Zajímavostí je, že tepelně upravená mrkev má vyšší obsah beta- karotenu než mrkev syrová. Zázvor dodá lehce pálivou chuť a navíc nás pomůže ochránit před nachlazením. Kokosové mléko sice obsahuje nasycené mastné kyseliny, ale na druhou stranu nádherně voní a dodá „obyčejné“ mrkvi nádech exotiky. Polévku nezapomeňte před podáváním posypat nasekanou petrželkou, obsahuje velké množství vitaminu C.

Suroviny 

mrkev   500 g
kořen zázvoru 50 g
kořen petržele 100 g
cibule 150 g
olej řepkový 40 g
kokosové mléko 60 g
koriandr čerstvý 5 g
zeleninový vývar 700 g
citrónová šťáva 20 g
petrželová nať 50 g
sůl 2 g
pepř 1 g

Postup

Oloupanou cibuli, petržel a mrkev nakrájíme na kostičky, očištěný zázvor nastrouháme najemno. Vše orestujeme na oleji. Přidáme zeleninový vývar a vše povaříme asi 15 minut, poté rozmixujeme (část mrkve můžeme nechat nerozmixované, polévka vypadá lépe „na oko“). Přidáme kokosové mléko, osolíme, opepříme a dochutíme citrónovou šťávou a koriandrem. Krátce povaříme a před podáváním posypeme nasekanou petrželovou natí.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

6 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 174 62 1046 100 kcal/porci
bílkoviny g 2 0,8 13,8 -
sacharidy g 11 3,9 64,9 -
z toho cukry g 4 1,3 21,9 -
tuky g 9 3,3 55,4 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 3 1 16,5 ≤ 1,1 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.1 g/100 g
vláknina g 4 1,5 24,7 ≤ 1.2 g/100 g
sůl g 1 0,192 3,228 ≤ 0,825 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévky).