červené zelí si pokrájíme na plátky. Celer a červenou řepu nastrouháme nahrubo. Zeleninu smícháme s natrhaným salátem, čerstvou petrželkou a pokapeme zbylou marinádou. Přisypeme vlašské ořechy a pokrájená kuřecí prsa. Podáváme s celozrnným pečivem.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
živové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
2 porce |
hlavní jídlo | ||||
energetická hodnota (kcal] | kcal | 517 | 101 | 1040 | max 400 -700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 41 | 8 | 82 | - |
sacharidy | g | 34 | 6,6 | 68 | - |
z toho cukry | g | 20 | 3,9 | 39,6 | - |
tuky | g | 24 | 4,6 | 47,2 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 3 | 0,6 | 6,4 | ≤ 1.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
vláknina | g | 9 | 1,9 | 18,7 | |
sodík | mg | 01 | 0,15 | 1,54 | ≤ 2,2 mg/kcal |
přidaný cukr | g | 4 | 0,8 | 8,2 | ≤ 2,5 g/100 g |