Zralý ananas je šťavnatý, sladký a bohatý na vitaminy a minerály. Obsahuje vitamín C, vitamíny B, draslík, mangan a antioxidantů. Obsahuje enzym bromelain, který má protizánětlivé účinky, podporuje trávení, imunitu, hojení a regeneraci tkání a působí jako prevence srdečních chorob.
Suroviny
ananas bez slupky | 460 g |
vejce (2ks) | 100 g |
med | 150 g |
mouka celozrnná špaldová | 320 g |
kakao | 15 g |
olej řepkový | 50 g |
kypřící prášek | 12 g |
Postup
Předehřejeme si troubu na 180 ° C. Čerstvý ananas si oloupeme a rozmixujeme na hladkou kaši v mixéru a přelijeme do mísy. Přidáme vejce, med a olej. Důkladně promícháme a přisypeme mouku a kypřící prášek. Do vymazané a vysypané nebo silikonové bábovkové formy nalijeme polovinu těsta a druhou polovinu dochutíme kakaem a nalijeme do formy. Pečeme cca 30-40 min.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
24 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 102,6 | 222,5 | 2463,4 | max 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 2,4 | 5,3 | 58,5 | - |
sacharidy | g | 16,4 | 35,6 | 394 | - |
z toho cukry | g | 7,1 | 15,5 | 171,4 | - |
tuky | g | 2,8 | 6,2 | 68,09 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,4 | 0,8 | 9,1 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 1,6 | 3,5 | 38,7 | |
sůl | g | 0,2 | 0,4 | 3,9 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 5,1 | 11,1 | 123 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).