Bezlepkové osvěžení plné bílkovin
Na přípravu těsta jsem použila bezlepkovou kukuřičnou hladkou mouku, která je výbornou alternativou pšeničné mouky. Recept můžete využít na pečení mini bábovek, muffinů nebo klasickou bábovku. Díky sýru ricottě je těsto vláčné a plné bílkovin. Místo másla jsem použila olivový olej, který je plný esenciálních mastných kyselin a blahodárně působí na naše zdraví. Citrony a pomeranče dodají bábovce osvěžující citrusovou chuť. Popisuje Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.
Suroviny:
Riccota, polotučný syrovátkový sýr | 400 g |
Vejce (cca 3ks) | 150 g |
Vanilkový extrakt | 10 g |
Citronová kůra syrová | 5 g |
Pomerančová kůra syrová | 10 g |
Citronová šťáva syrová | 20 g |
Pomerančová šťáva syrová | 30 g |
Sůl | 1 g |
Kypřící prášek do pečiva | 5 g |
0lej olivový | 100 g |
Med včelí | 180 g |
Kukuřičná mouka hladká | 200 g |
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Ricottu utřeme s vejci a přidáme vanilkový extrakt, pomerančovou a citronovou šťávu a nastrouhanou kůru, špetku soli, olivový olej, med a důkladně promícháme. Na závěr přisypeme kukuřičnou mouku a kypřící prášek. Vlijeme do forem na mini bábovky nebo muffinové formičky a pečeme cca 20-25 minut.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
27 porcí |
svačinka | ||||
energetická hodnota (kcal] | kcal | 106 | 258 | 2 867 | max 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 3 | 6,3 | 69,9 | - |
sacharidy | g | 11 | 27,8 | 309 | - |
z toho cukry | g | 6 | 14 | 155 | - |
tuky | g | 6 | 14 | 155,9 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 2 | 3,7 | 41,9 | ≤ 6,0 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.4 g/100 g |
vláknina | g | 0 | 0,88 | 38,1 | |
sůl | g | 0,18 |
0,442 | 4,68 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 5 | 11,9 | 132,4 | ≤ 20 g/100 g |