Lilek je zdrojem vlákniny, některých vitaminů (C, skupiny B, provitaminu A) a minerálních látek (zejména draslíku a hořčíku), bohatý je také na antioxidanty. Obsahuje velké množství vody, a proto je jeho energetická hodnota velmi nízká. 

Masová směs pokrm obohatí o bílkoviny, hovězí maso je navíc velmi dobrým zdrojem železa. Maso si ale vždy raději namelte sami, u kupovaného mletého masa nemáte jistotu, jaké maso bylo použito, a bývá většinou velmi tučné. Masovou náplň je vhodné odlehčit zeleninou, kromě rajčat a papriky můžete využít i jiné druhy, které máte zrovna po ruce. Celý pokrm skvěle doplní mozzarella, která se řadí mezi méně tučné sýry a její výhodou je i nízký obsah soli. 

Suroviny 

lilek  700 g
paprika čerstva 400 g
rajčata pasírovaná 200 g
cibule 200 g
maso hovězí zadní 140 g
mozzarella 30 g
olej řepkový 20 g
česnek 10 g
bazalka 10 g
sůl 3 g
bobkový list 2 g
pepř 1 g

Postup

Lilky podélně rozpůlíme a vydlabeme dužinu. Maso nameleme. Papriku, cibuli a česnek očistíme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi na troše oleje orestujeme namleté maso, po chvíli přidáme cibuli, česnek, červenou papriku a zbytek dužiny z lilku. Opékáme cca 5 minut, poté přidáme bobkový list a rajčatové pyré, ochutíme solí a pepřem a dusíme, dokud není maso měkké.

Hotovou směsí plníme lilky a dáváme do předem rozehřáté trouby, pečeme při 180°C cca 20 minut. Poté přidáme pokrájenou mozzarellu a necháme ještě 5 minut zapéct. Ozdobíme čerstvou bazalkou. 

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 477 56 954 400-700 kcal/porci
bílkoviny g 26,6 3,1 53,2 -
sacharidy g 41,7 4,9 83,4 -
z toho cukry g 25,0 2,9 50,1 -
tuky g 21,0 2,5 42,1 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 5,2 0,6 10,4 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 15 g/100 g
vláknina g 20,1 2,3 40,2 ≥1,2 g/100 g
sůl g 2,4 0,276 4,740 ≤ 10,875g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).