Když rozemeleme mandle a rýžové vločky úplně najemno, vznikne nám výborný bezlepkový základ na těsto místo klasické mouky. Mandle před mletím doporučuji na pánvi na sucho lehce orestovat, mají pak výraznější chuť. Díky mandlím, které obsahují zdravé tuky, pak celkově můžete ubrat na přidaném tuku. Těsto jsem osladila pomeranči a datlovým sirupem, což je skvělá kombinace a alternativa rafinovaného cukru.  Pokud nemáte doma pečící formu na chléb, tak použijte klasickou koláčovou formu. 

Suroviny 

 vločky rýžové 200 g
 mandle 150 g
 kypřící prášek 5 g
 pomeranč bez slupky 400 g
 sirup datlový 150 g
 máslo 50 g
 kakao  30 g
 vejce 2 ks  100 g
 skořice mletá  5 g

Postup

Nejdříve úplně najemno rozemeleme mandle a rýžové vločky a přesypeme do mísy. Smícháme s kypřícím práškem a skořicí. Máslo necháme rozpustit ve vodní lázni společně s kakaem a datlovým sirupem a trochou vody. Vychladlou kakaovou směs přelijeme do mísy a přidáme rozmixované pomeranče. Oddělíme si žloutky a bílky, žloutky přidáme ke směsi a z bílků ušleháme tuhý sníh. Na závěr sníh zlehka zapracujeme do těsta. Vlijeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté trouby 40 minut na 180  ° C.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

26 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  108,5  258,8  2821,44 max 110 kcal/porci g
bílkoviny g  2,8  6,7  72,8 -
sacharidy g  12,9  30,7  334,1 -
z toho cukry g  5,5  13,2  143,5 -
tuky g  5,4  12,8  139,1 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,4  3,4  37,3 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  1  2,4  26,2  
sůl g  0,1  0,2  2 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  3,7  8,8  96 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).