Polévku můžete vylepšit i tradičními opraženými kostičkami z housky, rychle připravené a prakticky bez tuku jsou z trouby. Stačí dát na plech pečící papír, lehce jej potřít olejem a rozprostřít na kostičky nakrájenou housku. Kostičky pečte pozvolna, ne při teplotách vyšších než 180 °C. 

Suroviny 

 rybí vývar 800 ml
 kapr  200 g
 máslo  20 g
 olej řepkový  20 ml
 mrkev  140 g
 petržel kořen  100 g
 celer bulva  80 g
 petrželová nať  20 g
 mouka hladká  20 g
 sůl 4 g

Postup

Zeleninu očistíme a nakrájíme najemno na struhadle. V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm zeleninu. Přidáme mouku, a ještě krátce orestujeme. Vlijeme rybí vývar, dobře promícháme (zelenina s moukou mohou tvořit hrudky), osolíme a necháme alespoň 20 minut vařit. Pak přidáme dobře obrané rybí maso, krátce povaříme a na závěr přidáme petrželovou nať.  

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

x porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  156,8  67  941 100 kcal/100 g
bílkoviny g  10,1  4,3  60,7 -
sacharidy g  6,4  2,7  38,4 -
z toho cukry g  0,9  0,4  5,6 -
tuky g  9  3,8  53,8 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2,5 1,1  15,2 ≤ 1,1 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g  2,3  1  13,8  
sůl g  1,9  0,8  11,2 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 2,5 g/100g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).