Tvarohová náplň dodává dortíku kvalitní bílkoviny, díky kterým vás zasytí. K vyššímu nasycení dopomáhá i obsah vlákniny. Tvaroh můžete použít nízkotučný nebo polotučný, lze ho nahradit i skyrem nebo zkombinovat s ricottou.
Ořechy dodají dortu kvalitní tuky, lískové ořechy se vyznačují především vysokým obsahem mononenasycených mastných kyselin. Můžete je ale nahradit i vlašskými ořechy, které jsou zase velmi bohaté na polynenasycené mastné kyseliny.
V tomto receptu jsme zvolili osvědčenou kombinaci s jablky, lze je ale nahradit i jiným ovocem. Množství odpovídá malé dortové formě o průměru 20 cm.
Suroviny
Na ořechový korpus:
lískové ořechy | 120 g |
ovesné vločky | 120 g |
vaječný bílek 4 ks | 120 g |
rozinky | 30 g |
sirup čekankový | 45 g |
kypřicí prášek | 5 g |
skořice mletá | 1 g |
Na tvarohovou náplň:
tvaroh nízkotučný | 200 g |
cukr | 30 g |
vanilkový puding | 15 g |
vejce 1 ks | 50 g |
Jablka:
jablka | 300 g |
rum | 6 ml |
skořice mletá | 4 g |
ořechy lískové | 40 g |
Postup
Nejprve si připravíme ořechové těsto. Ořechy a vločky nameleme, smícháme se skořicí a kypřícím práškem. Přidáme rozkrájené rozinky a čekankový sirup. Z bílků si ušleháme sníh a opatrně smícháme s těstem.
Na náplň vyšleháme tvaroh s cukrem, pudinkem a žloutkem a na závěr přidáme sníh z jednoho bílku.
Jablka nastrouháme, ochutíme skořicí a trochou rumu. Těsto dáme do vysypané nebo pečicím papírem vyložené formy, na těsto dáme tvarohovou náplň a navrch nastrouhaná jablka. Navrch posypeme nasekané ořechy a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C cca 40 minut.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
22 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 106,7 | 216,7 | 2346,4 | 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 3,9 | 7,9 | 85,35 | - |
sacharidy | g | 10,2 | 20,7 | 223,86 | - |
z toho cukry | g | 4,7 | 9,5 | 102,65 | - |
tuky | g | 5,2 | 10,5 | 114,08 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,5 | 1 | 10,72 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 2,8 | 5,7 | 62,11 | |
sůl | g | 0,1 | 0,2 | 2,7 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 1,6 | 3,3 | 35,85 | ≤ 20 g/100g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).