Maliny, borůvky, jahody a černý rybíz představují skupinu ovoce doslova nabitého zdravím. Obsahují vysoké množství vitamínů a minerálních látek. Mluví se o nich jako o přírodních antioxidantech. Obsahují i tzv. zdravé tuky. Výjimečnost těchto drobných plodů je dána především obsahem širokého spektra vitamínů, minerálních látek a polyfenolových sloučenin, které mají značný vliv na zdraví. Drobné plody jsou považovány za přírodní funkční potraviny, což znamená, že jejich pravidelná a dostatečná konzumace pomáhá podporovat zdraví.
Suroviny
vejce | 3 ks |
Hera máslová | 180 g |
cukr krupice | 150 g |
mouka polohrubá | 350 g |
kypřící prášek | 20 g |
vanilkový cukr | 20 g |
mléko polotučné 1,5% | 220 g |
maliny, jahody, rybíz, borůvky | 1 000 g |
Postup
Troubu předehřejeme na 160 °C. Heru rozpustíme. Prášek do pečiva prosejeme do mouky a promícháme. Menší a vyšší plech lehce vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně vmícháme mouku, nakonec rozpuštěnou Heru a mléko. Těsto vlijeme na plech, rozetřeme a hustě posypeme ovocem. Pečeme zvolna v předem vyhřáté troubě.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
40 ks | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 102 | 194 | 4 062,8 | max 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 2 | 3,7 | 77,7 | - |
sacharidy | g | 14 | 26,9 | 561,7 | - |
z toho cukry | g | 6 | 10,7 | 224,4 | - |
tuky | g | 4 | 8,3 | 173,9 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2 | 3,5 | 74,1 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.4 g/100 g |
vláknina | g | 2 | 3,8 | 78,8 | - |
sůl | g |
0 |
0,313 | 6,536 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 4 | 8,1 | 170 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (moučník).