V čočce najdeme také vlákninu a fytosteroly, které napomáhají snižování hladiny cholesterolu. Zajímavé jsou po nutriční stránce i ovesné vločky – obsahují tzv. beta-glukany, které patří do skupiny vlákniny. Beta-glukany také snižují hladinu cholesterolu a navíc posilují náš imunitní systém.

Suroviny karbanátky

suchá červená čočka   200 g
olivový olej (2 lžíce) 6 g
jarní cibulka (4 ks) 100 g
červená cibule 30 g
česnek (2 stroužky) 20 g
mrkev 100 g
vejce (2 ks) 100 g
namleté ovesné vločky  50 g
strouhanka (2 lžíce) 10 g
sůl 1 g
pepř 1 g
majoránka 5 g
nasekaná pažitka 5 g

Salát: 200 g směsi salátů, 80 g ředkviček, 50 g cherry rajčat, lžička olivového oleje, 2 lžičky balsamikového octa.

Bramborová kaše: 800 g brambor, 200 ml polotučného mléka, 20 g másla

Postup

Čočku propláchneme a uvaříme, cibulku a česnek nasekáme, mrkev nastrouháme a smícháme s vejcem, namletými ovesnými vločkami a strouhankou. Osolíme a opepříme, přidáme majoránku. Necháme chvilku odstát a pak tvoříme malé placičky, které opékáme na oleji do zlatova z obou stran. Podáváme s bramborovou kaší a se salátem.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 537 121 2147 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g 25 5,6 99,5 -
sacharidy g 87 19,8 349,4 -
z toho cukry g 8 1,9 32,8 -
tuky g 11 2,5 44,4 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 3 0,7 13,1 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.15 g/100 g
vláknina g 14 3,2 35,7 ≤ 1.2 g/100 g
sůl g 2 0,43 56,9 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).