Slano-kyselý umeocet
Umeocet je ideálním pomocníkem v kuchyni, protože dodá pokrmu kyselost i slanost v jednom. Je tak výborný do salátových zálivek, na ochucení omáček, polévek či při výrobě kvašené zeleniny. Umeocet vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci tradičních japonských švestiček umeboshi. Nejedná se o klasický ocet, protože místo kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou. Umeocet pomáhá při trávicích potížích, nevolnostech, pálení žáhy a po konzumaci těžko stavitelných a tučných jídel. Umeocet je velmi slaný, obsahuje až 25 % soli, proto není již třeba pokrmy dosolovat a nepřehánět to s jeho množstvím.
Suroviny
salát ledový Iceberg Letuce | 100 g |
mrkev | 200 g |
červená paprika syrová | 200 g |
okurka | 200 g |
houby | 400 g |
sezamový olej | 20 g |
sójová omáčka tamari | 15 g |
umeocet | 15 g |
citrónová šťáva | 30 g |
česnek mletý | 5 g |
slunečnicová semínka | 20 g |
Postup
Nejdříve si připravíme základ zálivky - smícháme sójovou omáčku, umeocet, citrónovou šťávu a lžíci vody. Houby pokrájíme na plátky a na rozpáleném oleji je orestujeme a přidáme polovinu zálivky a lžičku sušeného česneku a důkladně promícháme. Houby dáme stranou vychladnout a mezitím si pokrájíme papriku na proužky, mrkev nastrouháme nahrubo a okurku na tenké plátky. Na dno větší misky dáme natrhaný salát a navrch rozložíme mrkev, papriku, okurky a houby. Posypeme na sucho opraženými semínky a zalijeme zbytkem zálivky.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (míchané saláty).
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce | ||||
energetická hodnota (kcal] | kcal | 136 | 48,2 | 545,2 | max 150 kcal/porci |
bílkoviny | g | 6 | 2,1 | 24,1 | - |
sacharidy | g | 11,1 | 3,9 | 44,2 | - |
z toho cukry | g | 6,2 | 2,1 | 24,6 | - |
tuky | g | 8,1 | 2,8 | 32,5 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 1 | 0,3 | 3,9 | ≤ 2,6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.1 g/100 g |
vláknina | g | 6 | 2,1 | 23,9 | ≤ 1.4 g/100 g |
sůl | g | 1,6 | 0,5 | 6,4 | ≤ 0,625 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 8 g/100 g |