Tofu místo kapra
Na tento recept jsem vybrala tofu s mořskou řasou, které chutná výborně a doplní i jód a minerály. Tofu obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny, minimum tuků a je ideální alternativou masa nebo ryby. Klasické bílé tofu na tento recept nedoporučuji, protože je úplně bez chuti a hodí se spíše jako náhrada mléčných výrobků. Můžete však použít i jinak ochucené tofu. Důležité je tofu před pečením marinovat v česneku, jogurtu a sójové omáčce a pak stačí jen obalit ve strouhance.
Klasický trojobal z mouky, vajec a strouhanky není vůbec třeba, tofu se krásně obalí ve strouhance díky jogurtu.
Suroviny
jogurt bílý | 100 g |
tofu s mořskou řasou | 300 g |
česnek | 10 g |
sójová omáčka | 15 g |
pepř | 2 g |
strouhanka kukuřičná | 25 g |
droždí lahůdkové | 15 g |
česnek sušený | 5 g |
sůl | 3 g |
brambory na salát | 300 g |
mrkev | 100 g |
celer bulva | 50 g |
hrášek sterilovaný | 50 g |
cibule | 50 g |
jogurt bílý | 100 g |
hořčice dijónská | 10 g |
citrónová šťáva | 10 g |
okurky sterilované | 50 g |
Postup
Tofu pokrájíme na plátky. V misce smícháme jogurt, drcený česnek, sójovou omáčku a dáme marinovat do lednice. Pak si v misce smícháme kukuřičnou strouhanku, lahůdkové droždí, sušený česnek a sůl, pepř. Troubu si předehřejeme na 180 ° C. Pak si obalíme tofu - jednou rukou vyndáme marinované tofu a druhou ho obalíme ve strouhance a dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 35 min dozlatova.
Na salát si pokrájíme předem uvařené a oloupané brambory, vařenou mrkev a celer na kostičky. Okurky a cibuli nasekáme najemno a přidáme k zelenině i hrášek. Jogurt smícháme se lžící hořčice, citrónové šťávy a zamícháme do zeleniny, osolíme, opepříme dle chuti a necháme v lednici uležet.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 567,6 | 95 | 1135,3 | 400 - 700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 37,1 | 6,2 | 74,2 | - |
sacharidy | g | 64,5 | 10,8 | 129,1 | - |
z toho cukry | g | 13,1 | 2,2 | 26,3 | - |
tuky | g | 17,4 | 2,9 | 34,8 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,9 | 0,6 | 7,7 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 10 | 1,7 | 19,9 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 4,6 | 0,8 | 9,2 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo, lehký oběd).