Zajímavostí je, že tepelně upravená mrkev má vyšší obsah beta- karotenu než mrkev syrová. Zázvor dodá lehce pálivou chuť a navíc nás pomůže ochránit před nachlazením. Kokosové mléko sice obsahuje nasycené mastné kyseliny, ale na druhou stranu nádherně voní a dodá „obyčejné“ mrkvi nádech exotiky. Polévku nezapomeňte před podáváním posypat nasekanou petrželkou, obsahuje velké množství vitaminu C.
Suroviny
mrkev | 500 g |
kořen zázvoru | 50 g |
kořen petržele | 100 g |
cibule | 150 g |
olej řepkový | 40 g |
kokosové mléko | 60 g |
koriandr čerstvý | 5 g |
zeleninový vývar | 700 g |
citrónová šťáva | 20 g |
petrželová nať | 50 g |
sůl | 2 g |
pepř | 1 g |
Postup
Oloupanou cibuli, petržel a mrkev nakrájíme na kostičky, očištěný zázvor nastrouháme najemno. Vše orestujeme na oleji. Přidáme zeleninový vývar a vše povaříme asi 15 minut, poté rozmixujeme (část mrkve můžeme nechat nerozmixované, polévka vypadá lépe „na oko“). Přidáme kokosové mléko, osolíme, opepříme a dochutíme citrónovou šťávou a koriandrem. Krátce povaříme a před podáváním posypeme nasekanou petrželovou natí.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
6 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 174 | 62 | 1046 | 100 kcal/porci |
bílkoviny | g | 2 | 0,8 | 13,8 | - |
sacharidy | g | 11 | 3,9 | 64,9 | - |
z toho cukry | g | 4 | 1,3 | 21,9 | - |
tuky | g | 9 | 3,3 | 55,4 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3 | 1 | 16,5 | ≤ 1,1 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.1 g/100 g |
vláknina | g | 4 | 1,5 | 24,7 | ≤ 1.2 g/100 g |
sůl | g | 1 | 0,192 | 3,228 | ≤ 0,825 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévky).