Polenta je kukuřičná krupice a jedná se tedy o přirozeně bezlepkovou potravinu, což určitě ocení lidé s celiakií. Pro zpestření jídelníčku se ale polenta určitě hodí i pro zdravé jedince.
Cottage, vejce a mozzarella koláči dodají i bílkoviny, díky nim nás koláč lépe zasytí.
Výběr zeleniny je jen na vás! Do koláče můžete propašovat téměř jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna k dispozici.
Suroviny
voda | 260 ml |
mléko polotučné 1,5% | 260 ml |
polenta | 100 g |
sýr parmezán | 30 g |
olej olivový | 30 ml |
hrášek zelený | 400 g |
sýr cottage | 250 g |
vejce | 50 g |
mozzarella light |
60 g |
Postup
- Do hrnce dáme mléko a vodu, zahřejeme a vsypeme polentu. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí.
- Přidáme nastrouhaný parmezán a trochu olivového oleje.
- Necháme krátce vychladnout, vmícháme cottage, vejce a hrášek. Lze použít libovolnou zeleninu, kromě hrášku například mrkev, fazolky, brokolici apod., zelenina může být i sterilovaná nebo mražená.
- Dle chuti osolíme a promícháme.
- Směs vlijeme do koláčové formy a pečeme při 180 stupních, dokud směs neztuhne.
- Po 15 minutách pečení přidáme pokrájenou nebo natrhanou mozzarellu.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 401,9 | 111,6 | 1607,5 | 400 - 700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 23,7 | 6,6 | 94,7 | - |
sacharidy | g | 39,4 | 10,9 | 157,5 | - |
z toho cukry | g | 11,1 | 3,1 | 44,4 | - |
tuky | g | 16,8 | 4,7 | 67,2 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 6,5 | 1,8 | 26,1 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 5,6 | 1,5 | 22,3 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 1,1 | 0,3 | 4,3 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3,0 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).