Bezlepkové osvěžení plné bílkovin

Na přípravu těsta jsem použila bezlepkovou kukuřičnou hladkou mouku, která je výbornou alternativou pšeničné mouky. Recept můžete využít na pečení mini bábovek, muffinů nebo klasickou bábovku. Díky sýru ricottě je těsto vláčné a plné bílkovin. Místo másla jsem použila olivový olej, který je plný esenciálních mastných kyselin a blahodárně působí na naše zdraví. Citrony a pomeranče dodají bábovce osvěžující citrusovou chuť. Popisuje Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.

Suroviny:

Riccota, polotučný syrovátkový sýr    400 g
Vejce (cca 3ks) 150 g
Vanilkový extrakt 10 g
Citronová kůra syrová 5 g
Pomerančová kůra syrová 10 g
Citronová šťáva syrová 20 g
Pomerančová šťáva syrová 30 g
Sůl 1 g
Kypřící prášek do pečiva  5 g
0lej olivový 100 g
Med včelí 180 g
Kukuřičná mouka hladká 200 g

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Ricottu utřeme s vejci a přidáme vanilkový extrakt, pomerančovou a citronovou šťávu a nastrouhanou kůru, špetku soli, olivový olej, med a důkladně promícháme. Na závěr přisypeme kukuřičnou mouku a kypřící prášek. Vlijeme do forem na mini bábovky nebo muffinové formičky a pečeme cca 20-25 minut.

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

výživové údaje na porci na 100g celkem  kritéria Vím, co jím
   

 27 porcí 

svačinka
energetická hodnota (kcal] kcal  106  258  2 867  max 110  kcal/porci
bílkoviny  g 3 6,3 69,9 -
sacharidy g 11 27,8 309  -
  z toho cukry g  6 14 155 -
tuky g 6 14 155,9 -
    z toho    -
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 2 3,7 41,9  ≤ 6,0 g/100 g 
    transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.4 g/100 g 
vláknina g 0 0,88 38,1  
sůl g  0,18
0,442 4,68  ≤  1 g/100 g
přidaný cukr g 5 11,9 132,4  ≤ 20 g/100 g