V čočce najdeme také vlákninu a fytosteroly, které napomáhají snižování hladiny cholesterolu. Zajímavé jsou po nutriční stránce i ovesné vločky – obsahují tzv. beta-glukany, které patří do skupiny vlákniny. Beta-glukany také snižují hladinu cholesterolu a navíc posilují náš imunitní systém.
Suroviny karbanátky
suchá červená čočka | 200 g |
olivový olej (2 lžíce) | 6 g |
jarní cibulka (4 ks) | 100 g |
červená cibule | 30 g |
česnek (2 stroužky) | 20 g |
mrkev | 100 g |
vejce (2 ks) | 100 g |
namleté ovesné vločky | 50 g |
strouhanka (2 lžíce) | 10 g |
sůl | 1 g |
pepř | 1 g |
majoránka | 5 g |
nasekaná pažitka | 5 g |
Salát: 200 g směsi salátů, 80 g ředkviček, 50 g cherry rajčat, lžička olivového oleje, 2 lžičky balsamikového octa.
Bramborová kaše: 800 g brambor, 200 ml polotučného mléka, 20 g másla
Postup
Čočku propláchneme a uvaříme, cibulku a česnek nasekáme, mrkev nastrouháme a smícháme s vejcem, namletými ovesnými vločkami a strouhankou. Osolíme a opepříme, přidáme majoránku. Necháme chvilku odstát a pak tvoříme malé placičky, které opékáme na oleji do zlatova z obou stran. Podáváme s bramborovou kaší a se salátem.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 537 | 121 | 2147 | 400 - 700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 25 | 5,6 | 99,5 | - |
sacharidy | g | 87 | 19,8 | 349,4 | - |
z toho cukry | g | 8 | 1,9 | 32,8 | - |
tuky | g | 11 | 2,5 | 44,4 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3 | 0,7 | 13,1 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.15 g/100 g |
vláknina | g | 14 | 3,2 | 35,7 | ≤ 1.2 g/100 g |
sůl | g | 2 | 0,43 | 56,9 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).