Tvarohová náplň dodává dortíku kvalitní bílkoviny, díky kterým vás zasytí. K vyššímu nasycení dopomáhá i obsah vlákniny. Tvaroh můžete použít nízkotučný nebo polotučný, lze ho nahradit i skyrem nebo zkombinovat s ricottou.

Ořechy dodají dortu kvalitní tuky, lískové ořechy se vyznačují především vysokým obsahem mononenasycených mastných kyselin. Můžete je ale nahradit i vlašskými ořechy, které jsou zase velmi bohaté na polynenasycené mastné kyseliny.

V tomto receptu jsme zvolili osvědčenou kombinaci s jablky, lze je ale nahradit i jiným ovocem. Množství odpovídá malé dortové formě o průměru 20 cm.

Suroviny 

Na ořechový korpus:

 lískové ořechy 120 g
 ovesné vločky  120 g
 vaječný bílek 4 ks 120 g
 rozinky  30 g
 sirup čekankový  45 g
 kypřicí prášek  5 g
 skořice mletá  1 g

Na tvarohovou náplň:

tvaroh nízkotučný 200 g
cukr 30 g
vanilkový puding                                   15 g
vejce 1 ks 50 g

Jablka:

jablka 300 g
rum 6 ml
skořice mletá                                       4 g
ořechy lískové 40 g

Postup

Nejprve si připravíme ořechové těsto. Ořechy a vločky nameleme, smícháme se skořicí a kypřícím práškem. Přidáme rozkrájené rozinky a čekankový sirup. Z bílků si ušleháme sníh a opatrně smícháme s těstem.

Na náplň vyšleháme tvaroh s cukrem, pudinkem a žloutkem a na závěr přidáme sníh z jednoho bílku.

Jablka nastrouháme, ochutíme skořicí a trochou rumu. Těsto dáme do vysypané nebo pečicím papírem vyložené formy, na těsto dáme tvarohovou náplň a navrch nastrouhaná jablka. Navrch posypeme nasekané ořechy a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C cca 40 minut.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

22 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  106,7  216,7  2346,4 110 kcal/porci
bílkoviny g  3,9  7,9  85,35 -
sacharidy g  10,2  20,7  223,86 -
z toho cukry g  4,7  9,5  102,65 -
tuky g  5,2  10,5  114,08 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,5  1  10,72 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  2,8  5,7  62,11  
sůl g  0,1  0,2  2,7 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g 1,6 3,3 35,85 ≤ 20 g/100g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).