Výživná polévka

Polévka je sytá a výživná díky bílým fazolím, které jsou zdrojem bílkovin a zároveň je používám i na zahuštění polévky. Polenta je zdrojem sacharidů, vitamínů skupiny B a řady minerálů jako je vápník, draslík, železo a fosfor. Na přípravu krutónů používám instantní polentu, která je uvařená za pár minut. Stačí jí pak jen smíchat s droždím nebo nastrouhaným parmazánem, nechat zatuhnout a pak na kostičky opéct v troubě. Krutónky můžete ochutit i bylinkami, nebo česnekem a přidat nejen do polévek, ale i salátů nebo jen tak na večerní zobání. 

Suroviny

cibule   100 g
česnek 2 stroužky 10 g
cuketa 700 g
olivový olej 40 g
bazalka čerstvá 5 g
zeleninový vývar 500 g
fazole bílé konzerva 240 g
muškátový oříšek mletý 1 g
polenta instatní  150 g
droždí lahůdkové 30 g
sůl 4 g
pepř 2 g

Postup

Začneme přípravou polentových krutonů. Polentu nasypeme do hrnce, zalijeme vroucí vodou 500 ml a minutu vaříme za stálého míchání. Poté přisypeme droždí a lžíci oleje. Zamícháme a směs přelijeme do formy (cca 25x15 cm) vyloženou pečícím papírem tak, aby byla vrstva cca 1 cm vysoká. Dáme do lednice na alespoň 30 minut zatuhnout. Pak polentu vyklopíme a nakrájíme na kostičky, přendáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme lžící oleje a pečeme cca 30 minut v předehřáté troubě na 180 C do zlatova. Kostičky během pečení občas promícháme, aby se opekly ze všech stran.

Mezitím si připravíme polévku. Na zbylém oleji orestujeme pokrájenou cibuli a česnek do zlatova. Přidáme na kousky pokrájenou neoloupanou cuketu, minutu restujeme a poté zalijeme vývarem a vaříme cca 10 minut do změknutí cukety. Na závěr přimícháme propláchnuté fazole, hrst bazalky a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Polévku rozmixujeme do hladka a podáváme a s opečenými krutonky.

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 361,7 63,4 1 447 max 100 kcal/100 g
bílkoviny g 11,2 1,96 44,8 -
sacharidy g 54,7 9,58 218,7 -
z toho cukry g 14,4 2,52 57,4 -
tuky g 12,5 2,18 49,8 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 1,9 0,34 7,7 ≤ 1,1 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.1 g/100 g
vláknina g 6,5 1,1 26 -
sůl g 3 0,5 11,8 ≤ 0,825 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 2,5 g/100 g