Základní surovinou pro výrobu těchto tyčinek jsou ovesné vločky. Můžete použit klasické ovesné, ovesné bez lepku či pohankové. Další důležitou surovinou jsou ořechy, semínka a sušené ovoce. Vyberte dle chuti, já mám nejraději kombinaci hrozinek, slunečnicových semínek a arašídového másla, které tyčinkám dodá výraznější chuť. Na oslazení používám zralé banány, ale můžete dosladit i medem či jiným sirupem. A poslední zásadní součástí těchto flapjacků je kokosový olej, který při vychladnutí ztuhne a zajistí tak jejich kompaktnost.

Suroviny 

banán  360 g
citronová šťáva 5 g
ovesné vločky 150 g
slunečnicová semínka 30 g
hrozinky 40 g
arašídové máslo 100 g
kokosový olej 30 g

Postup

Předehřejeme si troubu na 180 ° C. Zralé banány rozmačkáme na kaši a pokapeme lžičkou citronové šťávy. Vločky a semínka si nasucho na pánvi opražíme a vychladlé vmícháme do rozmačkaných banánů. Přidáme rozinky, arašídové máslo, kokosový olej a důkladně promícháme. Rozprostřeme na menší plech vyložený pečícím papírem a dáme péct na 30 minut. Po vychladnutí nakrájíme a skladujeme v lednici.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

20 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  104  291  2080,4 max 110 kcal/porci
bílkoviny g  3,1  8,8  62,6 -
sacharidy g  11,3  31,5  225,3 -
z toho cukry g  3,8  10,5  75,1 -
tuky g  5,2  14,6  104,7 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,8  4,9  35,2 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4g/100 g
vláknina g  1,6  4,6  32,7  
sůl g  0  0,145  1,035 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 20 g/100g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).