Jehněčí maso je zdrojem řady pozitivních látek. Obsahuje plnohodnotné bílkoviny, některé vitaminy (zejména sk. B) a minerální látky (železo a další). A proto se vyplatí ho do jídelníčku čas od času zařadit. Díky pomalému pečení zůstane maso krásně šťavnaté, i když zvolíte libovější kousek.
V žádném jídle by neměla chybět zelenina, není nic jednoduššího než ji přidat k masu a upéct společně. My jsme využili cibuli, mrkev a květák, můžete ale použít i další druhy, které budete mít zrovna k dispozici. Jako příloha se hodí pečené brambory, které můžete přidat jednoduše do trouby k masu, můžete ale určitě zvolit i jinou přílohu.
Suroviny
jehněčí kýta | 600 g |
květák | 400 g |
mrkev | 400 g |
cibule | 200 g |
česnek | 25 g |
brambory | 800 g |
olej řepkový | 5 ml |
sůl | 4 g |
pepř | |
rozmarýn |
Postup
Zeleninu (cibuli, mrkev a květák) očistíme a nakrájíme, dáme do pekáče nebo hrnce vhodného na pečení. Maso omyjeme a položíme na zeleninu. Vše osolíme, opepříme, přidáme rozmarýn a drcený česnek. Lehce podlijeme vodou nebo vývarem a pečeme přiklopené na nižší teplotu (cca 150 °C) do změknutí (dle velikosti masa cca 2-3 hodiny). Poté odklopíme a ještě krátce zapečeme při vyšší teplotě, aby maso získalo požadovanou barvu.
V mezičase si připravíme pečené brambory. Brambory omyjeme, oškrábeme (nové brambory můžeme nechat i se slupkou) a nakrájíme na tenké plátky. Brambory osolíme, přidáme trochu oleje a rozmarýnu a promícháme. Pečeme na plechu dozlatova. Hotové brambory můžeme ještě zasypat čerstvou petrželkou.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 527 | 86,5 | 2108,1 | 400 - 700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 38,5 | 6,3 | 154 | - |
sacharidy | g | 56,9 | 9,3 | 227,5 | - |
z toho cukry | g | 9,6 | 1,6 | 38,3 | - |
tuky | g | 15,3 | 2,5 | 61,2 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 7,7 | 1,3 | 30,8 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 10,4 | 1,7 | 41,7 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 1,5 | 0,3 | 6,1 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3,0 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).