Krůtí maso obsahuje málo tuku, zato je bohaté na bílkoviny, takže krůtí karbanátky jednoduše doplní potřebné bílkoviny i u sportovců. Zajímavostí je, že krůtí maso obsahuje aminokyselinu tryptofan, ze které se tvoří serototin – látka dobré nálady. Červená řepa se vyznačuje vysokým obsahem kyseliny listové a vitaminu C, je i dobrým zdrojem vlákniny. Krůtím karbanátkům dodá krásně červenou barvu a nikdo si ani nevšimne, že jí zeleninu.
Suroviny
krůtí maso | 800 g |
oloupaná řepa | 350 g |
strouhanka | 40 g |
olivový olej | 20 g |
česnek | 12 g |
vejce 2 ks | 100 g |
sůl | 5 g |
mletý římský kmín 2 lžičky | 3 g |
majoránka 4 lžičky | 2 g |
Postup
Maso umeleme na masovém strojku, řepu oloupeme a nastrouháme najemno. V míse důkladně promícháme maso, nastrouhanou řepu, vejce, koření, prolisovaný česnek a strouhanku. Plech vyložíme pečícím papírem a pomažeme olivovým olejem. Ze směsi tvarujeme karbanátky. Pečeme při teplotě 180°C. Karbanátky musí mít pevnou strukturu (křupavou vrstvičku), teprve pak jsou dobře propečené. Podáváme s vařeným bramborem.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
6 porce |
hlavní jídlo | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 439 | 104 | 2 635 | max 400 -700kcal/porci |
bílkoviny | g | 39 | 9,2 | 233,9 | - |
sacharidy | g | 51 | 12,2 | 308,4 | - |
z toho cukry | g | 6 | 1,5 | 37,8 | - |
tuky | g | 8 | 1,9 | 47,2 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2 | 0,4 | 10,5 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 6 | 1,4 | 36,0 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 2 | 0,589 | 14,9 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).