Skvělý netradiční recept plný živin Brambory do vyváženého jídelníčku rozhodně patří. Obsahují vyšší množství vitamínu C a i dalších látek jako draslík, fosfor, a hořčík, žluté i červené brambory obsahují také rostlinná barviva (karotenoidy nebo antokyany). Hrášek i petržel nás mile překvapí. 

Suroviny

salátové brambory 500 g
mražený hrášek 200 g
šalotka 160 g
petrželová nať 10 g
Tatarská omáčka Hellmann´s  60 g
olej 15 g
sůl 2 g

Postup

Brambory opláchneme, nakrájíme na čtvrtky, dáme do osolené vody a uvaříme do měkka. Scedíme a necháme okapat. Na oleji necháme zesklovatět na nudličky nakrájenou šalotku. Pak přidáme hrášek, necháme prohřát, lehce osolíme, opepříme. Brambory smícháme s tatarkou a orestovaným hráškem. Případně dochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme nasekanou bylinku.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 499 105,5 999,4 max 550 kcal/porci
bílkoviny g 12,1 2,6 24,2 -
sacharidy g 65,1 13,7 130,1 -
z toho cukry g 5,5 1,2 11,1 -
tuky g 20,9 4,4 41,9 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 2,1 0,4 4,1 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0,1 0 0,2 ≤ 0.15 g/100 g
vláknina g 9,2 2 18,5 ≥1.4 g/100 g
sůl g 1,6 0,3 3,18 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 1,5 0,3 3,072 ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce, lehkému obědu a pod).