Skořice nejen krásně voní a vnáší do duše klid, ale také se užívá pro dobré trávení, proti nadýmání a při nachlazení. Skořice také obsahuje látky, které patří mezi účinné antioxidanty. Vlašské ořechy díky tomu, že jsou bohatým zdrojem vitamínu E, řadí je vědci mezi 10 potravin s nejlepší antioxidační schopností. 

Složení

jemné ovesné vločky Emco   200 g
skořice (1 čajová lžička) 5 g
kypřící prášek 5 g
1 vejce 50 g
vlašské ořechy 40 g
jablka 150 g
hrozinky 10 g
mléko polotučné 100 g
med 110 g
řepkový olej 25 g

Postup

Namleté ovesné vločky smícháme s kypřícím práškem, skořicí a promícháme.  Ořechy jemně nameleme, oloupaná jablka nastrouháme najemno, hrozinky opláchneme a necháme okapat. Mléko smícháme s medem, olejem a vejcem. Následně všechny ingredience smícháme a vypracujeme lehčí těsto. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Těstem naplníme maximálně do 2/3 malé silikonové košíčky. Pečeně max. na 180 stupňů zhruba 20 minut. Záleží na typu trouby a výšce těsta. Zda jsou košíčky hotové, poznáme tím, že do středu košíčku zapíchneme špejli. Pokud se na ni těsto nelepí, je košíček hotový.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

20 ks
energetická hodnota (kcal) kcal 94 272 1 887,6 max 110 kcal/porci
bílkoviny g 3 7,3 51 -
sacharidy g 14 38,9 270,1 -
z toho cukry g 6 17,3 120,5 -
tuky g 4 10,2 70,7 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 0 1,3 9,4 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.4 g/100 g
vláknina g 2 4,3 30,1 -
sůl g

0

0,253 1,758 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g 5 13 90,2 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (moučník).