Bulgur se vyrábí z celozrnné pšenice, je proto bohatým zdrojem vlákniny i některých vitaminů a minerálních látek. Květák a mrkev jsou také zdrojem vlákniny i dalších prospěšných látek. Vyzkoušejte tuto variantu pečené zeleniny, oproti vařené zelenině má výraznější chuť.  Každé hlavní jídlo nezapomeňte doplnit nějakým zdrojem bílkovin, zde se hodí nejlépe tofu. Kari dodá pokrmu skvělou orientální chuť, využít můžete ale i jiné vaše oblíbené koření.

Suroviny 

bulgur  220 g
květák 600 g
mrkev 600 g
cibule jarní 60 g
řepkový olej 40 g
tofu natural 160 g
sůl 4 g
pepř 1 g
zázvor mletý 5 g

Postup

Mrkev a květák očistíme a nakrájíme na menší kousky. Promícháme s olejem a kořením dle chuti. Zeleninu dáme péct do trouby na 180 °C, dokud není měkká. Na závěr přidáme ještě na kostičky nakrájené tofu. Bulgur uvaříme podle návodu na obale, smícháme s pečenou zeleninou a přidáme pokrájenou jarní cibulku.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 430 102 1 719,6 400-700 kcal/porci
bílkoviny g 17,8 4,2 71,4 -
sacharidy g 57,6 13,6 230,5 -
z toho cukry g 8,1 1,9 32,3 -
tuky g 14,8 3,5 59 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 1,6 0,4 6,3 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 15 g/100 g
vláknina g 18,7 4,4 74,7 ≥1,2 g/100 g
sůl g 1,6 0,368 6,219 ≤ 10,875g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).