Tofu místo kapra

Na tento recept jsem vybrala tofu s mořskou řasou, které chutná výborně a doplní i jód a minerály. Tofu obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny, minimum tuků a je ideální alternativou masa nebo ryby. Klasické bílé tofu na tento recept nedoporučuji, protože je úplně bez chuti a hodí se spíše jako náhrada mléčných výrobků. Můžete však použít i jinak ochucené tofu. Důležité je tofu před pečením marinovat v česneku, jogurtu a sójové omáčce a pak stačí jen obalit ve strouhance.

Klasický trojobal z mouky, vajec a strouhanky není vůbec třeba, tofu se krásně obalí ve strouhance díky jogurtu.

Suroviny 

 jogurt bílý  100 g
 tofu s mořskou řasou  300 g
 česnek  10 g
 sójová omáčka  15 g
 pepř  2 g
 strouhanka kukuřičná  25 g
 droždí lahůdkové  15 g
 česnek sušený  5 g
 sůl  3 g
 brambory na salát  300 g
 mrkev  100 g
 celer bulva  50 g
 hrášek sterilovaný  50 g
 cibule  50 g
 jogurt bílý 100 g
 hořčice dijónská  10 g
 citrónová šťáva  10 g
 okurky sterilované               50 g


Postup

Tofu pokrájíme na plátky. V misce smícháme jogurt, drcený česnek, sójovou omáčku a dáme marinovat do lednice. Pak si v misce smícháme kukuřičnou strouhanku, lahůdkové droždí, sušený česnek a sůl, pepř. Troubu si předehřejeme na 180 ° C. Pak si obalíme tofu - jednou rukou vyndáme marinované tofu a druhou ho obalíme ve strouhance a dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 35 min dozlatova.

Na salát si pokrájíme předem uvařené a oloupané brambory, vařenou mrkev a celer na kostičky. Okurky a cibuli nasekáme najemno a přidáme k zelenině i hrášek. Jogurt smícháme se lžící hořčice, citrónové šťávy a zamícháme do zeleniny, osolíme, opepříme dle chuti a necháme v lednici uležet. 

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  567,6  95  1135,3 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g  37,1  6,2  74,2 -
sacharidy g  64,5  10,8  129,1 -
z toho cukry g  13,1  2,2  26,3 -
tuky g  17,4  2,9  34,8 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  3,9  0,6  7,7 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  10  1,7  19,9 1,2 g/100 g
sůl g  4,6  0,8  9,2 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0 0  0 ≤ 3 g/100g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo, lehký oběd).