Polenta je kukuřičná krupice a jedná se tedy o přirozeně bezlepkovou potravinu, což určitě ocení lidé s celiakií. Pro zpestření jídelníčku se ale polenta určitě hodí i pro zdravé jedince.

Cottage, vejce a mozzarella koláči dodají i bílkoviny, díky nim nás koláč lépe zasytí.

Výběr zeleniny je jen na vás! Do koláče můžete propašovat téměř jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna k dispozici.

Suroviny 

 voda 260 ml
 mléko polotučné 1,5%  260 ml
 polenta  100 g
 sýr parmezán  30 g
 olej olivový  30 ml
 hrášek zelený  400 g
 sýr cottage  250 g
 vejce  50 g
 mozzarella light

60 g

Postup

  1. Do hrnce dáme mléko a vodu, zahřejeme a vsypeme polentu. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí.
  2. Přidáme nastrouhaný parmezán a trochu olivového oleje.
  3. Necháme krátce vychladnout, vmícháme cottage, vejce a hrášek. Lze použít libovolnou zeleninu, kromě hrášku například mrkev, fazolky, brokolici apod., zelenina může být i sterilovaná nebo mražená.
  4. Dle chuti osolíme a promícháme.
  5. Směs vlijeme do koláčové formy a pečeme při 180 stupních, dokud směs neztuhne.
  6. Po 15 minutách pečení přidáme pokrájenou nebo natrhanou mozzarellu.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  401,9  111,6  1607,5 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g  23,7  6,6  94,7 -
sacharidy g  39,4  10,9  157,5 -
z toho cukry g  11,1  3,1  44,4 -
tuky g  16,8  4,7  67,2 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  6,5  1,8  26,1 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  5,6  1,5  22,3 ≥ 1,2/100 g
sůl g  1,1  0,3  4,3 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).