Jehněčí maso je zdrojem řady pozitivních látek. Obsahuje plnohodnotné bílkoviny, některé vitaminy (zejména sk. B) a minerální látky (železo a další). A proto se vyplatí ho do jídelníčku čas od času zařadit. Díky pomalému pečení zůstane maso krásně šťavnaté, i když zvolíte libovější kousek. 

V žádném jídle by neměla chybět zelenina, není nic jednoduššího než ji přidat k masu a upéct společně. My jsme využili cibuli, mrkev a květák, můžete ale použít i další druhy, které budete mít zrovna k dispozici. Jako příloha se hodí pečené brambory, které můžete přidat jednoduše do trouby k masu, můžete ale určitě zvolit i jinou přílohu.

Suroviny 

 jehněčí kýta  600 g
 květák  400 g
 mrkev  400 g
 cibule  200 g
 česnek  25 g
 brambory  800 g
 olej řepkový  5 ml
 sůl  4 g
 pepř  
 rozmarýn  

Postup

Zeleninu (cibuli, mrkev a květák) očistíme a nakrájíme, dáme do pekáče nebo hrnce vhodného na pečení. Maso omyjeme a položíme na zeleninu. Vše osolíme, opepříme, přidáme rozmarýn a drcený česnek. Lehce podlijeme vodou nebo vývarem a pečeme přiklopené na nižší teplotu (cca 150 °C) do změknutí (dle velikosti masa cca 2-3 hodiny). Poté odklopíme a ještě krátce zapečeme při vyšší teplotě, aby maso získalo požadovanou barvu. 

V mezičase si připravíme pečené brambory. Brambory omyjeme, oškrábeme (nové brambory můžeme nechat i se slupkou) a nakrájíme na tenké plátky. Brambory osolíme, přidáme trochu oleje a rozmarýnu a promícháme. Pečeme na plechu dozlatova. Hotové brambory můžeme ještě zasypat čerstvou petrželkou.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  527  86,5  2108,1 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g  38,5  6,3  154 -
sacharidy g  56,9  9,3  227,5 -
z toho cukry g  9,6  1,6  38,3 -
tuky g  15,3  2,5  61,2 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  7,7  1,3  30,8 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  10,4  1,7  41,7   1,2/100 g
sůl g  1,5  0,3  6,1 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 3,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).