Za zmínku rozhodně stojí vitaminy B skupiny, kyselina pantothenová, mangan, hořčík, draslík, železo a zinek. Díky obsažené vláknině má bulgur nižší glykemický index. O přínosu ryb nemá význam příliš hovořit, jsou všeobecně známé. Losos patří mezi jednu z nejoblíbenějších ryb s vysokým obsahem n-3 mastných kyselin a vitaminu B12.

Suroviny

bulgur (v suchém stavu)   80 g
losos 160 g
rajčata 150 g
cibulka s natí (bílá a světle zelená část) 60 g
petržel hladkolistá 50 g
máta  10 g
limetková šťáva 10 g
česnek 4 g
sůl 2 g
olivový olej (3 polévkové lžíce) 33 g
citrónová šťáva (2 polévkové lžíce) 28 g

Postup

Bulgur připravíme podle návodu na obale. Některé z výrobků je potřeba nejprve uvařit, jiné stačí nechat přes noc nabobtnat. Rajčata nakrájíme na malé kousky. Nejvhodnější jsou pevná rajčata, pokud by byla příliš měkká, odstraníme semena.  Cibulku nasekáme nadrobno, stejně tak hladkolistou petržel a mátu. V misce rozmícháme šťávu z citrónu, olivový olej, sůl a prolisovaný česnek a vše vidličkou nebo malou metličkou vyšleháme. Zeleninu smícháme s bulgurem, natěmi a zalijeme marinádou. Lososa nasucho opečeme na pánvi, začínáme stranou potaženou kůží. Opečenou rybu podáváme se salátem.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 484 168 968,4 max 4-700 kcal/porci
bílkoviny g 24 8,3 47,8 -
sacharidy g 40 14 80,5 -
z toho cukry g 4 1,2 7 -
tuky g 26 9,1 52,7 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 9,2 1,6 9,1 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.15 g/100 g
vláknina g 10 3,6 20,7 ≥ 1.2 g/100 g
sůl g

1

0,511

2,954

≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0  

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).