Výživná polévka
Polévka je sytá a výživná díky bílým fazolím, které jsou zdrojem bílkovin a zároveň je používám i na zahuštění polévky. Polenta je zdrojem sacharidů, vitamínů skupiny B a řady minerálů jako je vápník, draslík, železo a fosfor. Na přípravu krutónů používám instantní polentu, která je uvařená za pár minut. Stačí jí pak jen smíchat s droždím nebo nastrouhaným parmazánem, nechat zatuhnout a pak na kostičky opéct v troubě. Krutónky můžete ochutit i bylinkami, nebo česnekem a přidat nejen do polévek, ale i salátů nebo jen tak na večerní zobání.
Suroviny
cibule | 100 g |
česnek 2 stroužky | 10 g |
cuketa | 700 g |
olivový olej | 40 g |
bazalka čerstvá | 5 g |
zeleninový vývar | 500 g |
fazole bílé konzerva | 240 g |
muškátový oříšek mletý | 1 g |
polenta instatní | 150 g |
droždí lahůdkové | 30 g |
sůl | 4 g |
pepř | 2 g |
Postup
Začneme přípravou polentových krutonů. Polentu nasypeme do hrnce, zalijeme vroucí vodou 500 ml a minutu vaříme za stálého míchání. Poté přisypeme droždí a lžíci oleje. Zamícháme a směs přelijeme do formy (cca 25x15 cm) vyloženou pečícím papírem tak, aby byla vrstva cca 1 cm vysoká. Dáme do lednice na alespoň 30 minut zatuhnout. Pak polentu vyklopíme a nakrájíme na kostičky, přendáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme lžící oleje a pečeme cca 30 minut v předehřáté troubě na 180 C do zlatova. Kostičky během pečení občas promícháme, aby se opekly ze všech stran.
Mezitím si připravíme polévku. Na zbylém oleji orestujeme pokrájenou cibuli a česnek do zlatova. Přidáme na kousky pokrájenou neoloupanou cuketu, minutu restujeme a poté zalijeme vývarem a vaříme cca 10 minut do změknutí cukety. Na závěr přimícháme propláchnuté fazole, hrst bazalky a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Polévku rozmixujeme do hladka a podáváme a s opečenými krutonky.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 361,7 | 63,4 | 1 447 | max 100 kcal/100 g |
bílkoviny | g | 11,2 | 1,96 | 44,8 | - |
sacharidy | g | 54,7 | 9,58 | 218,7 | - |
z toho cukry | g | 14,4 | 2,52 | 57,4 | - |
tuky | g | 12,5 | 2,18 | 49,8 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 1,9 | 0,34 | 7,7 | ≤ 1,1 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.1 g/100 g |
vláknina | g | 6,5 | 1,1 | 26 | - |
sůl | g | 3 | 0,5 | 11,8 | ≤ 0,825 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5 g/100 g |