Hráškový hummus s čerstvou mátou

Hráškový hummus s cizrnou, sezamem čerstvou mátou

Na přípravu hráškového hummusu budete potřebovat čerstvý nebo mražený hrášek, který je výborným zdrojem vlákniny, vitamínů C, B, betakarotenu, hořčíku, vápníku a železa. Jeho šťavnatá a přirozeně sladká chuť krásně vynikne v kombinaci s čerstvou mátou. Hrášek stačí jen krátce spařit ve vroucí vodě a pak rozmixovat s cizrnou a dalšími ingrediencemi. Cizrna zajistí pokrmu dostatek bílkovin a další řadu vitamínů a minerálů. Další důležitou ingrediencí a zdrojem zdravých tuku je sezamová pasta tahini, která se vyrábí našleháním sezamových semínek. Sezam je vynikajícím zdrojem esenciálních mastných kyselin, vlákniny, vitamínů skupiny B, vápníku, hořčíku, zinku a selenu. Tahini pastu můžete využít ještě jako dip, samotnou pomazánku k pečivu, do salátového dresinku nebo i na sladko do snídaňových kaší, jogurtu, různých krémů či dezertů. Popisuje Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.

SUROVINY :

Hrášek čerstvý bez lusků     350 g
Cizrna vařená   260 g
Tahini pasta 40 g
Česnek syrový 10 g
Citrónová šťáva 20 g
Máta 5 g
Olej olivový 20 g
Pepř 2 g
Sůl 5 g

POSTUP:

Hrášek čerstvý nebo mražený spaříme minutu ve vroucí vodě a pak propláchneme ve studené vodě. Necháme vychladnout a dáme do mixéru. Přidáme uvařenou, či konzervovanou cizrnou, dva stroužky česneku, tahini pastu, citronovou šťávu, čerstvou mátu a rozmixujeme na požadovanou konzistenci. Na závěr dochutíme olejem, solí a pepřem. Podáváme dle chuti s pečivem, pita chlebem nebo jako dip k masu či zelenině.

výživové údaje na porci na 100g celkem  Kritéria Vím, co jím
   

 24 porcí 

pomazánka
energetická hodnota (kcal) kcal  48 163 1 158  ≤ 350 kcal/100 g  
bílkoviny  g 2 7,1 50,3 -
sacharidy g 6 19,1 136,1 -
  z toho cukry g 1 4,6 32,9 -
tuky g 2 7,1 50,9 -
    z toho          
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 0 0,97 6,9  ≤ 4 g/100 g 
    transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.3 g/100 g 
vláknina g 1 4,8 34,7 ≥ 4 g/100 g
sůl g 0,213 0,722

4,98

 ≤ 1,0 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0  ≤ 30 g/100 g