Tradiční perník se peče ze žitné mouky, která se vyznačuje vysokým obsahem vlákniny a mnoha minerálních látek (draslík, fosfor, železo, síra, fluor). Vedle vlákniny obsahuje žito řadu bioaktivních látek – β-glukany, látky s antioxidačním účinkem, fytoestrogeny, které se podílejí na snižování hladiny cholesterolu, krevního tlaku a mají také protinádorové účinky. Zajímavostí je, že na našem území patří žito k nejstarším pěstovaným obilovinám. 

Suroviny

vejce   2 ks
Hera máslová 90 g
cukr krupice 250 g
mouka celozrnná žitná 450 g
kypřící prášek  30 g
vanilkový cukr 20 g
mléko polotučné 1,5% 520 g
jablka 200 g
hrozinky 30 g
kakao 20 g
skořice 2 g
cukr moučka 80 g
citrónová kůra 2 g

Postup

Jablka nastrouháme na hrubém struhadle, Heru máslovou rozpustíme. Hrozinky zalijeme horkou vodou, necháme chvilku odstát a pak slijeme. Mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, kakao, skořici a citrónovou kůru dobře promícháme, postupně přidáme teplé mléko, rozpuštěný tuk a nahrubo nastrouhaná jablka a hrozinky. Vše dobře promícháme a rozetřeme do dobře vymazaného pekáče vysypaného moukou a zvolna pečeme ve středně teplé troubě. Perník po upečení necháme vychladnout a potřeme polevou.

Poleva: do cukru moučky se lžící kakaa přidáváme za stálého míchání lžíci mléka a několik lžiček vroucí kávy. Polevou potřeme perník.

Tip: perníku se líbí více v kovové, nebo keramické formě. V silikonu se mu nelíbí

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

40 ks
energetická hodnota (kcal) kcal 106 236 4 226,6 max 110 kcal/porci
bílkoviny g 2 4,4 79,3 -
sacharidy g 18 40 717,5 -
z toho cukry g 10 23,3 417,6 -
tuky g 2 5,6 99,6 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 1 2,4 43,9 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.4 g/100 g
vláknina g 2 4,1 73,4 -
sůl g

0

0,54 9,692 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g 9 19,5 350 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (moučník).