Skyr je fermentovaný mléčný výrobek a je skvělým zdrojem prospěšných bakterií. Vyznačuje se vysokým množstvím bílkovin a vápníku, mimořádně nízkým obsahem tuku, velmi hustou konzistencí a nakyslou chutí.

Ovesné vločky pak budou v receptu sloužit především jako zdroj komplexních sacharidů a vlákniny.

Hořká čokoláda a banán kuličky jednak skvěle ochutí, a zároveň doplní i potřebné vitamíny a minerální látky.

Suroviny

 bílý skyr  100 g
 banán 80 g
 hořká čokoláda 70%  50 g
 ovesné vločky  50 g
 lískové ořechy  30 g
 holandské kakao 5 g

Postup

  1. Čokoládu rozpustíme na vodní lázni, necháme mírně zchladnout a postupně vmícháme do skyru.
  2. Banán rozmačkáme vidličkou a přidáme ke skyru.
  3. Přidáme namleté ovesné vločky, důkladně rozmícháme a dáme do lednice ztuhnout.
  4. Z hmoty tvarujeme kuličky, doprostřed každé kuličky zabalíme oříšek.
  5. Hotové kuličky obalíme v kakau nebo mletých oříšcích a skladujeme v lednici.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

15 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  57,1  271,9  856,61  110 kcal/porci
bílkoviny g  2,4  11,3  35,54 -
sacharidy g  5,2  24,8  78,05 -
z toho cukry g  2,1  10,2  32,09 -
tuky g  2,9  13,9  43,64 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,0  4,7  14,67 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  1,2  5,6  17,61  
sůl g  0  0,1  0,2 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).