Cizrnovo zeleninové placky
Recept na cizrnové placky je rychlý a velmi jednoduchý. Jen nakrájíte zeleninu, zasypete kořením a cizrnovou moukou a pak orestujete na trošce oleje na pánvi nebo pečete v troubě. Na tyto placky můžete použít jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi. Já nejraději používám červenou cibuli, papriku a květák. Kdo má rád ostřejší jídla, může přidat i chilli papričku. Cizrnová mouka obsahuje vyšší podíl bílkovin oproti běžné pšeničné mouce a také vlákninu, vitamíny skupiny B, železo, draslík a vápník. Působí blahodárně na naši nervovou soustavu, imunitu a trávení. Cizrnová mouka je vhodná pro bezlepkovou dietu. Používat jí můžete na zahuštění omáček, polévek, na pečení sladkých i slaných pokrmů.
Suroviny
paprika červená syrová | 150 g |
cibule červená | 100 g |
květák syrový | 150 g |
koriandr čerstvý | 10 g |
cizrnová mouka | 100 g |
sůl stolní | 5 g |
pepř mletý | 2 g |
kmín římský mletý | 8 g |
koření garam masala | 10 g |
jogurt bílý | 200 g |
citronová šťáva syrová | 20 g |
olej řepkový | 30 g |
Postup
Syrovou zeleninu pokrájíme na tenké nudličky, koriandr nasekáme a dáme do mísy. Posypeme solí, polovinou římského kmínu, garam masalou, pepřem a rukama promačkáme, aby zelenina pustila trochu vody. Pak přisypeme cizrnovou mouku a opět důkladně rukama promícháme, aby se mouka spojila se zeleninou. Uděláme z těsta placky a na rozpáleném oleji pečeme z obou stran do zlatova. Mátu rozmixujeme se lžičkou jogurtu do hladka a pak smícháme se zbytkem jogurtu, přidáme zbytek římského kmínu a citronovou šťávu.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (přesnídávka, lehké jídlo).
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce | ||||
energetická hodnota (kcal] | kcal | 497 | 127 | 993,6 | max 550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 21 | 5,4 | 42,2 | - |
sacharidy | g | 50 | 12,8 | 100,5 | - |
z toho cukry | g | 17 | 4,3 | 33,9 | - |
tuky | g | 24 | 6,2 | 48,7 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 3 | 0,87 | 6,8 | ≤ 2,0 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.15 g/100 g |
vláknina | g | 11 | 2,8 | 22,7 | ≤ 1.4 g/100 g |
sůl | g | 2,28 | 0,733 | 5,75 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |