Červená řepa je zdrojem mnoha prospěšných látek. Obsahuje vitaminy (skupiny B, C, provitamin A), minerální látky (bohatá je především na draslík) a rostlinná barviva s řadou pozitivních účinků (antokyany, betain).

Také čočka (a luštěniny obecně) našemu zdraví prospívají a dodají pomazánce navíc i potřebné bílkoviny, vlákninu a některé další prospěšné látky. Pokud luštěninám příliš neholdujete (nebo se vám nedaří je dostat do jídelníčku vašich dětí), pomazánky jsou skvělou volbou, jak luštěniny do jídelníčku propašovat. Pokud pomazánku ochutíte česnekem a kořením, málokdo v ní luštěniny odhalí. Olivový olej pomazánku zjemní a zároveň dodá i příznivé nenasycené mastné kyseliny.  

Suroviny 

pečená nebo vařená červená řepa  280 g
uvařená nebo sterilovaná čočka 300 g
tvaroh měkký 0,5% 100 g
olivový olej 8 g
česnek 3 g
sůl 3 g
tymián 1 g
pepř 1 g

Postup

Červenou řepu si upečeme nebo uvaříme (případně použijeme předvařenou řepu). Čočku uvaříme doměkka nebo pro rychlejší přípravu použijeme sterilovanou čočku. Řepu s čočkou rozmixujeme dohladka, přidáme malé množství utřeného česneku, dochutíme solí, pepřem a tymiánem. Vmícháme odtučněný tvaroh. Podáváme s celozrnným pečivem, můžeme dle chuti dozdobit semínky nebo čerstvými bylinkami. 

výživové údaje 1 porce na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

 
energetická hodnota (kcal) kcal  609,8  87,6 609,8 350 kcal/porci
bílkoviny g  40,8  5,9  40,8 -
sacharidy g  86,2  12,4  86,2 -
z toho cukry g  25,6  3,7  25,6 -
tuky g  10  1,4  10 -
z toho    - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,6  0,2 1,6 ≤ 4 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0 0 ≤ 0,3 g/100 g
vláknina g  20,3  2,9 20,3  
sůl g  3,9  0,6 3,9 ≤ 1 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pomazánky).