Maliny, borůvky, jahody a černý rybíz představují skupinu ovoce doslova nabitého zdravím. Obsahují vysoké množství vitamínů a minerálních látek. Mluví se o nich jako o přírodních antioxidantech. Obsahují i tzv. zdravé tuky. Výjimečnost těchto drobných plodů je dána především obsahem širokého spektra vitamínů, minerálních látek a polyfenolových sloučenin, které mají značný vliv na zdraví. Drobné plody jsou považovány za přírodní funkční potraviny, což znamená, že jejich pravidelná a dostatečná konzumace pomáhá podporovat zdraví.

Suroviny

vejce   3 ks
Hera máslová 180 g
cukr krupice 150 g
mouka polohrubá 350 g
kypřící prášek  20 g
vanilkový cukr 20 g
mléko polotučné 1,5% 220 g
maliny, jahody, rybíz, borůvky 1 000 g

Postup

Troubu předehřejeme na 160 °C. Heru rozpustíme. Prášek do pečiva prosejeme do mouky a promícháme. Menší a vyšší plech lehce vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně vmícháme mouku, nakonec rozpuštěnou Heru a mléko. Těsto vlijeme na plech, rozetřeme a hustě posypeme ovocem. Pečeme zvolna v předem vyhřáté troubě. 

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

40 ks
energetická hodnota (kcal) kcal 102 194 4 062,8 max 110 kcal/porci
bílkoviny g 2 3,7 77,7 -
sacharidy g 14 26,9 561,7 -
z toho cukry g 6 10,7 224,4 -
tuky g 4 8,3 173,9 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 2 3,5 74,1 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.4 g/100 g
vláknina g 2 3,8 78,8 -
sůl g

0

0,313 6,536 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g 4 8,1 170 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (moučník).