Krůtí maso obsahuje málo tuku, zato je bohaté na bílkoviny, takže krůtí karbanátky jednoduše doplní potřebné bílkoviny i u sportovců. Zajímavostí je, že krůtí maso obsahuje aminokyselinu tryptofan, ze které se tvoří serototin – látka dobré nálady. Červená řepa se vyznačuje vysokým obsahem kyseliny listové a vitaminu C, je i dobrým zdrojem vlákniny. Krůtím karbanátkům dodá krásně červenou barvu a nikdo si ani nevšimne, že jí zeleninu.

Suroviny 

krůtí maso   800 g
oloupaná řepa 350 g
strouhanka 40 g
olivový olej 20 g 
česnek 12 g
vejce 2 ks 100 g
sůl 5 g
mletý římský kmín 2 lžičky 3 g
majoránka 4 lžičky 2 g

Postup

Maso umeleme na masovém strojku, řepu oloupeme a nastrouháme najemno. V míse důkladně promícháme maso, nastrouhanou řepu, vejce, koření, prolisovaný česnek a strouhanku. Plech vyložíme pečícím papírem a pomažeme olivovým olejem. Ze směsi tvarujeme karbanátky. Pečeme při teplotě 180°C. Karbanátky musí mít pevnou strukturu (křupavou vrstvičku), teprve pak jsou dobře propečené. Podáváme s vařeným bramborem.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

porce

   hlavní jídlo
energetická hodnota (kcal) kcal 439 104 2 635 max 400 -700kcal/porci
bílkoviny g 39 9,2 233,9 -
sacharidy g 51 12,2 308,4 -
z toho cukry g 6 1,5 37,8 -
tuky g 8 1,9 47,2 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 2 0,4 10,5 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 6 1,4 36,0 ≥ 1,2 g/100 g
sůl g 2 0,589 14,9 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).