Základní surovinou pro výrobu těchto tyčinek jsou ovesné vločky. Můžete použit klasické ovesné, ovesné bez lepku či pohankové. Další důležitou surovinou jsou ořechy, semínka a sušené ovoce. Vyberte dle chuti, já mám nejraději kombinaci hrozinek, slunečnicových semínek a arašídového másla, které tyčinkám dodá výraznější chuť. Na oslazení používám zralé banány, ale můžete dosladit i medem či jiným sirupem. A poslední zásadní součástí těchto flapjacků je kokosový olej, který při vychladnutí ztuhne a zajistí tak jejich kompaktnost.
Suroviny
banán | 360 g |
citronová šťáva | 5 g |
ovesné vločky | 150 g |
slunečnicová semínka | 30 g |
hrozinky | 40 g |
arašídové máslo | 100 g |
kokosový olej | 30 g |
Postup
Předehřejeme si troubu na 180 ° C. Zralé banány rozmačkáme na kaši a pokapeme lžičkou citronové šťávy. Vločky a semínka si nasucho na pánvi opražíme a vychladlé vmícháme do rozmačkaných banánů. Přidáme rozinky, arašídové máslo, kokosový olej a důkladně promícháme. Rozprostřeme na menší plech vyložený pečícím papírem a dáme péct na 30 minut. Po vychladnutí nakrájíme a skladujeme v lednici.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
20 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 104 | 291 | 2080,4 | max 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 3,1 | 8,8 | 62,6 | - |
sacharidy | g | 11,3 | 31,5 | 225,3 | - |
z toho cukry | g | 3,8 | 10,5 | 75,1 | - |
tuky | g | 5,2 | 14,6 | 104,7 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,8 | 4,9 | 35,2 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4g/100 g |
vláknina | g | 1,6 | 4,6 | 32,7 | |
sůl | g | 0 | 0,145 | 1,035 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).