Proč tuňák s kokosem
Konzervovaný tuňák patří mezi oblíbené zdroje ryb a kvalitních bílkovin. Používáme ho nejčastěji do salátů, těstovin, rizota či pomazánek. Pokud si chcete zpestřit využití této rychlé a nutričně hodnotné suroviny, vyzkoušejte ho s rozmixovaným čerstvým kokosem a restovanou chilli papričkou a cibulí. Touto neobvyklou, avšak zcela vynikající kombinací, jsem se inspirovala tradiční maledivskou snídaní. Koriandrové špaldové placky k tomu jsou velmi jednoduché a rychlé. Jen smícháte špaldovou mouku, trochu jogurtu, koriandru, rozválíte na placku a opečete na pánvi.
Suroviny
tuňák ve vlastní šťávě | 112 g |
kokos čerstvý (strouhaný) | 10 g |
cibule červená | 60 g |
chilli paprička | 3 g |
citronová šťáva | 10 g |
sůl | 1 g |
olej řepkový | 5 g |
Postup
Cibuli a chilli nasekáme či rozmixujeme najemno a na lžičce oleje orestujeme. Mezitím si najemno v mixéru nasekáme čerstvý kokos. Tuňáka slijeme a dáme do misky, kde rukama smícháme s cibulovou směsí a kokosem. Osolíme a pokapeme citronovou šťávou.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
1 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 280,8 | 140 | 280,8 | 350 kcal/porci |
bílkoviny | g | 27,9 | 13,9 | 27,9 | - |
sacharidy | g | 8,5 | 4,2 | 8,5 | - |
z toho cukry | g | 3,5 | 1,7 | 3,5 | - |
tuky | g | 14,5 | 7,2 | 14,5 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 7 | 3,5 | 7 | ≤ 4 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,3 g/100 g |
vláknina | g | 2,3 | 1,2 | 2,3 | |
sůl | g | 0,75 | 0,37 | 0,75 | ≤ 1g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pomazánka).